Bratislava, Slovakiens huvudstad, ligger egentligen väldigt centralt i Europa, bara 2 mil från den österrikiska huvudstaden Wien. Ändå rätt sällan besökt, åtminstone av oss svenskar. De flesta turister verkar komma antigen via flodkryssningar på Donau eller från närbelägna Österrike för en prisvärd weekend.

Så för den som vill uppleva en ganska oupptäckt pärla till huvudstad utanför de alltför upptrampade allfartsvägarna, är Bratislava perfekt. Själva svänger vi förbi under en tågluff i Europa.

1. Bratislava slott

Bratislava slott är dess stolthet och främsta sevärdhet. Synnerligen fotogenique vilar den där på sin höjd över floden Donau.

Slottet restaurerades och återuppbyggdes från ruiner under 50-talet och insidan är väl kanske inte det mest spännande man sett, men som landmärke och fond slår Bratislava slott det mesta i staden.

Bratislava slott. Synd bara på det stora bygget nedanför.

2. Gamla stan

Som så ofta i det gamla Östeuropa är det mesta av Bratislava rätt nutida och med tydliga spår av Sovjetarkitetur. Men öster om slottet ligger de gamla charmiga delarna av staden, med äldre bevarad arkitektur. Det är också här man bör bo som besökare i staden.

3. UFO

Högt över bron över Donau svävar ett ufo. Eller ja, i bästa östatats-arkitektur-anda har man ju byggt ett ufo på toppen av bron över Donau. En restaurang, en bar och ett utsiktdäck. Med bästa utsikten över staden, floden och slottet.

4. Michel´s gate

Detta är Bratislavas norra stadsport från 1300-talet som än idag finns bevarad. Idag finns ett museum om Bratislavas medeltida befästningar i tornhuset. Som besökare kan man klättra upp i tornet till balkongen som löper runt, och njuta av utsikten därifrån.

5. Bratislavas statyer

Bratislavas gamla stad bjuder på ett helt gäng roliga små stayer. Den mest populära är Cumil, “Man at Work”, med en man som dyker upp i ett brunnslock. Den hittar du i hörnet av Panska och Rybarska brana. En populär plats för en selfie.

Men det finns fler roliga, lite lagom diskreta statyer lite var stans i stan.

6. Båten som är ett ölbryggeri

Dunajsky pivovar är ett ölbryggeri beläget på en båt längs Donaus södra strand. En solig sommarkväll är detta den perfekta platsen att njuta av solnedgången i kombination med Bratislavas siluett.

7. Primatial Palace

Rutn hörnet från rådhuset hittar man det skojfriskt rosa Primatial Palace. Här kan man betala in sig och kolla in inredningen. En höjdpunkt är Spegelhallen.

Primatial Palace

8. Lokal mat

En av höjdpunkerna när man är i Bratislava är att djupdyka in i den lokala mattraditionen, tycker vi. Piroger kan man tex få både till förrätt, varmrätt och efterrätt. En bra restaurang för detta är Koliba i gamla stan.

9. Blå kyrkan

Sankta Elisabets kyrka är byggd i början av 1900-talet och helgad åt den heliga Elisabet av Ungern. Som en ljusblå marängbakelse och som en färgklick ligger den där precis utanför gamla stan.

10. Båttur till ruinen Hrad Devin

12 kilometer från Bratislava gamla stad, längs Donau, ligger en gammal befästning, Hrad Devin. Här har människor bott sedan bronsåldern och behovet av att försvara platsen mot inkräktare har funnits lika länge. Det går att ta sig hit via en trevlig båttur på floden.

11. Lokalt vin

Slovakiskt vin har man ju knappt hört talas om i Sverige. Men faktum är att detta är en stolt vinmakarnation med anor. Vi tycker alltid att det är extra spännande att prova vin i de länder som är lite doldisar i vinvärlden och i Slovakien kan man hitta mycket spännande.

12. Sovjetarkitektur

Som alltid i de forna öststaterna finns det massor av sovjetarkitektur att tillgå. Man kan tycka att det är fult. Eller så kan man låta sig fascineras och se det vackra, eller åtminstone häftiga, även i det. Så väljer i alla fall vi att göra.

13. Gå på marknad

Hviezdoslavovo námestie är en långsmal park, mitt i Bratislava. Här pågår regelbundet olika marknader. Under vår helg i stan är det en italiensk matmarknad där man kan köpa vin och mat långt i på kvällen. Här äter vi middag en kväll för en billig peng.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Lisa W

    Det är spännande att upptäcka lite udda, nya städer. London, Paris osv känns väldigt ”gjorda”, samt att de blivit väldigt dyra på senare år. Bratislava känns intressant att prova någon gång.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *