Det börjar med att jag via någon sökning halkar in på ett forum för fotointresserade. Tråden jag hamnar på är skriven av en man som vill åka till Färöarna (och fota). Han undrar hur han ska kunna ”lura” med frun. Spa och varma bad, förslår någon. (fast det är ju Island ju!) Någon undrar om det inte finns något shoppingcenter att locka frun med. Och att han kan låsa upp spärrarna på kreditkortet, fyller någon annan på med som råd.

Knasig tråd. Vems fru vill inte hit, liksom?

Det är ungefär då jag kollar årtalet för tråden och kan konstatera att det är 2002 detta skrivs. Inte 1952 eller så.

Denna tråd blir snabbt en provkarta på alla tillgängliga fördomar om manligt och kvinnligt resande. Vad representanter för de båda könen tros och antas vara intresserade av att få ut av en resa.

I Bohuslän gillade vi lika!

Fördomar om kvinnligt och manligt resande

Vilka fördomar har man då överlag om kvinnligt och manligt resande? De vi kan komma på är följande.

Fördomar om kvinnligt resande

De allra vanligaste är nog att kvinnor på resa gillar att

 • Shoppa
 • Sola
 • Gå på spa

Kanske också att kvinnor är något mer intresserade av

 • Lokal matkultur
 • Konst och kultur

Vår egen fördom är definitivt att yngre kvinnor är mycket mer intresserade av att ta selfies på sina resor än sina manliga motsvarigheter.

Fördomar om kvinnligt och manligt resande
Spa är alltid trevligt!

Fördomar om manligt resande

De allra vanligaste fördomarna om män på resa är nog att de gillar

 • Fiske
 • Whisky-destillerier
 • Öl
 • Sportevenemang typ fotbollsresor

Det man kan höra ibland också är att män gillar att ”göra saker” på resa. Till skillnad från de kvinnor som de reser med som vill sola.

Fördomar om kvinnligt och manligt resande
Wiskyprovning på High Coast

Vår egen privata spaning

När man pratar om andras åsikter så säger man fördomar. Men egna åsikter är ju spaningar, eller iakttagelser, eller hur?

När vi skrev om hur vi reser för något år sedan, fick vi ett antal kommentarer på det inlägget som tyder på att det är kvinnligt att bestämma vilket resmål det blir och att planera resan. Och att det skulle vara manligt att ”bara hänga med” utan koll.

Läs också: Så är vi att resa med – egentligen

Christofer bara hänger med

Hur stämmer då fördomarna in på oss?

Ovanstående fördomar stämmer rätt uselt in på oss själva. Jag hatar både att shoppa och att sola på resa och undviker båda dessa aktiviteter så mycket jag bara kan. Selfies tar jag just inte heller. Fast så är jag inte ung längre heller. Spa däremot gillar jag. Men i lagoma portioner.
Lokal matkultur gillar jag verkligen, och även konst och kultur, men det gör ju Christofer också i minst lika hög grad som jag, fastän han är man.

Christofer gillar varken fiske, whisky eller sportarrangemang. Dock gillar han öl och kan gärna tänka sig en provning eller två. Fast det kan å andra sidan även jag tänka mig.

Fördomar om kvinnligt och manligt resande
Ölprovning i Riga

Både Christofer och jag gillar att göra saker på resa och ingen, inte heller Christofer gillar att sola. Men är det någon av oss som är ännu mer drivande i ”görandet” så är det definitivt jag. Christofer kan bara chilla också. Fast i skuggan då.

Men vår egen spaning då om vem som planerar och bestämmer? Jo, den utgick ju liksom från oss själva. Det är 100% jag som väljer och planerar.

Utan koll

Och du då?

Men nog orerat om oss nu. Nu vill vi förstås veta, vilka fördomar har du som läser om manligt och kvinnligt resande, vilka har du hört att andra har och hur väl stämmer alla dessa fördomar in på dig?

Fördomar om kvinnligt och manligt resande
Fast här ser det nästan ut som att jag shoppar?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

28 Comments

 1. Intressant ämne.. Vissa saker stämmer in på mig , och min man..😉
  Absolut en som planerar och bokar till 100 % 👋👋
  😆😉 Många rekommendationer och tips är från er, superbra 🤗 Fortsatt trevlig resa ☀️🌼👌

  • Gunilla Yourstone

   Just den med att kvinnan är den som planerar verkar stämma till 100%. 😅

 2. Min spaning är att kvinnorna planerar, mannen glider med. Med ursäkten att det är skönt att ta dagen som den kommer – men då blir det sällan något alls. Spa är nog det tråkigaste som finns…

  • Gunilla Yourstone

   Håller med om man ”tar dagen som den kommer” då slutar det ofta med att man missar det bästa.

 3. Jag är man och älskar att planera våra resor, det finns ju inget bättre än att förlora sig i detaljer kring resvägar, boenden och restauranger.

 4. Jag är inte heller en person som vill ligga och sola på stranden. Älskar dock att bada så det blir ju automatisk besök på en strand om vi är vid havet. Men det är inte solresor som är min grej. Shoppa är urtrist, om det inte är mataffärer eller plantskolor. Spa kan vara skönt (just eftersom jag älskar att bada), men inget med prio. Ingen av oss gillar fiske, whiskey eller öl. Däremot åker vi båda gärna och kollar på Formel 1. Men det sker inte så ofta eftersom det är svindyrt. Japp, jag är den som planerar till 100%.

  • Gunilla Yourstone

   Åh Formel 1, det är ett lite coolt intresse. Vi lyckades av misstag pricka in det i Singapore en gång. 😊

 5. Inget stämmer in på oss förutom att det för det mesta är jag som är drivande i resandet och också vill planera in vad vi ska se och göra, i lite lagom portioner, varje dag planeras inte in. Inget spa för det mesta, mycket hellre upplevelser med natur och arkitektur. Sport, fiske, öl, shopping och sola gillar ingen av oss. Gör det oss till varken man eller kvinna? 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det gör er till typiska läsare av den här bloggen verkar det som. 😊

 6. Japp, även här var jag reseplaneraren. Förvisso också med betydligt mer kunskap om det med mer resor i barndomen, IATA-utbildning och examen i kulturgeografi så det är ju verkligen ett intresse för mig men hade nog hänt ändå.
  Jag kan sola på semestern och älskar att bada men väljer inte destination endast för det utan det måste finnas sevärdheter i form av vacker natur och saker att se. Shopping innebär att gå in i lokala mataffärer och bokhandlar och botanisera, kanske lokala butiker med unika saker. Hatar Oxford Street.
  Öl och whisky har vi båda tyckt om och tack och lov för det när en var engelsman och vi bott i Belgien, haha, men provar gör vi mest på pubar och restauranger. Uteätande är en hobby även hemma för mig och maken stod för mycket av matlagningen så lokal kokböcker kommer med hem.
  Jag är den med lokalsinne så där kan vi slå hål på en fördom.

  • Gunilla Yourstone

   Just det där har vi ytterligare en fördom ja. Om att kvinnor har dåligt lokalsinne. 👍
   Jag har också ett mycket bra lokalsinne, så den kan jag inte förstå.

 7. Intressant ämne. Vi delar helt klart intresset för resor. Min man är en ”gammal backpacker” och har rest med Rosabussarna och Transibiriska. Jag reste mer i Europa innan vi träffades. Jag kan nog inte säga att jag styr resmålen. Skulle nog säga att vi är båda delaktiga, men när vi väl bestämt oss är det nog jag som letar på nätet o planerar. Vi kan nog båda tänka oss whiskeyprovning och en dag på stranden ibland är inget som vi lider av, men inte en hel vecka. Vandring o skidåkning gillar vi båda. Shoppa är ingen av oss intresserade av men kan gärna sitta på en uteservering o kolla in shoppingstråken. Däremot så tar vi hänsyn till barnen önskemål för att få en njutbar semester för oss alla.

  • Gunilla Yourstone

   Kul att ha rest transsibiriska! En resa som jag skjutit på och nu inser jag att den nog aldrig kan bli av.

 8. Här känner vi igen oss i en del och absolut inte i en del. Jag planerar och bokar allt och Lars inser att det blir bra. Vi är inga som solar och badar på våra resor, ett dopp i poolen efter en varm vandringsdag, på en vecka på Mallorca i höstas. Shoppa går i princip bort. Vi har tänkt att vi ska ta det lite lugnare (med ålderns rätt) men ta det lugnt och göra ingenting är inte vår starkaste gren.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe så brukar vi tänka att sen ska vi ta det lugnare på resorna, när vi blir äldre. Men tvivlar på att det blir så. 😊

 9. Marianne

  Hos oss är det för det mesta jag som föreslår resmål och maken tycker för det mesta förslagen är bra och hakar på ! Och båda brukar bli nöjda !

 10. Albert Allema

  Hos oss är det jag som väljer och bestämmer för minst 90 procent och förbereder allt. Min fru hänger på och säger ibland vilken typ av saker hon vill göra eller att hon har läst om nåt intressant resmål. Jag räknar med detta i förberedelserna.

  • Gunilla Yourstone

   Kul att se att det finns förhållanden som är tvärt emot strömmen. 👍

 11. Spännande inlägg. Känns inte alls som Maria och mig när det kommer till fördomarna. Sol och bad går bort. Göra saker går hem. Shoppa? Nope. Spa? Väldigt sällan. Träna? Gärna. Ta dagarna som de kommer? Beror på hur mycket vi researchat innan. Vem som bestämmer resmål? 50-50 typ. Framförallt behöver ingen av oss muta den andre. Det hade aldrig fungerat.

  Bra inspiration till eget inlägg. Kanske återkommer i frågan.

  • Gunilla Yourstone

   Nä muta hade man inte velat göra. (Och vad dyrt det hade blivit! 😬)
   Så viktigt att man har hyfsat lika intressen. 👍

 12. Marie Ivarsson

  Är precis hemma från Spanien, snuvig och febrig, eftersom jag lyckats plocka upp covid efter 4 sprutor. Kul med ett lagom lättsmält ämne att reflektera över……,,

  Sammanfattningsvis passar vi inte alls in i listorna på manligt och kvinnligt. Ingen av oss vill ligga på stranden och sola och några timmar avsätts gärna till shopping emellanåt, men fokus brukar ligga på att få ett bra grepp om staden/ området och besöka en del sevärdheter…..ha trevligt och äta gott.

  Min man och jag har rest ihop sen drygt 50 år. Varav sommartid, miljövänligt och naturnära ca 40 år i segelbåt, effektiv tid ungefär 4 år! Seglande blev en livsstil där även resan blev målet. Strapatserna, samvaron i familjen, förmågan att ge och ta, njuta av det lilla i naturen samt hantera viss tristess övas upp. Många starka viljor har fått samsas, alla måste få ut nåt av semestern/resan.

  Min man reste runt i hippie-buss i Europa i början på 70-talet, även i Östblocksländet. Det blev sedan en del längre tjänsteresor i ”stora världen”. Upplever att han med sina resor som bas alltid haft bättre koll på geografin och sevärdheter. Själv har jag hamnat i bokningsbranchen eftersom min relation till den digitala världen anses mer stabil. Vi gör i princip aldrig detaljerade reseplaner. Man har ju ofta gott om tid under resan att diskutera prioriteringar.

  • Gunilla Yourstone

   Jättehärligt med segelbåten, minns när vi träffades i Järnäsklubb!
   Och bra uppdelning på planeringen. 👍

 13. Vi delar planeringen och är oftast ense. Djur, snorkling och dykning är vår grej. Och kultur och människor. Vi blir sjukt rastlösa av att ligga på stranden. Jag gillar whiskeyprovning och whiskey mycket mer än partnern. Fast gillar inte öl det gör han. Gillar iofs spa mer . Båda helt ointresserade av shopping. Så nä fördomar stämmer rätt dåligt på oss. Kan också störa mig på att resor riktade mot kvinnor ofta har ett hälsofokus och träning och gröna spenatdrinkar. Typ: kvinnor ska tänka på sin kropp även på semestern

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det provocerande med såna resor! Jag vill röra på mig för att det är skönt och roligt, inte för att ”bli smal och vacker” och leva upp till ett ideal!

 14. Vi brukar först börja prata om vart vi vill åka. När vi bestämt resmål börjar jag kolla runt på nätet. Gärna andras reserfarenheter för vårt resmål. Tittar alltid på er blogg, det har blivit en vana😀.
  Sen diskuterat vi vad vi vill se och göra och så fortsätter. Stefan kollar biljetter och resvägar och utifrån vägar går vi vidare på vad vi kan se och uppleva.
  Vi ligger gärna på stranden en liten stund, badar helst inte i pool om vi är på en sån resa men vill göra saker och hitta guldkorn som intresserar oss.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *