De senaste dygnen har det varit många rapporter på riksnyheterna om snöovädret i Västernorrland, och delvis Västerbotten där vi bor.

Västernorrland har fått en klass-3 varning, vilket tydligen inte hänt på många år. Här i Umeå var det i stället en klass-2 varning.

Vi har fått några sms och telefonsamtal med oroliga frågor, hur går det däruppe? Har ni alldeles snöat in?

Men det går ju bra förstås. Det började snöa sen kväll måndag och snöar nu onsdag morgon fortfarande. De mängder som har kommit är inte på något sätt exceptionella, jag har varit med om värre.

Första mellandagen något år, kan det ha varit typ 2008-2009 kanske, låg det säkert uppemot en meter fluffig orörd nysnö på gatan när jag kom upp och skulle bege mig till jobbet. Då tog jag chansen och spände på mig turskidorna och åkte skidor de 3 km jag hade till jobbet. Det var ju härligt.

En exceptionell natt, på den tiden när jag jobbade på den lokala tidningens distributionsbolag, fick vi rapporter på morgonen om hur de extremt lojala och plikttrogna tidningsbuden hade pulsat runt i villakvarteren i över 1 meter orörd snö. Problemet med utdelningen hade främst varit att brevlådor och även staket var helt översnöade, så man såg inte vart man skulle stoppa tidningen.

Som sagt, tidningsbud är extremt lojala och plikttrogna människor.

Fönstren på nedervåningen har snöat igen.

Denna gång har det inte kommit så mycket snö ändå, jag tror inte att det är så mycket mer än 50-60 cm. Men det är svårt att se exakt eftersom det drevat så mycket.

Och just där har vi problemen. 50 cm snö är mycket, men helt hanterbart. Men blåser det samtidigt hårt, som det gjorde framför allt i går natt, så uppstår svårigheterna. För att snön drevar i blåsten och skapar höga drivor som trafiken inte kan forcera. För att snön inte ligger kvar där plogbilen lagt den, utan virvlar upp igen och igen. Plus att blåsten förstås påverkar sikten och bilarnas stabilitet på vägen.

I Nordmaling, där vi har stugan, har man plockat fram bandvagnarna. För hemtjänsten.

Men snön i sig kan vi ju hantera här uppe, så det är ju inget problem. Kan man, som vi, så sitter man förstås mest inne och kurar och väntar på att det ska gå över. Och med några timmars mellanrum går man ut och skottar upp infarten, så att man inte ska bli insnöad. Mardrömmen är förstås att det plötsligt ska bli 0-gradigt så att snön blir blytung innan man fått bort den. För att sen kanske även frysa på igen och då sitter snön som berget och man kommer att få svårt att få någon riktig fason på sin uppfart och snöröjning på hela den vintern. Så det gäller att vara med och skotta hela tiden såna här dagar.

Igår kväll skottade jag ut allt rätt ut på gatan det sista jag gjorde, hoppades på att plogbilen skulle svänga förbi i natt och ta det. Än har han inte kommit, sitter här nu vid köksfönstret och väntar på honom 06:30. En man cyklar förbi. Någon annan kommer joggande. Så snön verkar fortfarande porös och lättforcerad. Det var ju bra.

Läser på Facebook om Stockholmare som håller på att få en hjärtinfarkt för att deras plogbil lämnat en 5 cm plogvall framför deras bil. Det borde vara olagligt! Jag menar, för hur ska de nu komma ut?!

Komsi, komsi, plogbilen och hämta min hög!

Ja så kan det vara, om man inte har några problem, så skapar man egna påhittade, som jag brukar säga. Glad vinter på er, jag är i alla fall glad att den kom till slut. Vintern.

 

2 kommentarer

  1. Ann Beutler

    Vad härligt med så mkt snö!! Fastvi har ock ngr cm här och minusgrader. Hurra för att den långa leriga hösten är slut!

    • Gunilla Yourstone

      Jag är väldigt tacksam för snön. Det är så det ska vara på vintern! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *