Tur att vi gillar att resa, konstaterade vi söndags när vi kom hem till Umeå igen efter en minst sagt rese-intensiv helg.

Torsdag tåg, buss, tåg (p.g.a. banarbete söder om Sundsvall) i 6 timmar ner till Gävle. Fredag buss dryga två timmar till Stockholm för att delta i ett bloggevent. Lördag tåg tillbaka till Gävle. Och slutligen söndag tåg, buss, tåg (jodå, fortfarande banarbete) tillbaka 6 timmar hem.

Trots det myckna resandet känner vi oss extremt nöjda med helgen. Vi har träffat massor av resebloggar-kollegor, många av dem för första gången, tillbringat en trevlig kväll på Sheraton med god mat och dryck, hälsat på mamsen och pappsen i Gävle och fått njuta av lite sörländskt klimat som omväxling till ishavsvindarna här uppe.

Vi kan dessutom konstatera att tåg är ett extremt vilsamt sätt att färdas på, överlägset egentligen alla andra färdmedel. (eller det skulle vara cykling och vandring då som står sig i konkurrensen…)

Fördelarna med tåg enligt oss

 • Det går utmärkt att gå upp och röra på sig så mycket man vill
 • Gott om plats runt sätena
 • Tåg är socialare än flyg eftersom man kan sitta mitt emot varandra
 • Utsikten är oftast vacker och alltid varierande
 • Tåget avgår praktiskt taget utanför vår ytterdörr, eftersom vi bor centralt på Haga i Umeå. På slutdestinationen landar man mitt inne i stadskärnan.
 • Det finns eluttag på alla platser samt wi-fi i vagnarna
 • Det funkar bara fint att läsa utan att bli åksjuk
 • Hund och andra husdjur åker gratis

Nackdelarna med tåg

Ok, några nackdelar finns det ju ändå med tåget. I rättvisans namn:

 • Man måste (ibland) åka baklänges
 • Man måste stå utomhus och vänta på tåget. Stor nackdel ändå, tycker jag som alltid fryser. Skulle man inte kunna bygga in Sveriges järnvägsstationer som på kontinenten?
 • Sveriges eftersatta banunderhåll ger ofta förseningar, framför allt på vintern

Never the less, vi gillar verkligen tåg och skulle gärna utnyttja det färdmedlet mer om det bara var smidigare att boka tågresor utomlands och till utlandet. När kommer sök- och samlingssajten tagresor.se?

16 Comments

 1. Det är väl mest de större stationerna som är inbyggda på kontinenten – och Malmö är det så ni har otur i Umeå 😉 men jag håller med om att det vore skönt här uppe. Säkert för dyrt men å andra sidan ska det ju byggas ut i t.ex. Lund så vi får väl se.
  Jag sörjer verkligen nattågen från Köpenhamn till München/Basel/Amsterdam. Det är ok att köpa biljett på DB men det är så tidsödslande utan nattåg om man ska en sträcka man redan åkt förr i dagsljus och bara vill transportera sig längre bort.

  • Gunilla Yourstone

   Umeå är inte ett så stort problem egentligen. Det är oftast ändstation och jag bor med utsikt mot stationen, så man kan typ hålla utkik från köksfönstret om tåget kommit in. 🙂
   Det är egentligen mest i Gävle vi ständigt står och fryser i för tunna resekläder i väntan på tåg mot Arlanda eller norrut.

 2. Håller med dig – tåg är ett bra och trevligt färdmedel (jag gillar inte att cykla, men vandra slår allt…). Förseningarna är ett aber. Och jag undrar också när sajten tagresor.se kommer!

  • Gunilla Yourstone

   Fast cykla är det mest energieffektiva färdsättet har jag för mig. Jag cyklar överallt hela året.

 3. Marina

  Jag tycker också om att åka tåg och gör det ofta. Tyvärr är det svårt att lita på att det anländer i tid så jag vågar aldrig boka utan marginal.

  • Gunilla Yourstone

   Tycker att det ändå blivit lite lite bättre med punktligheten. Ett tag vågade man ju knappt boka tåg.

 4. Hm banarbete….ska åka tåg imorgon hem från Sthlm ( väldigt dyra flygbiljetter ). Flyg idag , ska på begravning.
  Det verkar som det är banarbete mellan Sundvall-Umeå….
  Tycker om att åka tåg ( men inte banarbete),man slipper Arlanda/inrikes ( som jag starkt ogillar vid resa till Umeå, speciellt en söndag kväll ).
  Vi åker till Sthlm o Göteborg lite nu och då över helgen , då tar tåg bort för mycket tid.
  Bor också nära stationen, gångavstånd.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Banarbetet verkar vara klart nu, ser det ut som på SJ´s hemsida. Vi åker igen på torsdag. För vidare färd mot Italien.

 5. Jag drog också tåg ner till Stockholm i helgen och faktiskt, det är himla skönt att först kunna cykla till stationen och sedan sätta sig ner och bara få sitta där tills man faktiskt kommer fram till slutdestinationen. Inga säkerhetskontroller (än), man kan rigga datorn direkt när man satt sig, helt okej wifi, mycket gott om benutrymme och den här gången riktigt bra pris. Ska absolut överväga att åka tåg till Stockholm framöver.

  • Gunilla Yourstone

   Just det, glömde detaljen med ”ingen säkerhetskontroll”.
   Och priset är det inget fel på heller, om man är ute i god tid (90-dagar innan).

 6. Jag älskar att åka tåg, istället för att bara ta mig från A till B blir resan en del av grejen och under tiden hinner man prata med sina medresenärer, se Sveriges varierande landskap utanför fönstret och man kan jobba lite eller läsa. Mår bra av att veta att det är så oerhört mycket bättre för miljön också.

  Men ja, det är synd att det inte är enklare att åka utomlands med tåg. Man kan ju skaffa interrail-kort men bokandet är väl fortfarande lite omständigt tror jag?

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är tåg mysigt!
   Interrailade med det gamla kortet 1992 och har inte satt mig in i hur det funkar nu, men skulle gärna ge mig ut på en tågluff igen.

 7. Ja tåg är ett bekvämt sätt att resa, trist bara att det är rätt krångligt med förseningar av olika anledningar men bra att de rustar upp järnvägen för det behövs. Det trista är väl att det är rätt dyrt, blir ju ett högre pris om man är några stycken än om man tar bilen, högre pris för plånboken alltså ej för miljön.
  Ha en fin midsommar!

  • Gunilla Yourstone

   När man åker en familj och bokar i tid, 90 dagar innan, kan man komma undan ganska billigt. 300kr för 3 pers Umeå-Gävle är ju inte farligt. Bensin samma sträcka blir väl 600kr ungefär. Men bokar man sen kan det bli riktigt dyrt också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *