Två corona-vaccin är nu godkända och klara, Pfizer och Moderna. Vaccineringarna har startat, det finns en plan och framtiden, framåt sommaren, börjar se hyfsat ljus ut. Eller hoppet finns i alla fall om en ljusare framtid.

Är man resefanatiker som jag, så går det ju inte att undvika. Att man plötsligt sitter med näsan över bokningssajter och funderar. Försiktigt prov-söker man flygresor igen. Yrvaket, som efter en dröm. Vilka flygbolag och rutter finns ens kvar? Vart kan man åka?

Dock, läget är fortfarande allvarligt, inget av det positiva har liksom infriats än. Snarare då rubriker om en tredje våg i Europa.

Och samtidigt har vi ju destinationen Sverige också. En Sverige-bucketlist har tagit form och spätts på under 2020 års massiva bombardemang av bilder och tips i sociala medier. Tryggt också, garanterad avgång med Toyotan och mest troligt ändå tillåtet framåt våren?

Två parallella 2021-planer?

Det känns verkligen som att man skulle vilja ha två parallella planer för 2021.

En härlig uppfriskande Sverige-2021-plan, där man har bokat in en massa svenska destinationer. Öland, svenska fjällen, Dalarna mm.

Och sen en Europa-2021-plan. Om utifall världen, eller åtminstone Europa, återigen kommit i ett läge där stabilitet råder och man kan och vågar resa fritt utan rädsla för smitta, nedstängningar, mutationer eller främlingshat på grund av pandemin.
Alltså en värld där vaccinet funkat, har kunnat produceras och distribueras som det var tänkt och inga nya virusvariationer som vaccinet inte biter på i sikte.

Jag sitter med min kalender och tittar på 2021. Massor av härliga tillfällen, när en resa skulle vara möjlig. Massor av semesterdagar. Nya för 2021 och sparade från 2020. Jag kan resa 12 veckor av 2021 om jag vill! Hela året ett oskrivet blad.

Om allt varit som förr, hade vi ju redan haft en massa bokningar. Kanske Tobago i februari? Sicilien för vandring i slutet av april? Österrike i början på juli? Men nu, som sagt, ett oskrivet blad.

Hur vi tänker

Vi vågar inte boka något än. Vi vågar inte riktigt tro på den där ”Europa-2021-planen”. Att boka något för sommaren eller ens hösten känns inte bekvämt och aktuellt  än.  Först vill vi nog se något tecken på att vacciner ger resultat och att saker och ting lugnar ner sig. Vi är inte jättepigga på att ha bokningar som sen kanske går i stöpet. Får man tillbaka pengarna, vill och vågar man ens åka vid den tidpunkten i framtiden? Bättre att spara respengarna på hög och vara beredd med ett antal färdiga planer och idéer.

Men vi sitter beredda med våra alternativa planer. Snabbt som små vesslor är vi redo att slå till på två biljetter till Kreta och realisera den där vandringsveckan som jag redan för länge sen har googlat upp och ihop. Från en vecka till en annan kan vi slå till. Eller så växlar vi om och bokar hastigt Öland i stället.

Så tror jag 2021 får bli. Lite schizofrent helt enkelt. I tanken vara på minst två parallella platser samtidigt.

Hur tänker du inför 2021?

 

14 kommentarer

 1. Jag är försiktig optimist, vilket innebär att jag tror på att fortsätta utforska vårt avlånga land. Eftersom vi har vår rullande karantänstuga känns det hyfsat tryggt. Men visst längtar vi efter gränslösheten….

  • Gunilla Yourstone

   Försiktig optimist känns som ett rätt lagom och bra avvägt tillstånd. 🙂

 2. Ja, nej. 2021 blir nog lite avvaktande. Säger jag som har rekordmånga semesterdagar över och bokat flera inrikesresor under våren OCH förhoppningsvis får göra Kilimanjaro i juli. Ska motvilligt erkänna att just den fortfarande känns ganska avlägsen. Kämpa 2021!

  • Gunilla Yourstone

   Ja 2021 kan verkligen behöva några heja-rop. 🙂
   Kilimanjaro i juli, ja du, svårtolkat läge i världen, skulle inte satsa pengar på saken, men inte helt uteslutet att det funkar.

 3. Det är så konstigt, mitt utlandssug har försvunnit. Hittade förra januaris dröm/planeringslista med vandring och skidor i Japan , sol och dykning på Seyscellerna, skidor i Dolomiterna och kanalbåt i England bl.a. Ingen längtan alls. Istället sitter jag på Hemnet och drömmer om en egen stuga i fjällen. Fira jul med familjen, längd, utför, vårvintern i en solig backe med picnic i en snödriva, sommar och höstvandringar, bada i vattenfall, mysa framför kaminen osv. Tänk vad mycket pengar och tid man skulle ha till detta om man inte reste utomlands. Men vi får väl se vad som händer med suget när alla ni resebloggare börjar lägga ut härliga bilder och texter om drömresemål igen.

  • Gunilla Yourstone

   Kan känna som du, om jag så att säga vänder mina tankar åt det hållet. Fjällen, vandring… mmm…
   Fast inte på vintern, är en riktig fryslort och har svårt att riktigt njuta i kyla, även om det är vackert.
   Den här tiden på året brukade jag alltid, förr om åren när barnen var små och jag inte reste så mycket, bli rätt rejält låg av allt mörker och all kyla som nu låg framför en. Vi får se hur det blir i år.

 4. Bokade av en vandringsresa i alperna i juni 2020 men har nu bokat för 2021 och håller tummarna för att jag är vaccinerad då! Chansar.

 5. Marianne

  Vi avvaktar så länge
  Känns osäkert att resa utomlands av flera orsaker—- i första hand —första halvan av 2021
  Men visst drömmer vi oss bort och planerar i fantasin…..

 6. Visst börjar man längta efter sol, värme och lite annan miljö. Det som oroar mig, att även om jag är vaccinerad, helt plötsligt hamnar på platser där de inte är det. Tänk om jag smittar ändå?! 🙈 Lite orolig. Så gissar att det blir i närområdet och kanske någon ödslig ö i Medelhavet :D.

  • Gunilla Yourstone

   Ja kan man smitta även om man är vaccinerad? Hittar inga bra uppgifter på det på nätet?
   Ödsliga öar är annars bra grejer. 🙂

 7. Jag får spader om ingen resa blir av.Min förhoppning är kanske till Påsk? Snälla värld, jag vill så gärna uppleva ngt igen- utanför Sverige.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *