De dominerar hela vår senaste resa. Bränderna i den indonesiska regnskogen. Över Singapore, Jakarta, Kuala Lumpur och Taman Negara ligger en tjock haze, dimma. På indonesiska Borneo rapporteras situationen vara än värre och vårt flyg dit ställs in p.g.a. siktförhållanden. Solen ser vi inte på två veckor.
Varje dag under vår resa rapporteras det på nyheterna, det är samtalsämnet nummer ett människor emellan i Singapore och Malaysia (möjligen i konkurrens med dödsolyckorna i Mekka). Lite uppgivet, för detta har ju pågått i över tjugo år, varje år i Indonesien.
Här hemma i Sverige har det också rapporterats, men kanske inte i den omfattning man kunnat förväntas sig. För det berör oss alla i högsta grad, även om vi inte bor tillräckligt nära för att känna röklukten.

IMG_1272

IMG_2279

Varför skriver vi om detta på en reseblogg?

För oss handlar vårt resande lika mycket om ”den inre resan”, att steg för steg lära oss mer om den här jorden och hur den hänger ihop. Det går aldrig att helt och full förstå sammanhangen från Aktuellt-soffan. När man reser, iakttar, samtalar med människor, ser på nyhetssändningar i olika delar av världen, så faller saker långsamt på plats.

För oss har våra resor lett fram till ett större engagemang för människor, djur och natur världen över och vi ser på ett mycket tydligare sätt hur vi alla hänger ihop och är beroende av varandra.

Och så bör väl allt resande, om det bedrivs på ett någorlunda korrekt sätt, fungera?

DSCF0048

Varför brinner det?

Palmoljeföretagen, så väl som mer småskaliga palmoljebrukare, använder sig av den olagliga metoden slash-and-burn för att röja ny mark att odla på. Under torrperioden juni-okt sprider sig dessa bränder till andra områden än de avsedda och bräderna utvecklas utom kontroll. I år var torkan större än normalt, varför årets bränder var de värsta sedan 1998.

IMG_2263

Vem drabbar det och hur?

Brandröken är farlig att andas in. Ett antal människor har dött, många har fått problem med andning och luftvägar, 43 miljoner människor uppskattas dagligen andas in de giftiga ångorna.
Undantagstillstånd har utlysts i sex indonesiska provinser, däribland den vi skulle ha besökt, Central Kalimatan.
Här kan man följa haze-läget dag för dag.

Regnskogens djur, många utrotningshotade som t.ex. orangutangen bränns till döds eller förgiftas av röken.

Jorden sammanlagda utsläpp av växthusgaser har i år ökat med 3% till följd av Indonesiens regnskogsbränder. Dessutom är stora arealer regnskog nedbrända och kan därför inte motverka växthuseffekten, som de gjort om de fått stå kvar.

Årets bränder beskrivs som “A crime against humanity of extraordinary proportions”.

IMG_7401

Vad kan man göra?

Om man vill stoppa palmoljeföretagens framfart och skövlande av regnskog måste man antingen bojkotta palmoljan helt, köpa produkter gjorda av ekologisk palmolja eller i tredje hand, palmoljeprodukter från odlingar certifierade av RSPO, en medlemsorganisation där medlemmarna förbinder sig att förhindra skövling av värdefulla regnskogar.

Palmoljan har under se senaste 30 åren formligen exploderat i odling och användning. Man hittar den i främst godis, kakor, friterade produkter, stearinljus, tvål, duschcreme och smink. Det som komplicerar för den konsument som vill göra skillnad och bojkotta palmoljan är att den sällan eller aldrig skrivs ut på innehållsförteckningen utan döljs, ofta i formen ”vegetabilisk olja”.
Man måste göra en del egen research och ta resa på fakta bakom företagen för att veta vad man bör och inte bör köpa.

Råd och röns undersökning av en rad företags användning av palmolja har några år på nacken, men är bra:
http://www.radron.se/globalassets/pdf-tidningen/radron_9_2012_palmolja.pdf

fabriksbutiken2-486x321

Lite hjälp på vägen från vår egen research:

Stearinljus
Alla ljus från Liljeholmens, samt Svanenmärkta ljus är fria från palmolja. Coop använder endast palmolja från odlingar certifierade av RSPO.

Chips mm
OLW har bytt ut palmoljan mot solrosolja i de flesta av sina produkter

Tvålar och duschkrämer
Lush använder ingen palmolja alls, Body shop endast RSPO certifierad.

Kakor
Enklast känns som att baka själv med smör!

 

kaka

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler berättelser från våra resor.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *