Ibland kan man ju känna sig lite avundsjuk på de som trivs på samma plats under hela resan. Som inte har det där behovet att åka runt och se precis allt, utan som kan nöjda sig med dagsutflykter.

Vi hör helt enkelt inte till den sorten. Vi kan inte stå ut med tanken på att bara se Petra i Jordanien i dagsljus, när vi vet att man har öppet på kvällen också 3 gånger i veckan. Och då har man chans att se Petra i skenet av 100-tals stearinljus.

Vi måste helt enkelt sova en natt i öknen Wadi Rum, under stjärnorna, bada i Döda havet och vandra i någon av Jordaniens alla häftiga canyons. Vi har förstås också hittat ett antal hotell som vi tänker att vi nog måste bo på. Feynan Ecolodge till exempel. Och Petra Guest House Hotel precis utanför entrén till Petra ser trevligt ut, plus att det förstås skulle vara praktiskt att bo så nära.

Så vi bokar en rundresa. Som vi är vana att göra. En eller ett par nätter på samma ställe. Och så vidare till nästa.

Ibland är det ganska enkelt att boka en rutt. Vi vet vad vi vill göra och det finns en logisk ordning. Bara att köra. Det är när det börjar komma in olika typer av constraints som det blir komplicerat.

För Feynan Ecolodge är fullbokat den 24:e april. Petra Guest Hose också. Petra by night är bara måndag, onsdag och torsdag kväll. Och vi tror att man vill börja med det. Komma till Petra på kvällen. Se platsen by night först, sova en natt och sedan göra hela Petra dagen efter. Kanske sova en natt till, för att inte ha någon stress?

Aqaba och Wadi rum bör ligga efter varandra eftersom de ligger geografiskt nära och en bit i från de andra.

Eftersom vår flight kommer in halv ett på natten måste vi börja med Döda havet, som är närmast flygplatsen. Eller ska vi till och med bara ta ett enkelt ställe nära flygplatsen? Fast härligt att vakna ”på plats” också.

Pusslandet börjar…

Har vi några tips på vägen då, för att få till den perfekta resrutten? Jomen ett par ändå.

Läs på ordentligt om resmålet innan du ens bokar flyget. Så att du vet i grova drag vad du vill göra och därmed hur många dagar du behöver. Ta god tid på dig att planera rutten så att den blir bra och du hinner allt du vill. Läs tips och trix på olika forum. T.ex. att Adams Peak ska inte bestigas vid fullmåne eller helg. Åk inte till Kinesiska muren under Golden Week och så vidare. Boka flyg och sedan direkt hotell. De bästa hotellen säljer slut. Ofta många månader i förväg. Det bästa är ju om man kan boka avbokningsbart, då går det ju dessutom att ändra senare om man hittar något bättre.

Hur vi bokade?

Jo vi ”killed the darling” som det så vackert heter. Bestämde oss för att vi inte alls behövde bo på just det där boendet i Petra, utan att ett enklare hotell (till halva priset) som också hade gångavstånd till entrén också dög.

Då kunde vi börja med Döda Havet, sedan åka direkt till Petra (och Petra by night) . Sedan Wadi Rum och Aqaba. Som avslutning Dana och  Fenyan Eco Lodge.

Känner du igen dig i ovanstående? Vill du också åka runt och se så mycket som möjligt och samtidigt ha en massa utkikade hotell och andra specialkrav på rutten?

21 Comments

 1. Anneli S

  Känner igen den där med planeringen. Man vill trycka in så mycket upplevelser som möjligt. Dessutom tycker jag att variationen bland aktiviteter är roligt. Att ena dagen vandra för att nästa dag göra något helt annat. Förstår att ni vill uppleva Petra både dag och kvällstid. Hur planerar ni att ta er runt i Jordanien?

  • Gunilla Yourstone

   Vi planerar att hyra bil och chaufför. Tror att min syster har kontaktuppgifter till en chaufför sparade sedan sin resa, ska kolla det. 🙂

   • Anneli S

    Bra ide att hyra bil och chaufför 🙂 Jag får följa er resa via bloggen och se vad för pärlor ni hittar. I vår ska jag och min vän börja planera vår resa till Jordanien och Israel och då kan jag säkerligen få tips av era inlägg på bloggen.

 2. Oj vad jag känner igen mig! Jag sitter med Excelark och funderar och stryker och bokar och avbokar. Olika hotell varje natt, lagom avstånd, lagom många sevärdheter per dag och gärna en bokad bra restaurang på kvällen! Det är nästan så att jag ibland lägger mer tid på planerandet än på själva resan… 😂 Men det brukar vara värt det! 😀

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ett pyssel, men väldigt roligt. Så att man får ut det mesta av resan. Vi brukar dock inte boka restauranger så ofta, för vi tycker att det är svårt med hålltider att passa. Om något häftigt skulle dyka upp. Som en solnedgång tex. 🙂

 3. Planerandet är något vi tyckte var en stor del av resan när vi flög och bodde på hotell. Men nu när vi bor i husbil och reser för jämnan är vi mycket mer spontana och det tycker vi är fantastiskt! Har ni provat att resa med husbil någon gång?

  • Gunilla Yourstone

   Nej vi har aldrig provat husbil. Skulle vara superspännande att testa någon gång. Verkar praktiskt och flexibelt. Det som jag i så fall kan hålla emot husbilslivet är att jag gillar att bo ”mitt i”. Inne i gränderna i gamla stan och gärna med en trevlig utsikt. Med husbil hamnar man väl flera kilometer ut och med andra husbilar som utsikt typ? 🙂

 4. Ann Beutler

  Haha jo då detta eviga puzzlande..å ena sidan det och det..och jag som är Våg oxå..dvs har svårt att välja av naturen. Men det är ett roligt jobb fast oerhört tidskrävande,om man ska göra noggrann research

  • Gunilla Yourstone

   Tidskrävande men SÅ vårt det. För man får ju verkligen med allt man vill göra till slut. 🙂

 5. Blir mindre och mindre hetsig faktiskt, men det satt långt inne. Resan till Skottland tog vi verkligen dag för dag – och det blev så himla bra. Med tanke på att jag inte ens har bokat ”+1-land” till Thailandsresan än verkar det som att jag fortsätter i ”det ordnar sig”-stilen ett tag till.

  • Gunilla Yourstone

   Fast jag upplever det inte som hetsigt. Det är roligt att planera och triggar ”ingenjören i mig” att maximera rutten så att man slipper missa saker. 🙂

   • I mitt fall har jag ofta varit hetsig – ”vill göra aaaallt, inte missa nååååågot”. Behöver hitta er balans, att pussla och planera utan hets.

 6. emolis

  Känner igen mig, framför allt med exemplet Jordanien 🙂 Mycket pusslande, men nu har vi äntligen bokat vår rutt inför höstlovet. Vi tänkte också ta Petra by night först, men så läste vi på flera ställen att det var bättre att ta den sist, efter att man ”gjort” Petra för att få bästa upplevelsen, så nu har vi tänkt om. Vi stannar också 2 nätter i Petra på ett litet guesthouse. Vi hoppar över Aqaba och har en dag oplanerad, kanske blir det något ökenslott eller något annat, kanske stannar vi kvar i Amman. Hur som helst ska det bli väldigt spännande!

  • Gunilla Yourstone

   Ah tur att vi anländer en onsdag och har två nätter. Då har vi chans att välja om vi vill ta ”by night” före eller efter. Du kan väl rapportera dina slutsatser efteråt?
   (och lite andra tips och trix också, gärna)

   • emolis

    Nu har vi varit i Petra och det var verkligen en wow-upplevelse tyckte vi. Ett hett tips, var vid Visitor Center innan kl 6, då får ni hela Petra för er själva ett par timmar. Det fick vi och det var verkligen en upplevelse att vara där helt själv, inte ens försäljarna hade hunnit dit 🙂 Vi tog Petra by Night på kvällen efter vår dag där, vilket vi var glada för, så den rekommendationen står kvar. Förvänta er dock inget magiskt! Ni kommer inte att vara ensamma, när vi var där tryckte de in så mycket människor att ljuslyktorna försvann i folkhavet 🙁 Men kul ändå, på sitt sätt!

    • Gunilla Yourstone

     Åh, supertack för tips! 🙂 Vi får kopiera ert upplägg. Hur gjorde ni med frukost? Tog ni frukostpaket med eller var det nog så enkelt att åka tillbaka till hotellet för frukost? Var bodde ni?

     • Vi bodde på ett hostel My Home Petra, enligt beskrivning gångavstånd till Visitor Center. Det var det ju på sitt sätt, 2 km i ner/uppförsbacke enkel väg. Men vi gick 🙂 Vi köpte bröd/juice och tog med oss. Åt frukost uppe på en klippa med utsikt över Petra, helt själva. Sen köpte vi kaffe hos en gammal gubbe i ett skjul/kafé uppe på toppen. Ingen finfrukost denna morgon, men det var det värt 🙂 Rekommenderar även tur till Wadi Rum och boende i beduintält.

     • Gunilla Yourstone

      Vi har bokat La Maison Hotel som verkar ligga närmare entrén. Låter ju perfekt med matsäcksfrukost. Vi får köra på det.
      Wadi Rum blir det också.

 7. Angelica Au

  Jag känner så igen pusslet för att få ihop så bra resrutt som möjligt för att få uppleva och se allt vi vill se. Eftersom vi alltid reser med våra tre barn, börjar vår planering alltid med att utgå ifrån skolloven och att sedan försöka hitta bästa möjliga flygavgångar. Planeringen börjar oftast redan 11-12 månader i förväg. 😊 Att planera för en resa är bara kul även om det är väldigt tidskrävande. Jordanien är ett av mina önskeresmål också. Jag ser fram emot att följa er resa på bloggen och bli inspirerad. Detta höstlovet åker vi en kortvecka till Marrakech.

  • Gunilla Yourstone

   Marrakesh känns väldigt spännande. Jag var till Agadir i våras och det kändes väldigt exotiskt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *