Mygg och fjällvandring. Vi brukar inte fjällvandra i juli. Just på grund av dessa små miljarders filurer som lurar i Lappland då. Men nu drev Coronan oss dit. Så fick det väl bli ett inlägg då. Dedikerat till myggan. Och våra bästa tips för att slippa dem.

Norrland – 1.000.000.000 myggor kan inte ha fel

En slogan som till och med tryckts på t-shirt. För Norrland är ju mygg. Åtminstone om man åker i juli. Förstås finns det stora skillnader i Norrland. Min barndom i Gävle var alltid bräddfull av mygg. Varje sommarkväll skulle sovrummet saneras innan det blev tal om att försöka sova. En evig plåga.

Här i Umeå där jag bor nu, har jag aldrig fått in en mygga i sovrummet på 13 år i mitt radhus i centrala stan. Men i stugan finns de ju.

I Lappland, på skogs- eller fjällturen finns myggorna i massiv mängd. Jag ser frågor nu, på vandringsforumen.
– Hur är det med mygg i år? Men det är alltid mygg i den här områdena och alltid i stora mängder. Myggen kläcks i juni, utifrån när värmen kommer. Om man får några varma fina dagar i juni, så vet man att myggen är plats inom någon vecka.
Sedan stannar de till kylan kommer. Som på de här breddgraderna vanligen inträffar i början av augusti. En vandringstur under juli inbegriper per automatik mycket myggor. Det är bara att förbereda sig och ta med rätt grejer så att man  inte blir helt uppbiten. Men att helt undvika bett, det är förstås svårt eller omöjligt.

Mygg och Fjällvandring

21 fakta om mygg

1. Ett av världens farligaste djur

Myggan är ett av världens farligaste djur, Malaria, som sprids via vissa myggarter i tropiska områden dödar miljoner människor varje år.

2. I Sverige finns 51 olika myggarter

Sveriges myggarter är förstås alla helt ofarliga. Men i hela världen finns över 3500 arter. Varav en del sprider den dödliga sjukdomen malaria.

3. Det är enbart honmyggorna som suger blod

Honorna behöver blodet för att kunna lägga ägg och föröka sig.

4. Viktig i naturens kretslopp

– Varför finns mygg? har man frustrerat utropat många gånger i sitt liv. Men faktum är att myggan är otroligt viktig i naturens kretslopp. 1000-tals arter livnär sig på den, däribland många fågelarter.

5. Varför myggbett?

5. Honmyggan sprutar in sin saliv i sticket för att hindra blodet från att koagulera meden den suger. Det är saliven som sedan ger en allergisk reaktion i huden och skapar det kliande myggbettet. Hur stora bett man får beror på hur känslig man är mot myggans saliv.

6. Alla mygg sticker inte

Det är långt ifrån alla mygg som är intresserade av att suga blod av människan. Men skogsmyggan och översvämningsmyggan gör det.

7. Skogsmyggan

Skogsmyggan kläcks bara i en generation per sommar. Den är som aggressivast i början av sommaren, och sin livstid. Den är som mest aktiv i gryning och skymning. Skogsmyggan håller sig hela sitt liv i närheten av sin kläckningsplats.

Muddus – inte myggfritt

8. Översvämningsmyggan

Översvämningsmyggan är mer aggressiv än skogsmyggan. Den kan kläckas i flera kullar per sommar som förutsättningarna (ömsom regn, ömsom torka) uppträder. Den kan sticka mitt på dagen och kan flyga flera mil för att leta upp sitt byte.

9. Hur länge lever en mygga?

En mygga lever några veckor upp till några månader.

Mygg och Fjällvandring
Mygg och Fjällvandring hör ihop

10. Hur många ägg?

En mygghona lägger 100-300 ägg per gång. Under sin livstid kan hon lägga 1000-3000 ägg. Om hon får arbeta ostört.

11. Doft och värme

Myggan hittar oss genom doft och värmesensorer. Ju mer vi doftar och ju varmare vi är, desto lättare för myggan att hitta oss. De människor som inte så ofta blir myggbitna utsöndrar helt enkelt färre av de ämnen som attraherar myggan.

12. Immun mot myggbett?

Ja, kan man bli immun mot myggbett eller inte? Vissa hävdar nej, andra menar att de är det. Min egen morfar t.ex. Hel klart verkar den som vistas mycket och regelbundet ute i skog och mark, blir mindre känsliga och får betydligt mindre problem med myggbett än den som relativt sällan exponerar sig.

Mygg och Fjällvandring

5 tips om hur man skyddar sig

Så hur skyddar man sig mot mygg då? Ute på vandring.

1. Myggmedel

Myggmedel, smörjer, rollar och sprayar man in sig i. Det som gäller är att köpa myggmedlet lokalt. Afrikanska myggor bryr sig inte om svenska Mygga och säkert förhåller det sig också tvärt om, att att afrikanska myggmedel inte funkar särskilt bra i Sverige. Vi köper därför alltid våra myggmedel lokalt på plats.

Mygga är ett effektivt och bra myggmedel som vi använder i Sverige. Finns att köpa på Apoteket och ”överallt”. Roll-on eller stick spelar ingen roll, de har ju typ samma funktion och en av dessa sorter är bra för t.ex. ansiktet, där man kanske inte vill spreja för att undvika att få in i ögon och mun.

Men en spray är ändå ett måste. Men den kan man spreja över t-shirts och andra kläder som är tillräckligt tunna för myggen att bita igenom. Samt spreja över håret. Och som ett moln över hela ens uppenbarelse för att skapa lite distans till myggorna. Men bara stift är det lätt hänt att de bara dansar 2 cm ovanför huden. Samt en rimlig mängd vid sovplatsen för att göra den oattraktiv för myggorna.

Thermacell (se nedan), Mygga och Mygg+Fästing

Nu senast i Lappland hittade vi en annan typ av spray på den lokala sportbutiken i Jokkmokk. ”Sjö och hav, mygg + fästing” också effektiv och bra.
Sen ska det finnas en naturprodukt också. Anna-Lisas Souvenirbutik i Arvidsjaur har den. en liten typ vaselinburk med något inte så väldoftande i. ”Fast bara om du ska vara ute länge”, säger Anna-Lisas stand-in i butiken. ”Inte bara för en kväll, om jag säger så. För lukten går inte bort bara med en dusch.”
Hm, vi misstänker att den lilla brygden stöter bort mer än myggor…

2. Kläder

Det effektivaste sättet att hålla myggorna borta är alltid kläder. Långärmat, långbent. Långa strumpor, inte de där korta som är inne nu. Tjocka kläder som myggorna inte kan bita igenom. Eller dubbla lager. Inte tights!  Något på huvudet. En sån där hatt med inbyggt myggnät är inte tokigt heller faktiskt. Myggorna kan verkligen gå en på nerverna efter ett tag.

Mygg och Fjällvandring
Mygg och Fjällvandring hör ihop!

3. Myggskydd när man är stilla

Thermacell är en ”manick” som med en gaspatron och ett filter kan användas för att hålla myggen borta när man sitter stilla. På rasten, vid nattlägret, på fisketuren och jaktpasset. Den skapar en myggfri zon på ca 20 kvadratmeter. Filtret måste bytas var 12:e timme. Denna produkt är endast för utomhusbruk.

Finns en variant också som monteras på samma gasbehållare som man även kopplar till sitt Trangia-kök. Den heter Thermacell Backpacker.

Mygg och Fjällvandring
Thermacell Backpacker kopplas direkt på sån här matlagningsgas

Själva har vi även två ”mygglyktor” som vi brukar ta med om vi bor i stuga sommartid. De fångar in myggen med hjälp av ett svagt blåaktigt sken. De har inga filter eller något som måste bytas ut och köpas nytt av. De går på el, så kräver en elkontakt och är kanske lite skrymmande. Men om man har egen bil så går det bra. Dessa har vi alltid i sovrummen på resa och i vår egen sommarstuga, så är man garderad mot att ligga vaken med myggornas inande i öronen och myggbitande på nätterna.

5. När man blivit stucken

Det finns myggbalsam och dylika preparat, men vi har ärligt talat aldrig provat. Överlägset bäst är att aldrig beröra eller börja ”klia upp” ett myggbett. Då försvinner det på några timmar.

5. Årstid

Allra enklaste myggmedlet är ju ändå att åka i augusti eller september när myggorna är borta. Det gör vi i normala fall alltid själva. Men nu blev det ändå mitten av juli i år på grund av Corona i kombination med en 50-årsdag. Så då blev vi ju så där lagom påminda om mygghelvetet i juli. Och kom på idén till det här inlägget om mygg och fjällvandring.

Läs om alla våra vandringar här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Jonas Karlsson

    Mitt bästa tips är antihistamin, t.ex. något med cetirizin. Det minskar (för mig tar det bort den helt) den allergiska reaktionen från myggbettet. De är fortfarande irriterande när de surrar runt en, sticket känns fortfarande och det blir fortfarande en liten bula, men det kliar inte.

    • Gunilla Yourstone

      Tar du det bara för myggorna då, eller är det något du redan äter pga allergi?

  2. emolis

    Vi har precis kommit hem från två veckor i Norrland och utifrån tidigare mygg- och knotterfarenhet så hade vi rustat oss till tänderna med fem olika sorters myggmedel och hatt/nät som i princip förblev nerpackade hela resan. Förutom några envisa rackare i Haparanda Skärgård så var myggorna och knotten som bortblåsta denna gång. Vi har sovit med öppna fönster utan myggnät, vandrat i urskog och myrar, kvällstid och tidig morgon, men fått på sin höjd ett par bett. Är det ovanligt lite mygg i Norrland i år eller är det något fel på oss 🙂 Skönt var det i alla fall!

    • Gunilla Yourstone

      Hm, vi var ju uppe ungefär samma tid och blev massivt angripna. Så ni kanske avsöndrar något gynnsamt ämne? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *