Eller vi får egentligen frågan då och då från våra läsare. Hur har vi råd med våra resor? Inte på ett negativt eller kritiskt sätt, utan mer nyfiket, ”kan jag få några tips?”-sättet.
Vi har ju redan tidigare skrivit inlägget:
Hur har man råd att resa så mycket – att spara till resande
Där vi beskriver hur vi lever i vardagen för att ha råd att resa. Men det inlägget är från 2016 och när vi läser det i efterhand inser vi faktiskt att en del saker har ändrats. Vår ekonomi ser också helt annorlunda ut nu motför då. Då var vi särbo med varsitt hushåll. Nu är vi sammanboende med 1 av barnen i vuxet skick.
Våra ekonomiska steg till en resande livsstil
Icke-konsumtion
Detta är den allra viktigaste och skulle vi nog vilja påstå, avgörande punkten för att vi har kunnat resa så mycket som vi gjort. Många konsumerar helt enkelt väldigt mycket idag. Jag har haft många kollegor genom åren som alltid haft ärenden på lunchen mest varje dag, alltid kommit tillbaka med kassar efter luncherna. År efter år. Och så får man förstås leva om man vill. Men det blir sällan massor av pengar över till resande då.
Vägen till mer resor är ett ganska tydligt ställningstagande i ens liv. Och en fråga om prioriteringar.
Efter min separation för 13 år sedan lämnade jag nästan allt. Mitt nya hus var tomt på saker och om jag behövde något fick jag gå iväg och köpa det. Jag köpte billigt på IKEA, från att ha varit en person som samlade på glas från Kosta Boda och så, ni vet. Det var en sån avgörande händelse i mitt liv, som förändrade mig i grunden. För jag upptäckte ju då att prylarna inte betydde något. Och att jag var så mycket lyckligare i mitt nya IKEA-liv än jag varit förut i mitt gamla ”Kosta-Boda-liv”.
Vi kan nog ärligt säga att vi inte definierar oss själva eller mäter vårt egenvärde i prylar alls faktiskt. Vi äger få prestigeprylar så där. Inte ny, större teve varje år. Ingen snöslunga, ingen elmoppe-bil, ingen fyrhjuling eller skoter, ingen värstinggrill. Vår stuga har fortfarande duvblå heltäckningsmatta i sovrummet, som när vi köpte den. Och det stör oss inte. Tvärtom blir det alltid lite mysigt varje september, när resten av stugan blir golvkall.
Köket hemma i radhuset, som vi nu faktiskt rivit ut och äntligen ersatt, hade sitt ursprung 1970, när huset byggdes. Om än i lite upphottat skick. Många människor idag anser sig inte kunna leva i ett hus som inte är nyrenoverat. Och så får man naturligtvis känna. Men då blir det kanske inte pengar över till lika många resor som de vi gör.
Vi har också valt att bo i mitt radhus. Ett förhållandevis enkelt boende med låga omkostnader eftersom mitt lån inte är jättestort.
Bra inkomster
Numera sedan vi flyttat ihop 2017, med två bra inkomster, kan vi väl säga att vi har det rätt bra ekonomiskt. Naturligtvis bidrar det till att vi kan resa mycket. Men vi gjorde också många drömresor på den tiden när vi var särbo och ekonomiskt ensamstående med varsina två barn.
Inkomster från bloggen
Bloggen har skapats och drivits av lust. Det är ett fritidsintresse som kombinerar passionerna resande, skrivande och fotograferande. Under de 6,5 år som bloggen funnits har vi lagt ner astronomiskt med tid, men också en del pengar på denna hobby. Det kostar med webbhotell, domän, att byta till nytt fräscht tema mm.
På senare år har dock hobbyn börjat generera inkomster tillbaka till oss också. Och dessa återinvesterar vi mer än gärna i nya resor.
Ett avgörande skede i mitt liv (och extra pengar)
Det går ändå inte att att hoppa över denna rubrik. För lite grann började det resande livet för mig 2012 när tidningskoncernerna sålde det bolag jag då jobbade för, till Postens tidningsdistrubtionsbolag.
Posten hade byggt upp ett ganska stort mått av agg till oss, eftersom vi i åratal tagit distributionsområden och tidningstitlar av dem. Man ville, kort sagt gärna bli av med oss som tillhört högsta ledningen. Jag var inte omöjlig på något sätt, tog emot en summa pengar och bytte till annat jobb. (inom parentes sagt var Postens tidningsdistributionsbolag ett ganska ofräscht ställe med gubbvälde där man drog rasistiska och homofoba skämt på rasterna och kallade kvinnorna i bolaget för ”kärringarna”) Dessa pengar hade jag kunnat använda till att betala bort på CSN-lån och bostadslån, köpa en dyr bil, renovera huset eller något annat kreativt. Men jag valde att resa upp pengarna. Seychellerna, Japan, Alvas och min papegojresa, en resan till Malta med en mycket god vän och hennes dotter gick dessa pengar till. Med mera.
Också en viktig händelse i mitt liv. För innan hade jag verkligen varit SÅ inne i jobbet. Identifierade mig med mitt jobb, levde lite för jobbet. Bland annat hade jag alltid, alltid telefonen på bredvid sängen när jag sov och när något gick på tok i tryckeriet, åkte jag in mitt i natten. Samma sak på semestern. Telefonen var med och om något strulade, så ringde man mig, som lojalt ställde upp och redde ut från Skara Sommarland eller Kolmården.
Hade jag jobbat kvar hade bloggen förmodligen aldrig startats. Efter att vi avvecklades har jag fått en helt annan inställning till vad jobbet är för mig. Sätter gränser, stänger av telefonen och unna mig att ta semester mitt i ”terminen”. Något mitt gamla jag aldrig skulle ha gjort. Work to live. Istället för Live to work. En avgörande skillnad.
Alla försäkringar går tillbaka till resor
Efter min olycka i Malaysia, gick min ersättning för skadan i armen 2015 oavkortat till resor, precis allt vi någonsin fått på försäkringar för försenade flyg och annat, också direkt cirkulerat tillbaka till reskassan. Inte helt obetydliga summor genom åren, eftersom det faktiskt hänt en hel del.
Pressresor
Nuförtiden händer det att vi blir bjudna på resor också. Pressresor brukar det kallas när ett land bjuder oss dit för att skriva. Exempel på sånna resor är Filippinerna, Karlsbad och Maderia. När vi åker på dessa resor skriver vi alltid det i inläggen, så att ni läsare ska veta.
Att vi blir inbjudna på sånna resor beror förstås på alla de år av jobb som vi har lagt ner på bloggen och att vi idag har så många läsare som vi har.
Bokar med framförhållning
Sparar vi då pengar under själva resan? Relativt lite faktiskt. När vi väl är iväg brukar vi i stället passa på att unna oss. Vi har också mer utrymme till att ”lyxa” lite på resan med finare hotell och god mat numera när vi dels är sambo och dels får vissa extrainkomster via bloggen.
Men vi tänker att vi sparar in ganska rejäla summor varje år genom att boka smart. Bokar nästa alltid våra flygbiljetter till riktigt bra priser, genom att vara tidiga eller passa på när det är kampanjer. Samma med hotell. Är man ute tidigt kan man boka de där riktigt prisvärda ställena, de som ”borde ha kostat mer”.
Läs också: 10 tips för att hitta billiga resor
Hur mycket lägger vi undan till resor per månad?
Förut sparade vi och satte undan pengar till resekassan. Nu är vi så rutinerade på att prioritera och uppskatta vilka pengar som kommer att behövas till våra resor att vi inte bryr oss om det. Allt går av sig självt liksom.
Vi har också slutat budgetera inför resorna och räkna ihop efteråt. Så vi har ingen aning om vad vi lägger på resor per år eller vad en viss resa kostade.
Sammanlagt kan man väl säga att vi under ganska många år väldigt aktivt styrt mot ett liv där vi ska kunna resa så mycket som möjligt och hela tiden prioriterat och gjort val för att komma dit. Och nu är vi liksom där.
Om du vill följa oss på våra resor, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Kul inlägg att läsa! Minns att en nära släkting för många år sedan sa typ ”Men hjälp, hur kan du lägga ALLA dina pengar på att resa? Jag köper saker, typ en tv, den finns ju kvar – rent fysiskt. Du har ingenting när du kommer hem från resorna.” Det var sagt med glimten i ögat, men kokade ner essensen till hur jag har prioriterat så länge jag kan minnas. Resor framför prylar/kläder/boende/bil osv. I den bästa av världar kan jag ha allt, både resorna och det andra – därför drogs jag lätt med i jurist-karriärsvängen. I själva verket såg jag sedan att mina kollegor ändå inte hade tid att resa för alla de där pengarna, de var ju tvungna att jobba – även under drömresorna. Å andra sidan skapar ekonomisk grundtrygghet frihet – det är viktigt att poängtera i dessa dagar av ”digitalt nomadliv” där folk reser upp varenda krona och sedan inte har NÅGON buffert alls om/när något oförutsett händer. Så vill jag inte heller ha det…
Ja det där är ju ett grundläggande problem. Pengar ger ofrihet i tid och frihet i tid ger ekonomisk ofrihet. Så hur väljer man? Jag tycker själva att jag har lyckats skapa mig en ganska bra mellanposition just nu och med att jag förhandlade till mig 9 veckors semester på mitt nuvarande jobb.
Intressant inlägg! Jag checkar av de allra flesta av era punkter – har heller ingen dyr livsstil och prioriterar alltid, alltid att lägga pengarna på upplevelser än materiella saker.
Prioriteringarna är alltid det viktigaste steget. 🙂
Japp, får samma fråga själv emellanåt och allt handlar ju i slutänden om prioriteringar. Väldigt svårt för många att ta in. Sedan summerar jag faktiskt en del resor i vad de kostat. Mest för att jag oftast kan och redan ger mig koll när saker börjar bokas upp. Lägger in sånt i ett kalkylark och fyller på allt eftersom som. Mest för att jag är nyfiken.
Bra inlägg i alla fall!
Skrev förresten själv om samma ämne nyligen.
https://www.dryden.se/2020/01/10-lifehacks-fa-rad-att-resa-mer/
Första åren summerade jag också alltid alla resor, vad de kostat. Och skrev ut det på bloggen! Fast just det är alltid otacksamt för då är det alltid någon besservisser som ska tycka att ”det var minsann dyrt, jag betalade bara”. Fast då glömmer de att de bra var 2 och vi var 5 eller nåt. 🙂
Japp, been there, hört that. Det finns alltid folk som gjort något värre/bättre/sämre/osv. Jag tar den risken. Alltid provocerar det någon. 😉
Ja det är det enda man kan vara helt säker på. Att man provocerar någon. 🙂
Ett jätteintressant inlägg tycker jag. Påminner mig om vad jag själv gjorde med en stor summa pengar som jag vann för en massa år sedan. Köpte nybil som jag naturligtvis inte minns så mycket av. Däremot gjorde jag långa resor under enkla former, nåt som jag burit med mig resten av livet. Ryggsäcksresor i Asien, långa cykeläventyr i Europa. Det har präglat mitt liv. Som pensionär har jag visserligen inte en massa pengar att ösa ur, men däremot tid att söka på nätet efter nya och gamla favoritresmål. Att resa, träffa människor på nya platser ger mening åt själva tillvaron tycker jag.
Intressant aspekt. Många tycker att ”saker har jag ju kvar”, men det finns ju faktiskt ett bortre gräns för det också. En bil, en pryl är en dag slut och kasseras. Och då kan man inte njuta av den längre. En resa kan man njuta av genom minnena hela livet.
Jättebra inlägg! Jag har alltid en buffert redo för resor eller oförutsedda utgifter, och det tackar jag mitt ekonomiska sinne för som jag fått av mamma 👍 Alltid varit ganska bra på att hantera och spara de pengar jag haft och ogillar att ha knapert med pengar i slutet av en månad som många omkring mig med ungefär samma förutsättningar som jag verkar ha problem med. Jag konsumerar inte heller statusgrejer, har för vana att kolla kilo/literpris och tycker väl inte att jag shoppar så mycket annars heller. Kan unna mig något trevligt ibland vid sidan om de ca 3-4 resor jag gör per år, speciellt nu när jag har fast inkomst. Jag har inte direkt en hög lön men levnadskostnaderna är låga, jag försörjer enbart mig själv, jag har billig hyra m.m. så den räcker till det sorts liv jag vill leva just nu. Man vet ju inte om man kommer va fattig eller rik om 20 år men njuter ödmjukt av situationen jag har för tillfället 😍
Helt klart är storleken på utgifterna, i kombination med sinne för ekonomi mer avgörande än storleken på inkomsten.
Sant att man aldrig vet hur framtiden ser ut och bäst att ödmjukt njuta medan man kan resa! 🙂
Hej!
Ni prioriterar och spar ihop pengar till att resa MEN hur mycket ledighet /semester har ni? Eller har ni ett toppenschema med ledighet och jobbar deltid. DET är ett problem för mig att få semester…( är sjuksköterska) hur gör ni?
Mvh Annelie
Jag jobbar statligt, om man är över 40 år har man då 7 veckors semester. Jag passade dessutom på, innan jag tackade jag till jobbet att förhandla till mig 2 extra semesterveckor. Så jag har 9 veckor. Christofer är egenföretagare och kan därmed vara mer flexibel.
Tack 😊 Detta va riktigt bra skrivet och det jag efterfrågade.
Fnissade till lite på kollegor som handlar på lunchen. Känner igen mig lite där. Ska faktiskt tänka om här. Kanske inte just för att ha råd med en resa utan onödigheten att lägga pengar på småhandlande.
Vi (två vuxna och två barn, 16 och 13) har lite både och levene, älskar att resa men unnar oss lite prylar och skit som kanske inte är nödvändigt alltid.
Här vill jag nog både ha kakan och äta den i ärlighetens namn och då blir det inte mer än 1-2 resor per år inser man ju ☺️
Hur som helst, kul läsning och hur ni tänker.
Trodde faktiskt ni budgeterade och även sammanställde kostnader, kanske bara för att jag själv gör det.
Återigen, en kanonblogg och så kul när du flitigt svarar på kommentarer och nu dessutom även skriver inlägg på önskemål 😃
Vi budgeterade och sammanställde alltid förr, men har slutat. Tror det beror på att vi reser så mycket så vi (tycker oss) ha koll ändå på pengarna som går åt.
Shopping är som socker tänker jag, ju mer man äter/shoppar desto mer vill man ha. Suget blir aldrig tillfredsställt liksom?
Att inte behöva prylar kan också vara rätt skönt ibland.
Men som sagt, man väljer ju helt själv hur man vill göra och hur man prioriterar med sina pengar.
Kul att du blev nöjd med inlägget. 🙂
Bra inlägg! Att välja bort prylar är så skönt, men det verkar fortfarande vara provocerande för vissa. Att ha pengar till upplevelser ifrågasätts lätt, men att komma med shoppingbagar varje dag är det ingen som höjer ögonbrynet åt. Känner igen mig i det mesta du skriver.
Ja visst blir man lättare och lättare till sinnes ju mer man väljer bort av prylar!?
Och ändå väljer så många konsumtionsalternativet före upplevelser.
Vilket gulligt inlägg (nästan lite rörd)..Så fint och personligt att ni väljer att berätta! En inblick i det privata, som bara ökar intresset för bloggen känner jag <3 Jag hade tänkt fråga om hur många sem.veckor ni har, men fick svar här ovan (smile) Jag har valt att ha timanställningar under delar av livet; förr för att kunna vara ledig lättare på vissa lov, när barnen var mindre..sen för att kunna resa..Detta val påverkar pensionen negativt (har alla upplyst mig om) men jag hade planerat att växla in den i pesetas o leva gott..men det sket sig ju 😅
Ja vi tycker att det ger mer att vara ärliga och berätta om oss och våra liv precis som de är. 🙂