Resan till Tropea genomfördes som ett samarbete med Solresor

 

Tropea. En liten stad i allra sydligaste Italien, som formligen klamrar sig fast på lodräta klippor över havet. Jag har sett bilder på Tropea i flera år nu och tänkt att ”dit ska jag någon gång”. Någon gång blev plötsligt nu i vår. Här kommer mig guide efter en vecka på plats.

Guide till TropeaGuide till Tropea

Bästa tiden att åka

Jag åker till Tropea med Solresors första flyg för säsongen, den 8:e maj. Då är vädret mestadels soligt med ca 20 grader. Någon mulen dag får man också räkna med så tidigt. Samtidigt är våren grön med massor av blommande ängar.

Säsongen sträcker sig in i oktober. Åker man i absoluta högsäsongen, juli-augusti, får man förstås räkna med att inte vara direkt ensam.

Guide till Tropea

Att ta sig till Tropea

Kalabrien, där Tropea ligger har länge varit en turistmässigt lite eftersatt del av Italien. Flygförbindelserna till regionens flygplats, Lamezia, har därför länge varit både dyra och lite omständliga. Nu börjar visserligen lite fler bolag komma igång att flyga, men Solresors direktflyg från Stockholm, Göteborg och Malmö, är fortfarande det smidigaste alternativet. Avgång tisdagar.

Guide till Tropea

Att ta sig runt

Tropea är litet och det går att promenera överallt. Taxi är inte särskilt vanligt förekommande och lokaltrafiken inte så utvecklad. Dock går det tåg längs kusten, till t.ex. Scilla och Pizzo.

Annars är hyrbil det effektivaste sättet att ta sig runt på egen hand.

Guide till Tropea

Var ska man bo i Tropea?

Antingen bor man inne i själva Tropea. Då har man närheten till staden och alla trevliga restauranger och caféer. Om man väljer att bo utanför den gamla staden, tycker jag ändå att man bör bo med gångavstånd in. Det är så pass mycket värt att kunna äta ute på de mysiga osteriorna och tavernorna på kvällstid.

Guide till Tropea

Stränder

I närheten av Tropea finns ett antal stränder. Precis nedanför Tropea, mellan småbåtshamnen och kyrkan uppe på sin klippa mot havet, ligger en smalare strand. På andra sidan om Santa Maria följer nästa strand, bredare och med strandserveringar. Efter nästa udde följer ytterligare en strand där hotellet där jag själv bor, Labranda Rocka Neptuno ligger. Denna strand slutar i lodräta klippor mot havet, så längre än så här kommer inga strandvandringar.

Guide till Tropea
Under Santa Maria dell’Isola
Guide till Tropea
Stadsstranden

Samtliga dessa tre stränder har grovkornig sand och ett härligt turkost vatten. I maj behöver ingen trängas med någon annan, men säkert är det betydligt trängre i juli-augusti. Trappor leder ner från Tropea till stränderna. På mitt hotell är vi lite snofsiga av oss och åker hiss upp och ner.

Guide till Tropea
Stranden sedd från Labranda Rocka Neptuno och in mot Tropea

Jag är ju som vanligt lite besvärlig av mig och hittar därmed en annan favorit. 20-30 minuters promenad längs landsvägen från mitt hotell och därmed också från den sista av ovan nämnda stränder ligger Riaci. Ett lite lugnare alternativ med en mycket trevlig restaurang och en helt underbar solnedgång.

Guide till Tropea
Riaci
Guide till Tropea
Riaci
Guide till Tropea
Riaci

Att se och göra

Tropea är ju sin egen sevärdhet med den gamla staden, de vindlande gränderna och det spektakulära läget på klipporna. Dessutom kan man besöka kyrkan Santa Maria dell’Isola på sin klippa ut mot havet. Först alla trapporna ner till stranden och sedan upp igen till kyrkan. Härifrån har man en fin ny över Tropea.

Guide till TropeaGuide till TropeaGuide till Tropea

Sedan måste man förstås se solnedgången från Piazza Canone, precis ovanför trapporna och kolla in småbåtshamnen.

Guide till TropeaGuide till Tropea

Jag tycker även att kyrkogården någon kilometer sydöst om Tropea är värt ett besök.

Guide till Tropea
Kyrkogården

Utflykter

Guide till Tropea
Scilla – ett trevligt utflyktsmål

Det finns massor att se i omgivningarna. Förutom alla platser som kan nås med bil, som jag har skrivit om här, kan man även ta en båttur över till vulkanön Stromboli. Det finns dels dagsutflykter och dels kvällsturer där man åker runt ön och ser den vulkaniska aktiviteten mot natthimlen.

Guide till Tropea
Nej, jag åkte aldrig dit och detta är inte min bild, men om det är hälften så mäktigt i verkligheten så är det nog fantastiskt.
Guide till Tropea
Så här nära Stromboli kommer jag.

Jag försökte även anmäla mig till en 12-timmars tur över till Sicilien och en bestigning av Etna, men den blev dessvärre inställd p.g.a. för få deltagare. Nåväl, en anledning så god som någon att besöka Sicilien vid ett senare tillfälle.

Guide till Tropea
Etna

Mat och restauranger

Ett separat inlägg om mat och restauranger i Tropea kommer under nästa vecka.

Guide till Tropea

Läsa alla våra inlägg om Tropea här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration i dina flöden.

 

8 Comments

 1. Vackra bilder! Ser fantastiskt ut!

 2. Cecilia Nyblom

  Tack för jättefina bilder och trevlig text!! Är just nu i Tropea m familjen och skulle gärna hitta Oasi strand. Googlat men hittar inte och på turistbyrån kände de inte till namnet.. Tack på förhand!! Mvh. Cecilia

  • Gunilla Yourstone

   Hej, blev lite fundersam där ett tag. Oasi? Har jag skrivit om den? Fast tror att det är Desires va, som skrivit? Att döma av hennes bilder är det samma strand som jag kallar Riaci efter byn där den ligger. Testa den.

 3. Cecilia Nyblom

  Hej! Tack för jättetrevlig blogg med fina bilder!! Är just nu i Tropea och undrar om du har vägbeskrivning till Oasi beach norr om Tropea? Googlat utan resultat och turistbyrån kände inte till namnet.. Tack!! Mvh. Cecilia

 4. Cecilia

  Ok, såg ditt svar nu.. Tack!! Ja, läste om den på desires men såg att ni skrev att ni hade samma favoritstrand..;-), därför tänkte jag att jag frågar er båda. Riaci ligger söder om Tropea och jag tror desires skrev att Oasi ligger några km norr om Tropea. Men vi ska bo vid Riaci nästa vecka!😃

 5. Cecilia

  Hej, såg nu att jag redan fått svar, tack! Riaci ska vi bo vid nästa vecka☺️ Den ligger ju söder om Tropea och jag uppfattade desires som att Oasi beach skulle ligga några km norr om Tropea.. men kanske missförstod.. Allt gott! //Cecilia

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *