Vi får många frågor runt det här med att hyra bil och chaufför på Sri Lanka och tänkte därför förklara lite närmare hur det går till.

Att hyra bil och chaufför är det effektivaste sättet att ta sig runt på Sri Lanka om man vill åka runt och se lite olika platser. De allmänna kommunikationerna är tidsödande och ganska dåliga. Sägs det, eftersom vi själv hyrde bil och chaufför, har vi ju alltså inte provat de allmänna kommunikationerna själva.

hyra bil och chaufför på Sri Lanka

Vilka är fördelarna?

Med egen bil kan man på ett tidseffektivt sätt ta sig runt mellan Sir Lankas alla sevärdheter. Köra vill man absolut inte göra själv, trafiken är mycket hetsig och farlig på Sri Lanka, så en rutinerad och säker chaufför bör man hyra också.

Med en egen bil är det enkelt att stanna till på sevärdheter längs vägen. Chauffören skjutsar gärna till en restaurang på kvällen också om man vill äta på något ställe längre bort från hotellet.

Man behöver inte själv hålla reda på vart hotellen man ska bo på ligger, man lämnar bara adresserna till sin chaufför så kollar han upp dem och kör till rätt ställe.

Dessutom fungerar oftast chauffören som en guide samtidigt. Även om det inte är deras formella uppgift, så är de oftast mycket kunniga och kan berätta både om sevärdheter på plats och om den lankesiska kulturen. Samt pratar bra engelska.

Ytterligare en fördel är att chauffören oftast kan hjälpa till att planera en bra rutt. Vi tyckte att det var ganska klurigt att planera vår Sri Lanka-resa, hur lång tid behövdes för de olika avsnitten och vilken väg var smartast att köra osv?
Om vi hade bokat chaufför först i stället för sist i vår planering, hade vi kunnat få hjälp med all denna planering, samt även tips på de bästa boendena.

hyra bil och chaufför på Sri Lanka
Så här såg det ut lite varstans runt vägarna, så man vill ha en säker chaufför

Hur bokar man?

Det bör gå utmärkt att hitta en chaufför på plats, men vi rekommenderar ändå att boka innan. Det är knappast de bästa chaufförerna som står obokade och hänger i gathörn i väntan på kunder.

Om man bokar innan har man också möjlighet att kolla upp omdömen på t.ex. Tripadvisor och då ökar ju chansen att det blir en skicklig och kunnig chaufför man får tag på.

Om man bokar i förväg kan man alltså dessutom får hjälp med ruttplanering och hotellval enligt ovan.

Vår chaufför som vi hade i två veckor på Sri Lanka hittar du här.

hyra bil och chaufför på Sri Lanka

Vad kostar det?

Vi betalade ungefär 6000 kr för en 2 veckors rundresa.

Sedan förväntas man ju ge dricks om man är nöjd förstås.

Hur och när betalar man?

Vi betalade 10% i förväg via Western Union. Sedan hälften av kvarvarande i kontanter vid upphämtningen och resten vid slutet av resan, också i kontanter. Inför denna artikel kollade vi upp det nuvarande läget med vår chaufför och då visade det sig att de övergett Western Union för att det orsakade för mycket strul. Numera är det helt och hållet kontanter på plats som gäller i hans bolag.

hyra bil och chaufför på Sri Lanka

Vad ingår?

I priset ingår chaufför, bil och bensin. Oftast med en begränsning på max antal kilometer. Om man håller sig innanför det tillkommer inget. Men om man kommer på massor av extrautflykter längs vägen kan det kanske hända att man går över den gränsen.

Man kan hyra chaufför antingen inklusive chaufförens egen inkvartering på rutten eller exklusive. Det gör man upp innan.

Om man har tänkt sig att åka tåg någon sträcka, så skjutsar chauffören dig till tåget och tar sen väskorna med sig i bilen och väntar på dig när du kommer fram med tåget.

chaufför på Sri Lanka

Läs alla våra inlägg om Sri Lanka här.

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram om du vill ha mer reseinspiration i dina flöden.

 

15 Comments

 1. Jag reste ju runt på samma sätt som du. Och du har nog rätt, bäst att boka chaufför/guide innan. Vi fick ett hotell att hitta en till oss. Mailade iofs med hotellet i förväg så det kom ju inte som en direkt överraskning. Killen kunde dock oerhört dålig engelska så några vettiga samtal blev det aldrig, vilket var mycket tråkigt. Han var serviceinriktad på det där lite jobbiga sättet som man ibland hittar på indiska sub-kontinenten. Men han körde i alla fall bra.

  • Gunilla Yourstone

   Guider, chaufförer och liknande är ju annars ett jättebra sätt att kunna ställa alla de där frågorna om landet, kulturen osv. Så tråkigt med en chaufför som inte pratade engelska så bra.

 2. Solveig Enström

  Vi inspirerades av er blogg inför vår resa i februari iår. Vi fick snabb och bra hjälp med planeringen av rutten av SriLankas safest driver. Vår chaufför var otroligt hjälpsam, kunde bra engelska och hade dessutom nyligen klarat utbildningen till officiell guide. Följde också med när vi vandrade i teplantagen, köpte biljetter till tåget, tipsade om restauranger och pekade ut frukter och andra växter. Det var ett väldigt smidigt och tidseffektivt sätt att resa.
  Tack för er inspiration!
  Håkan & Solveig med 17-årig son

  PS alla uttagsautomater vi provade fungerade felfritt DS

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att ni är nöjda med Sri Lankas Safest Driver. Vi var också jättenöjda. Bra att uttagsautomaterna funkade. Vi hade som sagt ett grymt strul med dem.

 3. Bengt Nilsson

  Inför vår resa i januari 2018 fick vi tips om att kontakta företaget jetwings på Sri Lanka. Via ett antal mail kontakter ordnade de en rundtur upp i höglandet och i tedistriktet. Chaufför, boende, tågtur och tågtur ingick. Allt fungerade utmärkt. Chauffören pratade bra engelska, guidade och visade en del oväntade ställen. Det visade sig att Jetwings är ett stort lankesiskt företag med ca 3.000 anställda inom besöksbranschen.

 4. Hej! Jag är nu i Koggala och har blivit erbjuden två dagars utflykt med en hotellövernattning i Kandy, plus middag och frukost, inträden till sevärdheter. Bil, chaufför och bensin.
  Detta för 400 euro.
  Nu blir jag ju fundersam när jag ser 6000kr för två veckor! ?
  Tacksam! för kommentarer. Mvh Ilona

 5. susanne

  Hej! tack för en fin reseblogg! Ska snart åka på rundresa med min man, 5 dgr , sen olika stränder. Tänkte bara fråga vad är ”normalt” att betala i dricks till chauffören? förstår att det beror på hur nöjd man är osv, men på ett ungefär? man vill ju ändå veta på ett ungefär. Allt är förbokat me hotell, inträden osv.
  Hälsingar Susann

 6. Susanne

  Hej tack för svar men tyvärr vet jag inte vad själva rundturen kostar då vi varit lite lata och bokat vi resebyrå. Det var därför jag undrade vad det ”normala” är Det är bara jag och min man.

 7. Anna-Karin Larson

  Hejsan! Tack vare ert förslag om Safest Driver har jag varit i kontakt med dem nu och de ger oss en tur på 6 dagar/5 nätter för 480 USD. För 2 personer. Det tyckte jag var prisvärt ändå. Upplägget är enligt följande och min fråga är vad du tycker om det. Vad skulle du har gjort om om du åkte till SL igen?
  29th of December ( Day 01 ) – Pick up from Colombo international airport and drive to Sigiriya. En-route visit Dambulla Cave Temple. Overnight at Sigiriya.
  30th of December ( Day 02 ) – After breakfast climb Sigiriya Lion Rock and drive to Kandy. En-route visit Matale ash monastery, Matale Hindu Temple, Kandy city, Temple of tooth and see a Cultural Show in the evening. Overnight stay at Kandy.
  31st of December ( Day 03 ) – After breakfast visit Royal botanical garden and drive to Adam’s Peak. En-route can go for white water rafting in Kithulgala. You normally climb Adam’s Peak in the early morning around 2.00am. So you can relax in your hotel before you climb Adam’s Peak. Stay near Adam’s Peak.
  01st of January ( Day 04 ) – In the early morning climb Adam’s Peak to see the sun rise. After breakfast drive to Nuwara eliya. En-route visit Devon waterfall, St’ clare waterfall, a working tea factory and tea plantations. Overnight stay at Nuwara eliya.
  02nd of January ( Day 05 ) – After breakfast visit Loversleep waterfall and drive to Nanu Oya railway station to catch the train to Ella. This is an amazing train route in Sri Lanka. Driver will pick you from the Ella railway station. Overnight stay at Ella.
  03rd of January ( Day 06 ) – After breakfast visit Ella city, little Adam’s peak, 9 arch bridge, Ravana waterfall and drive to any south coast beach to drop off. If you like on the way can go for a jeep safari at Udawalawa national park.

  Är allt sevärt som de rekommenderar eller tycker du att vi missar något? Jag har redan varit i Udawalawa och hade tänkt åka till Yala, men efter er rekommendation känns det för turistigt (precis som Kruger-parken har blivit).

  Tack på förhand att du tar dig tid och läser och svarar:).

  Vänligen,
  Anna-Karin

  • Gunilla Yourstone

   Jag har inte varit till Sigiriya Lion Rock, men om jag återvänder kommer jag definitivt att åka dit. Inte heller Kandy har jag varit till.
   Vi gjorde ju flera vandringar i Hill Country och alla dem tyckte jag var värda att göra. Tex Lipton Hill.

 8. Mona Ahlberg

  Hej, gillar dina inlägg om Sri Lanka, vi planerar tre veckor där i januari 2021. När du betalat 6000 kr för två veckors rundresa med bil och chaufför antar jag att det inte ingår logi i det priset? Vi är fortfarande på funderingsstadiet, men är tacksamma för all input 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *