Det var länge sedan jag skrev något om mitt husbilsbygge. Ni vet, lastbilen som jag bygger om till husbil.
– Hur går det egentligen, börjar ju ni undra så smått, eller hur?

Husbilen och husbilen, förresten. Han har ju numera fått ett namn. Lorry heter han, helt enkelt och fullständigt logiskt. Så vi kallar väl honom för det även i det här inlägget.

Så hur går det?

En bra fråga! Från början hade jag faktiskt tänkt att Lorry skulle vara klar till vår Färöarna-resa, men det blev alltför stressigt. När jag varit ”80 % klar” i flera veckor, förstod jag vartåt det barkade och fick ändra planerna. Jag hade t.o.m. bokat olika ställplatser och plats på färjan för en 11 meter lång, 4 meter hög och 12 ton tung husbil men bokade om i sista stund.

Vi skulle bo på campingplatser utanför Torshamn och i Eidi men det blev stället Hilton Garden Inn i Torshamn hela vistelsen.

Så nu har jag erkänt det också.

Hösten

Hösten har innehållet en del annat, resor och militära uppdrag och min ork är begränsad så bygget har gått rätt mycket på sparlåga denna höst. Men nu i december är det fokus på bygget igen.

Vilka stora punkter är kvar att göra?

Badrum

Hela badrummet är kvar med dusch, wc, handfat och allt. Det hänger egentligen på vävsättning och målning av utrymmet, det hjälper min son Sebbe mig med i helgen, sedan är det bara att montera allt.

Jag har byggt själva duschutrymmet och målat golvet med polyesterfärg. Allt för att skapa en vattentät yta. Handfat och WC väntar på montering. Hål för uttag av toakassett är sågat genom ytterväggen på husbilen.

Gasolsystem

Gasen är inte inkopplad alls. Dels för att jag är osäker på om jag skall ha en fast gasoltank eller utbytbara. Dels för att jag inte riktigt kan gasolen och behöver sätta mig in i en massa teknik.

Dörr till badrum

Man vill ju ha en bra och stabil dörr till badrummet. Den är kvar att göra.

Sittdynor

Sittdynorna är kvar att sy. Som tur är har det öppnat en sybutik inte långt från oss.

Mellanpunkter

Skydd runt gasspis

Gasspisen och vattenvärmaren ska inte monteras direkt på brännbart underlag. Jag har funderat på minering eller plåt. Oavsett vad jag väljer så ska materialet kapas på något sätt.

Målning och övergångar

Stommar ska målas och övergångar mellan olika material ska snyggas till.

Trapp

Det behövs en trapp till Lorry. Jag planerar att använda en trapp till en lättmetallställning som insteg till husbilen. (Om någon har en gammal ställningsstege över så är det bara att kontakta mig).

Luckor

Alla luckor till förvaringsskåpen ska monteras. Sen ska även kylskåpet sättas in.

Små punkter

Kopplingar

Jag måste gå över alla kopplingar (vatten och gas) och kolla så att dom är täta.

Motivmålning

Utsidan på Lorry är färdigmålad och klar. Det blev en grafitgrå färg (NCS S7502-Y). Men vi vill ju ha någon form av grafik på honom också. Det har ju alla husbilar med självaktning. Så att man känns igen på vägarna.

Vi har dock inte hunnit tänka ut något än och det går ju förstås utmärkt att börja köra Lorry utan att detta är klart.

Nu kommer jag att ha ganska mycket tid för Lorry i januari, i februari har jag tyvärr mindre tid. Men framåt mars kanske Lorry är färdiga för vägarna. Vem vet?

Läs alla tidigare inlägg om husbilsbygget här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Maria Peterson

    Blir superfint!
    Vi har mer en klassisk bil (adria)som vi åker för att utforska nya platser, vandringsleder och golfbanor. Vi är inne på vårt 5:e år med husbil och vi gillar sättet att resa. Enda nackdelen som norrlänning är resan genom Sverige till Europa efter ett antal resor är man less på att Sverige är långt!

    • Christofer Yourstone

      Du har helt klart rätt i att det är en bit ner till ”kontinenten” från norrland. 120 mil innan vi är i Malmö. Underbart att ni använder husbilen till att upptäcka Sverige. Sverige är otroligt vackert att resa runt i!

  2. Helt underbart projekt men kan tänka mig att det kan bli lite överväldigande också.
    Angående Gasolen så är det enligt mig en bra ide med fast tank men det beror på tex på om kylen kommer gå på el eller gasol också. Vi satte in en 14 och en 11 kg Alugas med utvändig tankning och prisar dom varje gång det är dags att tanka. (Kylen och värmen går på gasol).

    • Christofer Yourstone

      Kylskåpet kommer gå helt på el. Gasolen kommer bara vara till spis och varmvatten. Alugas är helt klart ett lockande alternativ.

  3. Erik Balgård

    Står precis och funderar på att köpa framtida mobilt hem och undrar lite över konverteringsbudget. Har du nån aning om hur mycket ni lagt på att komma så här långt?

    • Christofer Yourstone

      Svår fråga att svara på då jag inte riktigt fört bok över kostnader. Det är helt klart billigare än att köpa nytt och du får en kvalitet som är bättre än det serietillverkade. De störa utgifterna är el-system med solpaneler och virke till själva bygget. Räkna med att det blir dyrare än den budget du sätter upp. Allt kostar! Räkna med 400.000,00 kronor. Det finns de som gjort det mycket billigare eller mycket dyrare.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *