Oj vilken intensiv resa genom Bulgarien vi varit iväg på! Full fart från 8 på mornarna till 22-23 på kvällarna.

Men så har vi hunnit med att se och göra massor förstås. Huvudstaden Sofia, de två mycket gamla och vackra städerna Plovdiv och Veliko Tarnovo. Samt Svarta havskusten med både småorter och större städer.

Historia

Överallt är historien närvarande i Bulgarien. ”Alla har varit här” som vår guide säger. Alexander den store, grekerna, romarna, osmanerna. Och så lite bombning från de allierade under andra världskriget och sedan kommunismen för säkerhets skull. Däremellan skärvor av den Bulgariska staten och egenstyre. Flera av de städer vi besöker har utgrävningar och arkeologiska fynd överallt i stadsbilden. Amfiteatrar, romerska bad, gravar och gamla kyrkor.

Mat och dryck

Överallt äter vi fantastisk mat. Rustika, vällagade rätter med mört kött och mycket grönsaker. Lokala ostar, yoghurt förstås och Lutenitsa, den bulgariska motsvarigheten till ajvar relish.
Samt seafood vid Svarta havet förstås.

Det bulgariska vinet, som är ganska okänt i Sverige ännu har verkligen imponerat på oss. Mycket gott och med en stor variation.

Corona-pandemin då?

Jo Bulgarien är ett av de europeiska länder som drabbats mildast hittills. Men har dessvärre också en av de lägsta vaccinationsgraderna.

Ansiktsmask är obligatoriskt inomhus på hotell, shoppingcenter, museum etc och alla hotell hade anpassningar i frukosten pga pandemin, till skillnader från i Sverige. Vi tyckte att det gick bra att resa i Bulgarien även under en pandemi och upplevde inga situationer som kändes riskfyllda under vår resa.

Ett inlägg om att flyga inom Europa just nu under pandemin kommer inom kort.

Och så hemma igen…

Söndag kväll landade vi hemma på Arlanda igen. Tillbringade natten på nya Comfort Hotel Arlanda. Comfort ligger praktiskt vid Sky city på Arlanda utan busstransport emellan. Men med en kort utomhuspromenad från ”gången där Clarion och SAS Radison ligger” om ni förstår hur vi menar.

Lite enklare och billigare än dessa både nämnda, men ett mycket bra alternativ för en övernattning på Arlanda.

Nyttig frukost på Comfort
Rundpingis någon?

Måndag jobbade jag från först Arlanda och sedan från tåget hem mot Umeå. Först halv åtta i går kväll landade vi hemma i radhuset.

Under de följande veckorna kommer massor av inlägg från Bulgarien. Det vankas förstås sjungande enäggstvillingar, undergörande lera, kommunistiska mastodont-monument och Bulgariens svar på prinsessan Diana. Och förstås, förstås tvättäkta relik-benknotor från självaste Johannes döparen. Ingen pressresa kan väl bli komplett utan dem?  Så för allt i världen, missa nu inga inlägg!

 

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

10 Comments

 1. Ska bli spännande att läsa vad ni gjort i Bulgarien och vad ni tyckte!

  • Gunilla Yourstone

   Rapporteringen börjar på torsdag. Vi har så mycket att berätta! 🙂

 2. Det finns mycket vackert att uppleva i Bulgarien!

 3. Spännande! Vi var i Bulgarien för många år sedan. Besökte Istanbul ett par dagar (oj – vilket äventyr). Skulle ta oss till Sofia också på egen hand, men det ville sig inte. Vi hade 3 veckor i Slăntjev Brjag eftersom sista veckan bara kostade 50 kr extra (veckan efter sommarlovets slut). Sista veckan blev bara för mycket. Vi var klara med det hörnet av Bulgarien redan efter kanske en och en halv vecka.

  Ser att ni åt något som liknade grekisk sallad. När vi var i Bulgarien beställde vi ofta ”Shopska sallad” som var som en grekisk, men med riven fårost.

  • Gunilla Yourstone

   Oj 50 kr för en hel vecka! 😅
   Vi åt massor av goda sallader, den varianten som är lik den grekiska var väldigt vanlig.

 4. Ja. 50 kr för en vecka var ju extremt billigt även på den tiden. Gick ju inte att motstå som student.

 5. Berit Finnström

  Hej. Hur tog ni er runt i Bulgarien? Buss verkar ta lång tid. Finns det bra tågförbindelser? Hyrde ni bil och hur var det att köra där i så fall?
  Vi funderar på att åka dit i maj och er blogg har gjort oss ännu mer intresserade.

  • Gunilla Yourstone

   Hej, detta var en arrangerad pressresa, så vi hade förmånen att bli runtskjutsade i en minibuss. Men när jag tidigare hade kolla lite på Bulgarien, var det egen hyrbil som jag hade tänkt mig att åka runt i. Det blir nog effektivast.

   • Berit Finnström

    Ok, ja det verkar vara krångligt och ta mycket tid att åka med tåg o buss.
    Tack för snabbt svar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *