Hur säkert är det att åka tåg i Corona-tider? Tja, man har ju blivit lite folkskygg av pandemin och alla typer av publika transportmedel känns ju lite… högrisk just nu, tycker i alla fall vi.

Vi har inte flugit sedan pandemin bröt ut, lokalbuss har jag åkt ett gäng gånger nu i september tillsammans med min son. Det har varit busstider utanför rusningstid och halvtomt på bussen, men ändå alltid någon som hostat eller nyst på bussen och en gång en man som satte sig bredvid oss, på andra sidan gången och började sjunga högt! Vi bytte plats.

Nu i höst har vi även åkt tåg några gånger. En gång tillsammans från Umeå till Skåne och så har Christofer åkt själv några gånger.
Med detta inlägg tänkte vi helt enkelt berätta hur säkert vi tyckte att det är med tåg nu i Corona-pandemin.

Nattåg

Flera av våra resor har varit med nattåg. Och det känns ju helt klart som det mest riskfria sättet att åka just nu. Om man har 1:a klass har man en egen toalett och behöver aldrig lämna sin kupé över huvud taget. Man prickar av sig hos tågvärden redan innan man stiger på och är sedan ensam och ostörd hela resan. Den perfekta Coronaresan i samma säkerhetsklass som egen bil.

Men 1:a klass är ju dyrt förstås. 2:a klass sovvagn eller liggvagn i egen kupé är nästa samma, med undantag för att man delar toalett med andra. Man träffar inte sina medresenärer i någon större omfattning, i vårt fall inte alls, men risken finns ju alltid att viruset sprid via toaletten.

Men vår slutsats är ändå att alla nattåg med egen kupé är väldigt säkra sätt att resa.

åka tåg i Corona-tider
Att åka tåg i Corona-tider – egen kupé är en bra idé

Sitta bredvid okänd person

När vi klev på vårt tåg Stockholm-Umeå efter en natt i sovvagn upp från Skåne, blev vi väldigt förvånade. För vi var placerade i en 4-grupp tillsammans med en okänd kvinna. Det innebar alltså att vi 3 skulle sitta 6,5 timmar och andas rakt på varandra med någon meter mellan varandra. Om någon varit sjuk, skulle förstås de andra ha blivit det också.

Jag frågade konduktören; ”Jag trodde att man inte blev placerad bredvid någon okänd?” Men det var bara i våras. Sedan i juli blir man det. Vad som nu förändrats pandemi- och virusmässigt sedan i juli?

Vid förfrågan fick vi dock byta plats, det visade sig att lediga säten fanns. Ändå hade SJ´s bokningssystem satt oss mitt emot en okänd.

Under resan ner till Skåne satt vi i en hyfsat fullbelagd stor vagn. Det satt en kvinna precis bakom oss som hostade och nös med jämna mellanrum. På väg hem från Ystad till Malmö med Pågatåget var det dags igen. En ung kille hade en riktigt otäck hosta och såg verkligen sjuk ut, kanske febrig. Vi bytte plats så fort vi noterade faktum, men det känns ändå obehagligt att personer i det tillståndet faktiskt befinner sig på tåg över huvud taget.

åka tåg i Corona-tider

Biljetter ombokningsbara

SJ har gjort alla biljetter ombokningsbara nu under pandemin. Det är bra, eftersom det ger människor möjlighet att omboka fritt om de känner sig sjuka.

Ingen väckning på nattågen

Sen kan vi inte låta bli att nämna en lustig detalj. På nattågen har det alltid ingått automatisk väckning. En signal som ljuder i kupén ca 40 minuter innan man ankommer till sin station. När Christofer och hans dotter åkte till Uppsala i våras för att hämta en bil, försov de sig och vaknade i Stockholm, eftersom väckningssignalen aldrig kom.

När de frågade tågvärden, svarade denne att, nej det har vi slutat med i och med pandemin. Är inte det konstigt, det är ju en signal i kupén bara, ingen mänsklig kontakt är involverad?

Trängsel och mängd folk

Vi har inte upplevt någon trängsel alls, varken på tågen eller på stationerna och perrongerna.

Vår slutsats och kommer vi att åka igen?

För mig känns det inte okej att sitta timme efter timme bredvid eller mitt emot en okänd person som kan vara virusbärare i det läge världen är i nu. Jag kan tänka mig att åka nattåg igen i egen kupé, men kommer att undvika dagtågen just nu i alla fall.

När jag reser ner till Gävle om ett par veckor blir det egen bil.

åka tåg i Corona-tider

Läs alla våra inlägg om tågresor här.

Vill du läsa mer om att åka tåg i Corona-tider? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

  1. Det är fortfarande ett mysterium för mig att det inte är krav på munskydd på tåg och lokaltrafik, när flygen infört det. Luften i en tågkupé (eller lokalbuss) är ju inte i närheten av den i en flygplanskabin, till flygets fördel. Om munskydd sedan hjälper kan vi ju ha en annan diskussion om, men det är fan dags att tågoperatörerna tar samma grepp som flyget.

    Överväger en längre tågresa i början av december men funderar samtidigt på om inte flyget är en bättre lösning trots allt…

    • Gunilla Yourstone

      Jag tänker att det ska införas om det minskar smittspridningen.
      Det som gäller nu är väl att transportören ska se till att det går att hålla avstånd under transporten. Därför blev jag så förvånad när SJ börjat seata folk bredvid varandra igen.
      Som jag har förstått det har varken flyg, tåg eller bussar problemet att luft skickas runt, runt i hela kabinen, vagnen eller bussen, så att alla ombord kan smittas om en person är sjuk, utan det är om man sitter i närheten av en sjuk som man riskerar att smittas.

  2. Idag införde region Skåne rekommendationen att undvika kollektivtrafiken helt…

  3. egen kupé känns som ett väldigt klokt val, men jag håller Daniel – att det inte är ett krav med munskydd är för mig ett mysterium!

    • Gunilla Yourstone

      Ja vet inte om jag är med på den. Det blir väl bara såna värdelösa i tyg, eller att folk återanvänder gamla munskydd eventuellt om det blir krav?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *