Nummer 1: Ska det vara så svårt att bara sitta still liksom?

Man stiger på för långflygning mot Asien. Flighten är 9 timmar, men man reser mot morgonen och kommer att tappa större delen av natten, det vet man. Redan när klockan slår ett på natten där hemma i Sverige kommer flygvärdinnorna att tända upp kabinen och börja slänga ut de där folieförpackningarna med omelett.
Man behöver kort sagt all sömn man gärna kan få.

Vi är ju alla i samma båt här på flighten liksom, så man tänker att vi i den bästa av världar ska spela på samma lag. Vilja samma sak. Jobba i samma riktning liksom.
Men hur blir det?

Grannen på raden bakom tillbringar natten med att frenetiskt banka in i sätet framför, dvs min rygg. Kvinnan till höger vågar vägra flygplansfilt. Hon har bestämt sig för att det är mycket bättre att ha sin egen quiltade vinterjacka bak-och-fram över sig som ett täcke. Briljant plan. Om det inte vore för att den stela kanten på jackan, natten igenom åker över på mitt säte och skrapar upp och ner, upp och ner på min arm. Över mitt ärr med förändrad känsel dessutom. Jag puttar tillbaka jackan ca 16 gånger under natten. Först försiktigt och sen mer och mer irriterat. Kvinnan fattar inte piken.

Andra stolsgrannen sover djupt i timtal. Men med sin läslampa tänd. Riktad rakt ner i mina ögon. De framför då? Sköter de sig? Nej de pratar på natten igenom. Och kastar sig då och då med kraft bakåt mot mina knän.

Ska det vara så svårt att bara sitta still och försöka sova? Vi pratar ju ändå om vuxna människor här?

Nummer 2: Varför serveras frukost mitt i natten?

Så precis mitt i flighten, med 4 timmar kvar. Då tänder personalen upp och börjar servera frukost.

Ja vi fattar att det är morgon Pekingtid nu. Vi fattar att det ljusnat utanför fönstren. Men vi som sitter här på planet, vi är ju alla på Stockholmstid va? Vi har precis somnat och skulle faktiskt inte ha något emot att sova ett par timmar till. Men det får vi inte, förstås. Av någon form av dagsljusprincip?

Nummer 3: Den farliga vattnet från Air China

Air China delar ut finfina vattenflaskor till oss alla. En varsin får vi. Man är ekonomisk och sparar på sitt vatten. Transit i Beijing mot Hong Kong. Men nu blir det fullskalig säkerhetskontroll. Inte ens mynt får ligga kvar i ryggan. Passen ska visas 16 gånger. Boardingkorten 27.

Och det där vattnet som Air China nyss delade ut där uppe i luften. Det är nu i transit livsfarligt och måste obönhörligen slängas.

Ja det var väl allt för den här gången. Från Häxan Surtant.

Läs fler inlägg om flygresor här.

Kan du också vara en surtant ibland? Glöm då för allt i världen inte att gilla 4000mil på Facebook.

Tags

25 Comments

 1. Håller med häxan surtant. Värst av alla är nog QATAR. De har som princip att väcka en mitt i natten för mat, har hänt mig varje flight. Tur att jag somnar om lätt. Men galet irriterande.

  • Gunilla Yourstone

   Jag somnar typ aldrig om, om jag väl är väckt. 🙂

  • Sandra

   🌝Jag försöker , med betoning på försöka att inte stressa upp mig att sömnen är usel på långflyg. Lyssnar på poddar, ljudböcker, äter, tittar på film och blir glad om jag lyckas sova mer än 30 min i streck då det är fruktansvärt obekvämt oavsett position och medresenärer. Den dagen jag och maken reser själva vill jag uppgradera , en liten dröm. Inte är det kul med långflyg men alternativet att inte uppleva världen finns inte. 🌍

   • Gunilla Yourstone

    Håller med, ingen ide att stressa upp sig, utan bara att gilla läget om man inte kan sova. Jag har gått från att inte bry mig på nattflygningar, till att tycka att det är jättejobbigt, till att igen, nu för tiden inte bry mig och bara gilla läget. 🙂

 2. Stackare, du satt i mittensäte 😩. Jag är definitivt surtant vid sådana tillfällen, men säjer till/påpekar om det går. Släcker grannens lampa om den stör. Tyvärr går det ju inte att göra något åt de som inte duschat på en vecka och man skulle behöva gasmask. Då surnar jag till ☹️ Är just nu på ARN för en 6 timmars flight. Förhoppningsvis utan att bli häxa 😉

  • Gunilla Yourstone

   Svårt att släcka någons lampa utan att typ lägga sig över person i fråga. 🙂
   Ja det finns många hemskheter man kan råka ut för på ett flygplan!

 3. Jag kan nog anpassa mig hyfsat men sover jag så gör det lika ont oavsett tid på dygnet att få kabinen upptänd. Det är alltid ett otyg. Finner mig nog i de flesta omställningar och bara gillar läget. Ibland kan jag strunta i en måltid för att jag vill sova, även om jag försöker peta i mig det mesta då jag vet att jag behöver det. Dock stör jag mig mest på folk som lämnat hjärnan hemma och de finns överallt, oavsett långflyg eller kortflyg, tåg eller buss.

  • Gunilla Yourstone

   Ja et borde verkligen finnas hjärnor att låna i kabinen!? Eller åtminstone laddare om de bara har laddat ur liksom? 🙂

  • Denniz

   Så jävla negativ, du kan alltid boka flyg utan mat eller säga till personalen att inte väcka dig för måltid(er). Att grannen stör dig kan du också snacka med personalen om om du känner dig obekväm med att kommunicera med en helt vanlig mänsklig främling på planet. Ingen bits…
   Ditt skrivande lät som att du inte har någon talförmåga. Vi behöver fler som kan säga ifrån på ett bra sätt för att lösa olika situationer.. Hoppas du kan tänka om till nästa flyg!
   Sen håller jag med nån som kommentera här att om någon som inte duschat på ett tag sitter bredvid en finns inget o göra förutom att be om en annan sittplats.. Det är nog det värsta som kan hända en.

   Mvh,
   Optimisten 🙂

   • Gunilla Yourstone

    Hej Denniz, du har rätt, du framstår verkligen som en härlig positiv människa! 🙂 (för det är ju positiv som är motsatsordet till negativ, inte optimistisk)
    Och en eller annan svordom är ju alltid på sin plats som förstärkningsord. Det stöttar jag dig i till 100%.
    Jag skulle ha kunnat säga till mina båda grannar. Men jag vill inte störa dem i deras sömn. Vet ju själv hur illa jag tycker om det. Och att sitta utan mat hjälper ju inte upp läget när hela kabinen är upptänd. Det blir faktiskt ännu tråkigare att vara vaken då. 😉
    Sen såg jag apropå ingenting, första avsnittet av ”Så mycket bättre” igår. Där säger Magnus Uggla så riktigt: ”Att skriva med humor och försöka nå fram är det svåraste som finns.” Vet inte varför jag kom att tänka på det nu. 🙂

 4. Ann Beutler

  Vill bara sova mig igenom min natt..utan ngr störande moment..För min del tar jag hjälp av insomningstabletter, ögonmask och öronproppar..Då går det hyfsat..har frukt med mig om det tillåts..Ngn gång har jag bett att då min matlåda som de övrig fick för 3 tim sedan. Och det har jag fått..dock utan ngt vänligt leende, fast det struntar jag i!. Föredrar nattflygningar om det är långtbortistan jag ska..för 10 tim dayflight är såå långtråkigt!

  • Jag börjar ge upp, kan inte sova sittande, fast jag ibland är så trött att jag mår illa. Så det blir film efter film för mig, gör ett försök att sova eller iallafall blunda/vila ett tag iallafall. Brukar ge upp efter ett tag och så blir det film igen. Brukar oftast bli glad när de tänder lampan och serverar mat för då händer något. Men tror inte att jag stör mina medpassagerare iallafall. Planerar aldrig in något första dagen, den får gå i lugnt tempo och sömn. Har funderat ibland på att köpa någon insomningstablett när jag är utomlands men vågar inte för tullen.

   • Gunilla Yourstone

    Ja men precis, ibland somnar man ju inte, men som fullvuxen sitter man ju ändå still?
    Tror inte att det är så farligt att smuggla in en enstaka förpackning. Värre om det är en pall, liksom. Man blir av med det om de upptäcker, men inte fängelse direkt. 🙂
    Själv har jag köpt Melatonin utomlands många gånger. Och det tar jag också ofta på nattflighterna. Går även att beställa hem på nätet.

  • Gunilla Yourstone

   Insomningstabletter har jag utskrivna för krislägen, men har inte vågat ta dem ombord på något plan. Är rätt att det ska bli som i Sune i Grekland, där hans mamma dreglar i sömnen och de får ta av henne från planet i rullstol! 🙂
   På vår flight från Peking till Hong Kong sov jag över maten och då satte de ett klistermärke vid min plats och så fort jag vaknade kom en flygvärdinna och erbjöd mig mat. Det var rätt bra service faktiskt (apropå Air China)

 5. Hade en synnerligen trist utresa till Bangkok, nattflyg Finnair.
  Brukar vara lugnt i Economy Extra, hade betalat med poäng, men ack nej.
  Störiga grannar på andra sidan gången.
  För mycket alkohol, även medhavd sådan.
  I princip ingen sömn, hade precis slumrat till när grannen faller mot mig!
  Kanske borde personalen reagerat, eller så skulle jag sagt till, att de drack egen alkohol.
  Svårt det där.
  Ibland har man otur.
  Återresan desto bättre.
  Ca 80 personer i ett plan som rymmer ca 300 !?
  Alla som ville kunde få varsina tresäten.
  Sov en del trots dagflygning.
  Sömntabletter skulle jag aldrig våg ta, missar hellre en natts sömn.

  • Gunilla Yourstone

   Det där att få ett 3-säte, alltså det är ju kungligt. Hände oss på vår (bröllops-) resa till Seychellerna bland annat. 🙂

 6. ann beutler

  Haha läste först att de satte ett klistermärke i pannan på dig..tänkte vaknade hon inte då? Sedan läste jag om,,,smart av Air C. Melantoni går inte i hop med min. Vitiligo,,så jag får hålla mig till de traditionella ins tabletterna. Har ibland köpt liknande tal utomlands ffa i Sydamerika..inget problem i tullen.. De är ju receptfria där!
  Egen alkohol med på planet?? Det var ju tvärtemot vad som är tillåtet. Jag hade absolut sagt till! På nätterna partar man inte loss i flygplan..helt oacceptabelt av personalen att acceptera det!

 7. Marianne

  Oj 😥 detta känner man verkligen igen. Jag bor halvårsvis i Spanien och skulle just åka iväg på en 12 timmars bussfärd till Galicien. Det blev inställt häromdagen eftersom det redan snöat där. Nu när jag läser din redogörelse för flygturen så känner jag mig verkligen glad att resan blev inställd. Skillnaden mellan buss och flyg är minimal i detta fall. Hälsningar från en annan Häxan Surtant

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är tufft med de där resenätterna. Fast man behöver kanske härdas också, så att man inte blir för vek? 🙂

 8. Oj 12 timmars nattflyg mot Asien för oss om ett par veckor. Jsg är precis som du och jag gruvar lite för resan. Tycker det blir jobbigare och jobbigare och stör ihjäl mig på människor. Hade en barnfamilj framör vars barn hoppade på sätet framför hela tiden vilket gjorde att allt på min bricka höll på rivas ut, gång på gång. Blev tvungen att säga till ungen då föräldrarna verkade alltför passiva.

  • Gunilla Yourstone

   Tänker att folk kanske inte inser hur det påverkar. Man förstås inte hur det gungar bakom när man kastar sig bakåt förrän man själv har suttit där bakom osv.

 9. Positiva tankar

  Finns flera saker man kan göra för att förbättra sin situation på en lång flygresa!
  Nummer 1, du kan alltid betala lite extra för en bättre flygstol, är man ute i tid med sin bokning kan man få några av dom bästa platserna. Enkelt för att slippa jobbiga grannar!
  Nummer 2, boka ett besök hos vårdcentralen för att få utskrivet något lättare sömnpreparat, har aldrig varit ett problem att få när jag reser inom jobbet för då behöver man ju vara utvilad. Kanske inte funkar så bra om man bara ska åka på en relaxresa till Thailand där man åker direkt till stranden men har man anledning till det så är det inga problem. Sen kan man ju alltid försöka låta bli att sova innan man flyger så att man somnar lättre på flyget!
  Nummer 3, ja säg till personalen att om du har somnat så väck mig inte, flygpersonal är inte omöjliga människor dom tar faktiskt ganska bra hand om sina gäster! Säger du att du inte vill äta frukost så låter dom dig vara så enkelt är det, kan man inte engelska ja då kan man alltid låna ett engelskt lexikon från sitt bibliotek där man kan skriva ner hur man säger sånt på engelska innan man reser iväg!
  Sen kan man ju alltid se till att ha lite valuta redo till det landet man åker till så att man kan köpa en flaska vatten när man mellanlandar, utan att ens ha rest till Kina så vet jag om att säkerheten där är extrem och då är det inte så konstigt att man inte får ta med sig sin lilla gratis flaska.

  Jag är mer än gärna en surtant varje chans jag får MEN då ser jag till att det inte finns en enkel lösning till att jag inte behöver vara en surtant. Jag kan tycka att det finns flera lösning till dina problem så jag kan inte hålla med dig.
  Det är skönt att vara på glatt humör ibland även om det kanske låter otroligt när man klassar sig själv som en surhäxa 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hej Fiona vad härligt med positivism! 🙂
   Jag tror att de flesta som läser min blogg regelbundet, känner att den genomsyras av positivt tänkande och positiva saker.
   Och skrattar gott åt ett inlägg som detta och vet att jag bara driver med mig själv, något som jag ofta gör.
   Helst när jag använder begreppet ”Häxan Surtant” är det en klar indikator på att det mer är på kul. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *