Inför resan till Kuba finns det en del saker som kan vara bra, eller nödvändiga att ha koll på. Kuba är inte riktigt som andra länder ändå.

Hur tar man sig enklast till Kuba?

Om man bara ska till Kuba och ingen annanstans och dessutom kan tänka sig att stanna exakt 1 eller 2 veckor (och inte har något emot att betala extra för maten och stå för sin egen underhållning på planet), så verkar faktiskt charter vara att föredra. Då flyger man direkt från Sverige och visum ingår i priset.

Kan man dessutom resa med kort varsel lite udda datum (tex i början av december eller precis när skolorna startat igen i januari), så verkar det vara totalt fyndläge. Charter behöver ju inte betyda charterpaket med hotell, det går ju att köpa bara flyget också. Det händer faktiskt att det finns charterflyg för ned mot 1000 kr/person!

Bloggen Discovering the Planet har skrivit om hur det är att flyga charterplan till Kuba här.

För oss vanliga dödliga och ytterst besvärliga personer som förstås vill stanna i Kuba i bara 4 dagar och sedan åka vidare till Mexiko går det däremot sämre. Då får man köpa en reguljärbiljett som vanligt med byte någonstans i Europa eller Kanada. Tex KLM, Air France, Finnair (fel håll initialt dock!) och Air Canada flyger.

När vi provsökt Havanna förut reguljärt har det alltid varit superdyrt (över 10.000kr/person) och långa, besvärliga flygtider.

Nu hittade vi en biljett Stockholm-Amsterdam-Havanna, Cancun-Atlanta-Amsterdam-Stockholm för endast 6500kr.

Pass

Turister måste ha giltigt pass med minst 6 månaders giltighetstid räknat från hemresedagen.

Visum

Till Kuba krävs visum och det måste ordnas i förväg. Turistvisum get maximalt för 30 dagar, sedan kan man förlänga på plats i Kuba.

Visum kan man ordna genom ambassaden, eller via en rad betrodda resebyråer som fått tillstånd att utfärda visum. Till dessa kan man antingen bege sig personligen, eller skicka handlingar per post.
Det finns även resebyråer som hanterar ansökningar online. (prisa Gud utropar norrlänningen som har långt till både Diplomatstaden och vilken betrodd resebyrå som helst i Örebro)

Visum ingår om man åker charter och enligt uppgift även om man reser med Air Canada.

Det ska även gå att köpa visum direkt på flygplatsen i Cancun om man skulle vilja resa via Mexiko.

Exempel på resebyråer som utfärdar visum:

Flygpoolen AB, Stockholm
Alla Visum i Sverige AB, Stockholm 
Pampa Tours, Stockholm
Mundi Tours, Göteborg
Contour Air, Örebro
Big Travel, Uppsala
Tripp Resebyrå, Jönköping
Inca Tours, Malmö

Vi söker online på Alla Visum i Sverige AB, Stockholm.

inför resan till Kuba

När vi läser på kubanska ambassadens hemsida verkar det kosta 198 kr för ett visum om man själv besöker ambassaden. Om man ansöker via ”tredje person” eller via post, kostar det ytterligare 275 kr plus 76 kr i porto. Dvs totalt 549 kr.

Att ansöka via tex Contour Air i Örebro kostar 550 kr. Om man inte kan komma och hämta sitt visum i Örebro, tillkommer ytterligare 100 kr, dvs totalt 650 kr.

Vår online-ansökan hos Alla Visum i Sverige kostar 635 kr + porto, dvs totalt 714 kr.
För oss som bor i Umeå känns det förstås totalt värt det att lösa allt smidigt online och få visumet hemskickat. Hela proceduren tog 2-3 dygn innan visumen låg hemma på köksbordet.

Försäkringsbrev – reseförsäkring

För att få resa in i Kuba krävs att man har en sjukförsäkring. Ett försäkringsbevis på hemförsäkringen, där normalt en reseförsäkring som ersätter sjukvård på resa ingår, behöver man alltså ta med. Gärna på engelska då.

Boende

Boenden är trixigare än normalt att ordna i Kuba. På booking.com etc finns hotell, men hotellen på Kuba är ofta ganska dyra och har dåliga betyg. För en genuin upplevelse rekommenderar vi Casa Particular, dvs att bo i privata rum som hyrs ut av vanliga kubaner. Mer om detta kommer i ett separat inlägg snart.

inför resan till Kuba

Valuta

Det finns två parallella valutor på Kuba. Dels Peso Convertible CUC. Det är den man som turist använder. 1CUC är lite drygt 1 USD.

Den lokala valutan heter Peso Cubano eller Moneda Nacional, CUP. Det går ca 24 CUP på 1 CUC.

Bäst är att som turist ta med sig Euro och växla till CUC på flygplatsen, läste vi oss till i förväg. Väl på plats provde vi även att ta ut pengar i automat och det gick bara fint.  Det finns även växlingskontor på andra platser än flygplatsen. Pga Kubas något ansträngda förhållande till USA, går Dollar dåligt att växla och AmericanExpress är blockat.

 

Vaccinationer inför resan till Kuba

Inga särskilda vaccinationer utöver det vanliga krävdes när vi åkte. För aktuella uppgifter se vaccinationsguiden.se eller kontakta din vårdcentral.

Att packa inför resan till Kuba

Ta med alla toalett/hygienartiklar du behöver på resan hemifrån. Sånt kan vara mycket svårt att få tag på i affärerna på Kuba. Samma sak om du brukar vilja äta snacks, godis etc. Det är också svårt att hitta och i så fall bättre att ta med hemifrån.

Toa-papper var ett mycket hett ta-med-hemifrån-stalltips som vi läste oss till innan. Samtliga våra 3 casa partikulares hade dock prima toapapper, kanske är det föråldrad information, kanske gäller det mer avlägsna delar av landet.

inför resan till Kuba

Läs alla våra inlägg om Kuba här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

11 Comments

 1. Enligt en kubansk nyhetsblogg jag följer är det valutaförändringar på gång, på så sätt att de två valutorna ska bli en. På spanska.

 2. Bra tips!!!! Ska skicka t min mamma som reser t Kuba snart! Kram

 3. Bra information! Vad tyckte ni om Kuba? Var ni nöjda?

  Kika gärna in hos oss för vår guide om Havanna om ni vill!

  • Gunilla Yourstone

   Vi tyckte verkligen om Kuba och människorna där! Ska kolla in guiden.

 4. Lillemor Pedro

  Vad mycket bra info! Jag ska dit med en kompis snart. Här fick jag reda på massa som jag inte visste! Kuba har legat på min topp 3-lista över resmål i över fyra år. (Övriga 2 är USA och Jordanien).

  • Gunilla Yourstone

   Kul att ha Kuba framför sig! 🙂 Vi gillade verkligen landet!
   Jordanien har jag också på min lista över länder jag verkligen vill åka till.

 5. Pingback: 3 resmål att inspireras av: Marocko, Kuba & Svalbard - Jennifer Sandström

 6. Ingela

  Hur är det att åka till Kuba via USA?

 7. Rikard Gustafson

  Hör av Er till Mundi Tours i Göteborg. Mundi Tours är Kuba-specialister sen många år tillbaka. Bröderna Tuesta har gjort mina Kuba-resor helt UNDERBARA. Lillebror Tuesta,(Alexis) har bott på Kuba sen 20 år tillbaka. Han är som en trollkarl, när det gäller att få uppleva ”det riktiga Kuba”. Lycka till !!!. Mvh Rikard

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *