Jag såg en fråga i ett reseforum:
– Har årets Svemester-sommar fått dig mer eller mindre sugen på att spendera kommande somrar i Sverige?

En intressant fråga. Både hur vi själva känner och hur majoriteten av Sveriges befolkning kan tänkas känna.
Vi tänker väl själva att det är lite, lite både ock. Både för och emot så att säga.

Vad som fått oss mindre sugna på Sverige-semester

Man hade ju kunnat önska att denna speciella sommar, som vi alla var (typ) tvungna att tillbringa hemma i Sverige åtminstone hade kunnat bli varm och solig. I stället fick vi en rekordkall juli och mycket regn. Så absolut har man blivit påmind om den stora nackdelen med sommar i Sverige, nämligen vädret. Om vi valt att tillbringa sommaren vid havet och varit inställda på badsemester, hade det nog varit en ganska bitter version av oss som återvänt till jobbet efter juli-semestern. Räddningen i vårt fall blev att vi tillbringade så mycket tid i fjällen, där man ju aldrig räknar med strålande sol och 25 grader hur som haver.

Svemester: Lappland
Svemester: Gävle

Vad som fått oss mer sugna på Sverige-semester

Det som får oss mer sugna på Sverige är dels att vi sett och gjort så mycket trevligt i Sverige i sommar som givit mersmak. Indalsvägen utmed Indalsälven har gjort att vi fått ett sug efter mer Jämtland. Hälsingland bara måste vi komma tillbaka till och liksom göra på riktigt. Och i Norrbottniska Lappland upptäcker vi bara mer och mer vi vill se och göra för varje gång vi är där.

Svemester: Hälsingegårdar

Sedan har vi fått sjukt mycket tips i alla Sverige-facebookgrupper som bildats i år, eller funnits sedan tidigare och växt explosionsartat under året. Jag har skärmdumpat och skärmdumpat som i trans hela sommaren för att komma ihåg och inte missa några fantastiska platser av alla de som seglat förbi i mitt flöde.

Satt en kväll i veckan och försökte reda i alla skärmdumpar. Katalogisera efter landskap i ett Google kalkylblad. Och allt detta vill vi ju realisera nu förstås. Vi har helt enkelt fått en drömlista även för Sverige och inte bara för världen som förut.

Svemester: Höga kusten

Hur vi känner inför kommande somrar

Om världen och eller Europa blir en säker och förutsägbar plats att resa till igen, så kommer vi självklart att lämna Sverige nästa sommar. Helt klart. Årets sommar har inte fått oss att längta mindre ut i världen. Men vi kommer att realisera Sverigedrömmar också. Och betrakta Sverige som ett alternativ på ett annat sätt än vad vi riktigt gjort förut.

Jag brukar alltid säga, när man pratar om att resa med små barn, att för barn är lika fantastiskt att åka till Vännäs och kolla på kossor, som att åka till Afrika och titta på elefanter.

Nu har jag insett att det samma gäller oss alla. Om vi bara tar oss tid att ta in och njuta av upplevelsen. Och inte sätter oss själva på alltför höga blasé-hästar av bara farten.

En kalv
Eller en vacker trädgård (Wij)

Hur känner du? Har årets sommar gett dig en ökad lust att upptäcka Sverige även i fortsättningen?

 

8 Comments

 1. Helena

  Har aldrig känt någon längtan att vara någon annanstans än i Sverige på sommaren. Trots opålitligt väder är Sverige underbart. Höst och vinter tillbringas däremot gärna utomlands i värme eller snö. Vi brukar i och för sig vara ute och segla under sommaren och det är oftast bättre väder i skärgården. Även i år som tillbringades långt ut i Stockholms skärgård hade vi mest sol medan vi kunde titta inåt på regnmolnen över fastlandet. Vattentemperaturen är dock en annan historia./Hea

 2. Dagsvandring

  Ja, det pratas mycket om att fler kommer att vilja svemestra eller hemestra även nästa sommar men jag är inte så säker på att det blir så. Känns världen tryggare igen så kommer längtan till något helt annat vara stark hos väldigt många.
  Det finns en anledning eller två till varför man före pandemin sa: ”Vi ska BARA vara hemma i Sverige i år.”
  Det största hindret för oss är dock prisnivån i Sverige. Det är så dyrt! Ja, man kan göra det billigare genom att bo sämre och fixa mycket mat själv men varför det när man kan få så mycket mer för pengarna i andra delar av världen. Ta en kaffe eller en kall öl på varenda café man stannar på för en liten vila utan att tänka på kostnaden för att ge ett exempel.

  • Gunilla Yourstone

   Kan bli tvärt om att ”alla” vill ut i världen. Om det skulle vara tryggt igen. Fast mest troligt att vi får något hybridscenario här världen är ”halvtrygg” och vissa vågar andra inte?
   Och visst är det dyrt i Sverige!

 3. Min lista med platser att besöka i Sverige blir bara längre för varje plats jag besöker (hittar alltid så mycket fint i närheten). Jag kan nog inte påstå att längtan har blivit större att uppleva Sverige, den mersmaken har snarare varit konstant de senaste åren. Däremot kan jag gärna bo utomlands jan-mars, helst i Thailand. Det ska jag inte sticka under stol med!!

  • Gunilla Yourstone

   Ja ju mer man ser, desto mer upptäcker man som man vill se.
   Ja så himla typiskt för er som just köpt lägenhet i Thailand, hoppas ni kan åka snart igen.

 4. Sandra

  Inte det minsta faktiskt. Tänker att både och är bäst. Lite Sverige och en utlandsresa. Tanken att inte komma iväg vinter känns jobbigt. ”Gilla” läget.

  • Gunilla Yourstone

   Ja den där reslusten som man lyckades tränga undan i våras börjar bli mer och mer högljudd nu.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *