Vi är helt klart inte de enda som vaknade med en kvidning den 9:e november i år.
– Hur kunde ni USA? Vi älskar ju verkligen USA som resmål. På vår lista över favoritländer ligger USA 2:a. För sina fantastiska nationalparker. Och för sin coola storstäder. San Francisco är en favorit och New York har för Gunilla stått högst upp på listan över världens bästa städer sedan den där dagen 1990 då hon satte sin första fot i stan! Men just nu vill vi inte mer.

Vi reser helt klart känslobaserat. När vi läser om Sharialagar och spöstraff för våldtäktsoffer tappar vi lusten för Dubai och Maldiverna. Rysslands förföljelse av homosexuella får oss att avstå från Sankt Petersburg. Osv. Sedan kan vän av ordning gärna invända att Jaha, om ni bojkottar A på grund av anledning B, då måste ni minsann i rättvisans namn även bojkotta C på grund av anledning D. Och då kan ni förresten inte åka någonstans för överallt händer det E och så måste ni lämna Sverige också eftersom F.

Dessa resonemang är vän av ordning väl unt, men biter inte på oss. Vi funkar inte riktigt så, utan vi reser som sagt dit våra känslor leder oss.

Och USA just nu, har våra känslor svalnat för. Vilken tur då att vi hittat Hong Kong, en stad minst lika cool, kanske coolare än New York.

Hong Kong är helt enkelt det nya New York. Här är våra 8 bevis.

1. Empire State Building – Sky 100

Hong Kong är det nya New York

En ikonisk byggnad som reser sig över staden, dominerar den. Turisthorder, köer, hissar som slår lock för öronen och utsiktsdäck med vidunderliga vyer.
Check. Sky 100 has it all. Bara ännu högre.

2. Central Park – Nan Liang Garden

Hong Kong är det nya New York

Stadens lunga. En oas mitt i stan att vila och hämta andan i.
När man höjer blicken ovanför de harmoniska dammarna och den lummiga växtligheten tornar skyskraporna upp sig.
Japp check, på Nan Lian Garden. Och pluspoäng för det gyllene templet.

3. SoHo – SoHo

Hong Kong är det nya New York

SoHo finns både i New York och Hong Kong. South of Houston Street – South of Hollywood Street.
Letar du efter trendiga barer och butiker, konstnärskvarter. Varsågod, du är framme!

4. Roosevelt Island Tramway – Ngong Ping 360

Hong Kong är det nya New York

En spännande linbanefärd med skyskrape-kontakt.  Där New York har Roosevelt Island Tramway, har Hong Kong sin linbana Ngong Ping 360. Lägg till glasgolv i kabinerna, en naturupplevelse och vid framkomst Big Buddha-statyn.

5. Chinatown – ehm…Hong Kong?

Hong Kong är det nya New York

Hör du till dem som gillar Chinatown i New York? Ehm…vad sägs om en hel stad som liksom ÄR Chinatown?

6. Staten Island Ferry – Star Ferry

Hong Kong är det nya New York

Ett gratisnöje i New York är att åka State Island Ferry och se stan från sjösidan. I Hong Kong heter motsvarigheten Star Ferry och går i skytteltrafik mellan Hong Kong-ön och Kowloon. Kostar hela 6 kr.

7. Top of the Rock – the Peak

Hong Kong är det nya New York

New York bästa utsikt finns från Top of the Rock. The Peak bjuder på, kanske VÄRLDENS bästa utsikt…

8. Frihetsgudinnan – Bruce Lee statyn

Hong Kong är det nya New York

Sist men inte minst. Vi inser att ni redan är övertygade, men bara för att slutgiltigt slå i spiken i kistan liksom:
Två ikoner som blickar ut över vattnet. Frihetsgudinnan på ena sidan av världen. Bruce Lee på den andra.

Välkommen till Hong Kong!

 

Glöm inte att följa 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

10 Comments

 1. Alltså älskar NY. Och älskar Hong Kong. NY vinner nog dock ändå – men jag köper argumentet. Trump, alltså.
  Go Hong Kong!

  • gunilla yourstone

   Alltså New York har ju alltid varit min favoritstad nr 1. Måste nog tillbaka till N.Y. innan jag slutgiltigt bestämmer mig (alltså i den mån man alls MÅSTE bestämma sig …). Men just nu så känns det just så: Go Hong Kong! 🙂

 2. Härliga och fyndiga jämförelser! Jag vill gärna åka till Hong Kong och är säker på att jag kommer att gilla staden. Underbara bilder och inspirerande läsning!

  Men New York har stulit mitt hjärta och jag vet redan nu att staden aldrig kommer att lämna tillbaka det. 😉 My second home, en känsla och en stämning som inte kan jämföras med något – för min del. <3

  • gunilla yourstone

   Jag kan förstå din ståndpunkt. 🙂 N.Y. är speciellt.
   Men när vi väl fick idén till inlägget kunde vi bara inte motstå att genomföra det…

   • Kul att höra. Jag förstår er absolut också, givet den situation som råder. Men fyra år går fort och följs av nya vindar får vi tro! Jag tänker också att det ena inte behöver utesluta det andra. 🙂

    • gunilla yourstone

     Ja sitter Trump i 4 år tro? Jag tänker att antingen blir han avsatt eller så avskaffar han demokratin och sitter kvar så länge han har lust…?

 3. ”Chinatown – ehm…Hong Kong?” – haha! Skickade precis länken till min New York-frälsta mor. Får se vad responsen blir. Hål i er… 🙂 Själv är jag jättesugen på öst så ja, nästa långresa kommer nog att gå åt det hållet. Och då menar jag alltså inte att åka öst så långt bort att jag ändå landar i USA.

  • gunilla yourstone

   Hong Kong är så läckert, även utnämnd till bästa storstaden i Asien av oss. New York frälsta människor får bara känna humorn… och ta det med ro.

 4. Carola Weckström

  Vilken är prisnivån i Hong Kong på mat på medelklass restauranger, om man jämför med tex Spanien? Är 7 dagar en passlig längd på vistelsen om man vill se annat än centrum?

  • Gunilla Yourstone

   Prisnivån var alltifrån 50 kr för en middag till svenska priser och uppåt beroende på var man åt. Restauranger för lokalbefolkningen var billigt.
   7 dagar låter som en bra längd på vistelsen. Vi hade 5 heldagar och hade kunnat stanna längre. Då hade vi förmodligen gett oss längre ut från centrum de sista dagarna.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *