Idag om några timmar kliver vi på planet mot först Stockholm och sedan Aten. Det är två stycken Eurobonus-resor som vi plockar ut, främst faktiskt intjänade genom enträget handlande på Coop med våra MedMera-kort. Och sedan omvandlade till Eurobonus.

Man har tittat lite skeptiskt på oss innan. För Grekland är ju en helt vanlig resa. Inte en sån där resa som vi brukar göra med andra ord. Dessutom inget nytt land för någon av oss. Jag har varit 3 gånger till Grekland. Kreta 1985. Sedan Korfu på tågluffen 1992 och sen Korfu igen 2006. Christofer har varit till Kreta en gång för 20 år sedan ungefär.

Det är inte SÅ ofta vi reser tillbaka till länder faktiskt. För det finns alldeles för många länder att tillgå därute. Och alldeles för lite tid. Men Grekland har vi längtat till. Så mycket att vi faktiskt börjat skissa lite på ytterligare en resa nästa år, redan innan denna resa faktiskt genomförts. För vi tror ju oss älska Grekland, maten, vyerna. Och människorna!

Den där chartern med Atlasresor (minns ni dem??) 1985. Det första året det alls gick charter till Kreta. Jag minns att jag var 14, att hela min nyinförskaffade garderob gick i ljusrosa. Att jag var chockad över att det var så torrt och brunt. Jag hade ju bara sett charterkatalogens bilder där allt var grönt och blommande. Människor kom fram och tog på mitt hår på gatan. Alla snygga killar hette Jannis. Och Samariaravinen var det äventyrligaste jag någonsin gjort. På den tiden.

Den där tågluffen när vi fightats mot otrevliga italienare (vad förstod väl vi om Interrailkorten som orsakade överfulla tåg i Sydeuropa, men bara genererade intäkter i Skandinavien?) i flera dygn. Betalat restaurangnotor som visade sig bli dubbelt så dyra som priset på menyn (vad visste väl vi om kuvert- och serveringsavgifter?) Fösta som djurskockar upp på öppna däck på Korfufärjan. Två luttrade, misstänksamma och lite taggiga varelser var det som steg i land på Korfu. Och möttes av idel välvilja och omsorger i Grekland.

Jag har slutit fred med italienarna. No hard feelings, jag förstår sammanhangen bättre nu 25 år senare.
Men Grekland älskar jag fortfarande.

Tror jag. För jag har ju inte varit där på 11 år. I morgon bitti får vi se om kärleken är besvarad.

Den Första Utlandsresan
Samariaravinen, check. 1985, check. Ljusrosa garderob, check.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

14 Comments

 1. Vad mysigt och vilken bra tid att åka dit. Grekland är ett land som vi gärna åker tillbaka till om och om igen. Vet inte vad det är men går det för många år mellan besöken så blir längtan tillslut så stark att ny resa bokas.
  Trevlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Ja precis när höstrusket har satt in i Umeå och prognosen säger regn när uppe hela nästa vecka, då drar vi. Kan det bli mer prefekt? Jag ahr den där relationen till några få länder att jag måste tillbaka. USA, Kina, Italien. Och nu inbillar jag mig att Grekland också hör dit. Vi får se.

 2. Åååååh, är det nu ni ska till Meteora? Är sååååå sugen och minns ni för länge sen skrev ni skulle dit.

  • Gunilla Yourstone

   Japp, äntligen är det dags! Kan tänka mig att Mereora är precis din smak. 🙂

 3. Vad härligt med Grekland! Det var roligt att läsa tillbakablicken på resor ”förr”. Känner igen mycket. 🙂

  Jag har varit mängder av gånger i Grekland och kommer inte att sluta återvända. Tillhör ju dem som både reser tillbaka och upptäcker nya länder (men det går ju inte lika snabb takt, haha).

  Önskar er en underbar resa!

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Tror att vi kanske kommer att resa tillbaka lite mer framöver. Säger ibland till Christofer, tror du att vi till slut kommer att hitta ”vår” plats och så bara återvända dit resten av livet?
   -Nä, säger han bara och skrattar. 🙂

 4. Trevlig resa 🙂 kramar

 5. Den grekiska maten är ju bara så bra, om man hamnar på rätt ställe.

 6. Vi är ju som ni och vill oftast upptäcka nytt, men ibland kan det också vara både skönt och trevligt att resa tillbaka! Önskar er en riktigt fin resa till Grekland!

 7. Vad härligt det låter med Grekland! Trevlig resa!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *