Hur reser man billigt egentligen? Vi har 40 smarta tips för att göra resan så billig som möjligt.

1. Planera packningen

Allt går att köpa, säger man ju, men ja, allt kostar också. Det blir dyrt och är onödigt att glömma och köpa nytt det man redan äger på hemmaplan. Smart är därför att tänka till innan och komma ihåg att packa badskorna, paraplyet, mobilladdaren och solhatten. Eller vad man nu behöver på resan.

2. Ta med matsäck till Arlanda

Maten på Arlanda är grymt dyr. Ibland känns det som att halva reskassan går åt bara där. Fler och fler flygbolag har dessutom börjat ta betalt för flygplansmaten. Ytterligare ett skolexempel på dyrt och dåligt. Så packa en rejäl matsäck i stället, bestående av sånt som håller sig några timmar. När vi åkte Ryan Air (once in a lifetime?) gjorde vi plättar och tog med sprutgrädde och sylt.
Och ja, du får ta med fast (icke flytande) mat genom säkerhetskontrollen.

3. Res i lågsäsong

På många resmål varierar priserna stort över året. Varför inte prova Venedig i november, Maldiverna i juni, etc? Det finns massor av pengar att spara.

4. Res till ett billigt land

I Dubai är det i stort sett omöjligt att leva billigt. I Kambodja snudd på en bedrift att inte göra det.

Hur reser man billigt
Kambodja – life is easy

5. Hyr en lägenhet i stället för att bo på hotell

Det är ofta betydligt billigare att hyra en lägenhet av en privatperson än att bo på hotell. Speciellt om man är fler än två.

6. Byt lägenhet med någon annan

Ett näst intill gratis alternativ är att byta bostad. Det enda som kostar är en medlemsavgift till bytessidorna. Själva bytet är ju gratis.

7. Bo lite utanför centrum

Läget, läget, läget säger man ju. Men lite utanför blir ofta betydligt billigare. Tunnelbana i en storstad går ofta snabbt in till centrum och på köpet får du uppleva lite vardagsliv bland lokalborna.

8. Övriga billiga sätt att bo på

Vandrarhem/hostel, sovsal, tält och couchsurfing. Bara fantasin sätter gränserna.

9. Laga mat själv

Om du bor i en lägenhet med kök kan du laga din egen mat. Billigt och ofta ganska roligt att botanisera lite i den lokala livsmedelsbutiken.

Hur reser man billigt? Laga egen mat!

10. Egen GPS till hyrbilen

GPS till hyrbilen kostar. Antingen investerar man i en egen Tomtom och sparar pengar i det långa loppet. Snålvarianten är att använda mobilen och Google Maps.

11. Läs på om dina kort- och hemförsäkringar

Många gånger tecknar man försäkringar på resan för saker som kreditkorts- eller hemförsäkringen redan täcker. Om man är påläst på villkoren på sina försäkringar, kan man artigt men bestämt tacka nej till alla tilläggsförsäkringar, t.ex. i samband med att man hyr bil.

12. Återanvänd

Plastpåsar, gummisnoddar, rep, säkerhetsnålar etc. kan bli något annat eller laga något som gått sönder.

13. Ät där lokalborna äter

Restaurangmat på de stora turist-spotsen är ofta riktiga turistfällor. Dålig mat och dyrt. Ät där lokalbefolkningen äter i stället, så sparar du en slant.

14. Köp ett stadskort

Det brukar bli billigast att köpa ett stadskort direkt när man kommer till en stad och sedan utnyttja det för alla entréer och lokaltrafik.

15. Res runt med lokala färdmedel

Tåg, lokalbuss, långfärdsbuss är billigt och bra.

Hur reser man billigt
Hur reser man billigt? – kollektiva färdmedel är bra

16. Res på natten

Sov på flyget, tåget eller långfärdsbussen. Och spara in en hotellnatt.

17. Fråga lokalbefolkningen om priset

Vad borde det kosta med taxi från flygplatsen? Eller att köpa en ny tröja? Lokalbefolkningen vet. Om man frågar dem först slipper man bli lurad.

18. Billigaste biljetten

Långsamma färjan, tredje klass-vagnen etc. Om det finns, så är det betydligt billigare än turistalternativet.

19. Ta med en egen vattenflaska

Ta med en egen vattenflaska på resan och fyll den med vatten. Från kranen i de länder där det funkar, annars kan hotellen ofta fylla din flaska gratis.

20. Gör en resebudget och håll dig till den

Då lockas du inte köpa extra grejer, eller äta för dyr mat. Har man en budget, brukar man hålla sig till den.

Hur reser man billigt

21. Rabatter

Kanske finns det rabatter till attraktionerna du planerar att besöka. T.ex. nöjesparker. Googla efter alternativ. Eller fråga efter pensionärs/student-rabatt i kassan.

22. Gratisdag på museet

Ibland kan det finnas en specifik veckodag då museerna är gratis. Fråga och passa på då.

23. Taxfree och lokala butiker

Eget dricka på balkongen i stället för barer sparar in en slant.

24. Ta ut pengar ett fåtal gånger eller skaffa ett kort utan uttagsavgift

Uttagsavgifter är ju ingen hit. Det finns kort utan uttagsavgift. Har du inte ett sånt, vill det till att planera sina utgifter och uttag.

25. Växla aldrig pengar

Att växla är mindre fördelaktigt än att ta ut i automat.

26. Promenera på resmålet

Gratis, billigt, och bra för hälsan.

Hur reser man billigt
Hur reser man billigt? Cykel är billigare än att hyra bil

27. Hyr en cykel

Inte lika billigt som att gå, men betydligt billigare än att hyra bil.

28. Picknick

Köp lunch på lokala bageriet och gör en picknick. Trevligare och billigare än lunchrestaurangen.

29. Påläst

Det är ofta när man inte har koll som pengarna springer iväg. Om du har kartan i huvudet, vet vilken buss du ska ta till Colosseum och att det går tåg till och från flygplatsen är du optimalt rustad för att leva billigare på resan.

30. Pruta

Många svenskar har ju av någon anledning problem med att pruta. Man kan öva lite hemma framför spegeln först. Ibland kan det kännas lättare att genomföra själva förhandlingen på det lokala språket.

-Dor qián?
-Tài guìla!
är t.ex. en enkel prutningsparlör på kinesiska (mandarin).

31. Gratisnöjen

Gratisnöjen finns det gott om på resan. I stället för dyra museum och nöjesparker och köpta turer, strosar du på marknaden, längs havet i solnedgången och bland gatukonsten alldeles gratis.

32. Happy Hour

Passa på när det är halva priset.

33. Betala i lokala valutan

På många resmål kan man välja att betala i lokal valuta eller i Dollar eller Euro. Dock blir det i regel ett dyrare pris då, så byt till lokal valuta.

34. Skippa souvenirerna

Då tror man att man vill ha dem och att de kommer att göra sig utmärkt i ens skandinaviskt avskalade hem. Men, newsflash, det gör de inte.

Hur reser man billigt
Nej passar inte i bokhyllan

35. Uber

Uber är billigare och bättre än taxi.

36. Ring hem med wi-fi

Förstås. Inte vanlig telefon.

37. Res med ryggsäck

Om du reser med en ryggsäck eller en annan väska som är lätt att bära, är det enklare att ta buss och gå och man behöver inte ta taxi.

38. Mängdrabatt

Gå ihop ett gäng (t.ex. från stället där du bor) och gå in på sevärdheten tillsammans. Vill säga om det går att få ett grupp-pris.

39. Skippa guiden och tjuvlyssna

Vem behöver väl en guide på Akropolis-klippan? Här och på många andra ställen vimlar det ju av guidade grupper på både svenska och engelska. Stanna upp en stund, drick vatten och knyt skon, medan du lyssnar till historien om hur templet byggdes.

40. Låna hotelltoaletter gratis

I stället för betaltoaletter, passa på att utnyttja lunchrestaurangens dito. Eller kliv helt enkelt med världsvana, självklara steg in på ett hotell och använda deras faciliteter i lobbyn.

Hur reser man billigt
Lyxhotellens toaletter. Mmmm….

Nej, här går gränsen

Ingen bunkring av frukostbuffén i handväskan. Ingen plankning i tunnelbanan. Och snåla inte in på dricksen i länder där den är en del av lönen. Räfst och rättarting. Någon måtta får det vara.

Tips till hur du hittar billiga resor kan du läsa om här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för mer resetips i ditt flöde

 

24 Comments

 1. Här var det många bra tips! Att bo i lägenhet och handla och göra mat själv har vi gjort ofta. Kul att kolla i mataffärer och testa att göra lokala rätter. Promenera och åka lokaltrafik är också bland våra ekonomiska trix.

  • Gunilla Yourstone

   Ja laga egen mat kan vara ett väldigt roligt sätt att spara pengar. 🙂

 2. Bra tips. Här kommer ett till: I en del storstäder (t.ex New York) finns det människor som guidar ”gratis”. De har ofta olika inriktning så man kan söka något som passar ens egna intressen. Man betalar en liten slant, så mycket man tycker det är värt. Roligare och billigare än turistbolagens mass-sightseeing.

  • Gunilla Yourstone

   Har inte testat själv än, men känns helt klart som ett lockande alternativ.

 3. Vilka matnyttiga tips! Med dessa tips i ryggraden får man mer värld för pengarna. Av egen erfarenhet vet vi att det blir många sparade slantar genom boende i lägenhet. Möjligen inte så mycket flärd, men den får man kanske i sig vid toabesöket på lyxhotellet…

 4. Många bra tips! Praktiserar mest det där med att åka med lokala färdmedel..i New York t.ex kommer man rejält långt på sitt Metrocard .. brukar säga att det är min Hop on Hop off…så gott som alltid lokala färdmedel in till städerna..female dorm på vandrarhem pratiseras då o då oxå..men bo utanför…njäää…..peppar peppar hittills har jag alltid lyckats få den önskade underbädden :-). O nu har man ju uppnått så aktningsvärd ålder att seniorrabatter har börjat kicka in..tänker man inte alltid på..Interrail har seniorrabatt från 60.. New York-Jersey Garden t.ex halva priset från 62 :-).

  • Gunilla Yourstone

   Dorm är modigt. Det har jag inte vågat själv sedan jag flygluffade genom USA.

 5. Väldigt bra tips! Visste inte att man får låna hotelltoaletter 🙂

 6. Väldigt bra inlägg och väldigt bra tips! Ta med matsäck till Arlanda är en grej vi gör oftare och oftare. Det är ju galet dyrt där. När det gäller boende tycker vi att många glömmer stuga på camping. Nästan alla campingar i Europa har stugor och läget är ofta fint vid stranden.

  • Gunilla Yourstone

   Stuga tänker man ju på direkt vid resa inom Sverige. Men utomlands glöms det nog ofta bort. På Island hittade vi trevliga stugor.

 7. Haha, helt rätt, ingen matlåda från buffén och snåla inte med dricksen 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nej men eller hur!?
   Men bara för det, på den underbara lilla hotell som jag just nu bor på i Portugal, kom värdinnan in efter avslutad frukost med en rulle aluminiumfolie:
   -Om du vill göra matsäck för dagens vandring.

 8. raili räisänen

  Heltäckande! Kunde inte ha listat den bättre själv! 😀

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, tack kul att du gillade listan. Tyvärr följer vi den inte alltid själva. 🙂

 9. Hue schmidt

  Hej
  Jättebra blogg med allt man behöver veta i resväg👍 dock undrar jag om ni ha testat Airbnb och vad tycker ni om det boende alternativt? Vi testade att boka boende via Airbnb på vår senaste resa, tyckte om konceptet, men kan tyvärr inte bygga statistik på en resa.

  • Gunilla Yourstone

   Nej vi har faktiskt inte använt Airbnb någon gång. Vi kollade när vi åkte till Gardasjön men hittade inget bra. Tror att det för det mesta funkar bra, men har också hört några historier när det blivit helfel och rent av obehagligt. Sen är ju entråkig effekt att många stadskärnor nästan utrymts för att så många lägenheter är Airbnb.

 10. Superbra lista. Skriver under på allt. Vattenflaskan sparar vi mycket pengar på.

 11. Ann Beutler

  Kalasbra lista..jag praktiserar många, om inte alla delar i den. Vattenflaskan är ju alltid med. Air bnb bor vi ofta på . Hänger när det erbjuds alltid med på free walking tour med guide..sedan ger man det man tycker i dricks. Oftast är dess guider så pålästa.

  Coachsurf är toppen. Nästa gång blir det i Begen i maj!

 12. Ingmar Kroon

  Håller med om allt, utom punkt 23. Jag gillar att sitta på barer. Däremot ska man välja vilken bar man går till, det kan vara enorm prisskillnad. Och Taxfree är nästan alltid dyrare än lokala butiker (detta gäller inom EU, det finns säkert länder där det inte stämmer), så där handlar man bara på hemvägen för att de ligger innanför säkerhetskontrollen.

  • Gunilla Yourstone

   Vi gillar också barer. Trevligt att röra sig ute bland folk när man reser. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *