Vi älskar verkligen att nörda in oss. På resor framför allt för Gunillas del och för Christofers del på datorer, ljud och sånt där militärt kollijox. Och så älskar vi nördar. Dvs människor som liksom vi älskar att nörda in sig på saker. Finns det något härligare än människor som brinner för något? Passion kanske låter finare än nörderi förresten?

När vi började läsa på inför Grekland, dröjde det inte länge innan vi sprang på sidan Kalimera där ute på nätet. Skandinavien i särklass största sajt om Grekland med över 100.000 besökare per månad. Här finns verkligen allt om Grekland som resmål.

frågor om Grekland
Ampelos Resort på Folegandros – foto Janne Eklund

Sidan drivs av Janne Eklund som rest till Grekland om och om igen i 38 år. Alla öar verkar han ha besökt. Och sen alla stränder och alla byar på alla dessa öar. Och i varje by och på varje strand finns ett favoritpensionat som man själv också bara måste boka efter att ha läst ett tag.
Vi blev nyfikna på Janne och den passion som driver honom tillbaka till Grekland och till att outtröttligt jobba med sin Greklands-sajt och svara på fråga efter fråga från läsarna. Så vi tog kontakt och bad om en intervju:

1. Berätta lite om dig själv, Kalimera och hur allt började?

Kalimera startade som ett hobbyprojekt våren 1997. Jag jobbade då som brevbärare på Söder i Stockholm. Jag fungerade även som en slags IT-ansvarig på brevbärarkontoret. IT-ansvarig på den tiden innebar inte särskilt mycket och det ställdes inga större krav för att utses, det räckte med att man hade en dator hemma och att man hade stort intresse för datorer, och det hade jag. Eftersom jag var It-ansvarig övertalade en kollega mig att hjälpa honom att skapa en hemsida. Det gjorde jag och sedan ville jag gärna göra en hemsida till mig själv också.

Men vad ska den handla om? Det visste jag inte. Jag ville inte göra en hemsida som handlade om mig själv. Sådana fanns det redan alltför många av. Jag funderade och funderade. Vad är jag intresserad av frågade jag mig? Musik, film och litteratur svarade jag. Och Grekland förstås, tillade jag. Just det, Grekland kanske jag kan göra en hemsida om. Sådana finns det inte så många. Om ens någon. Jag satte igång samma kväll.
Första utkastet publicerades den 15 maj 1997 och innehöll fem sidor: en startsida, en skojsida och tre ösidor. På startsidan stod det ”Välkommen till grekiska övärlden” med stora bokstäver. Där fanns även en bild från Grekland, en bild på mig och en kort presentation.

De tre första öarna jag skrev om var SantoriniNaxos och Koufonissi. Jag minns att jag tänkte behålla Schinoussa (som på den tiden var min favoritö) för mig själv. Om Schinoussa skulle jag absolut inte skriva. Jag ändrade mig sedan och skrev mycket gott om den paradisön.

Den första hemsideadressen var nästan omöjlig att skriva och ännu svårare att säga: http://home4.swipnet.se/~w-48478.

frågor om Grekland
Första Kalimera-sidan – screenshot Janne Eklund

2. Alltså, varför just Grekland?

Denna fråga får jag ofta och varje gång trevar jag efter ett begripligt svar. Grekland är ett land som ockuperar ens själ med livslång kärlek. Men hur det går till och varför kärleken ständigt ökar i intensitet är svårt att klargöra för andra. Vem ska kunna förstå, förutom de redan invigda?

Jag har besökt Grekland drygt sextio gånger sedan 1979. Oftast åker jag dit två gånger om året, vår och höst. Ibland blir det två veckor, oftast tre, men vissa år stannar jag längre. Men varför? Ja, anledningarna är många och svaret kan vara långt som en grekisk lunch, eller kort som ”jag älskar dig” på grekiska – ”Sagapo”.

När jag är i Grekland transformeras jag till den människa jag innerst inne egentligen är. Jag är mig själv helt enkelt. Livet är lätt att leva och eventuella bekymmer förvandlas till små luftbubblor som jag utan svårighet kan sticka hål på. Jag är jag! Sagapo!

I Grekland är jag aldrig turist, jag är människa! Jag känner mig alltid välkommen som den jag är, så enkelt är det faktiskt. Grekland är, för mig, det enda land där känslan av harmoni och välbefinnande infinner sig redan innan planet har landat. Jag vet vad jag har framför mig och jag vet att alla mina förväntningar kommer att uppfyllas. Det blir aldrig fel.

frågor om Grekland
foto Janne Eklund

3.Tröttnar du aldrig lite, lite och tänker att nu skiter jag i det här och drar till Bali i sommar i stället?

Jag har rest till andra länder också, som Indien och Thailand, men jag saknar alltid Grekland, så numer blir det bara Grekland.

4.Vi är på väg till Milos, Aten och Meteora, kan du ge oss ett riktigt supertips runt varje ställe, nåt vi förmodligen inte hittat till eller kommit på egen hand?

Måsten på Milos är Sarakiniko och att göra en båtutflykt runt ön.

I Aten kan jag rekommendera stadsdelen Psirri som ligger nära Monastiraki. Missa inte heller att se Aten från Lykavittoskullen. Det är en mycket mäktig syn. En personlig favorit är den galna Saluhallen som ligger på Athina-gatan, som börjar i Monastiraki.

Meteora slår allt annat jag har sett i Grekland. Ät gärna middag i Kastraki eller Kalambaka och se solen tindra på de märkliga klosterbergen. Gör gärna en avstickare till den så kallade alpbyn Metsovo, som är känd för sina goda ostar, och för sina alpina skidanläggningar.

frågor om Grekland
Milos – foto Janne Eklund

5.Bästa grekiska ö om man gillar vandring?

Det finns många bra vandringsöar. Min absoluta favorit är Amorgos.

6. Om man gillar vackra vyer och att fota, vilken är den optimala ön då?

Måste svara Amorgos där också.

7.Din egen favoritö?

Jag har svårt att välja en enda ö av de 65 öar jag har varit på. Så det får bli fem stycken: Amorgos, Kreta, Sifnos, Skopelos och Tilos.

frågor om Grekland
Amorgos – foto Janne Eklund

8.Vanligaste misstaget när nybörjaren ger sig ut på båtluff i Grekland?

De planerar in för många öar.

9.Vilken maträtt får man absolut inte missa i Grekland?

Meze (olika smårätter). Men ska jag välja en enda rätt blir det Kleftiko, som är lamm med potatis, vitlök, örter och ost som tillagas långsamt i ugn. Vanligast är att rätten tillagas och serveras portionsvis i smörpapper, men den kan även tillagas i en liten keramikform, eller i folie.

10.Vi har inte varit i Grekland på massor av år, men tror att vi älskar Grekland. Om vi nu blir så där (åter-)förälskade som vi hoppas att vi kommer att bli, då vill vi ju förstås tillbaka redan nästa år igen. Hur bör vår resa se ut då? Vart ska vi åka?

Då tycker jag att ni ska åka till Peloponessos, som vissa kallar ”det riktiga Grekland”. Peloponessos är en tämligen orörd pärla med massor med fina stränder, vackra byar, intressanta sevärdheter och rustika tavernor med som serverar mycket god grekisk mat. Peloponessos är som Grekland var förr i tiden.

frågor om Grekland
Limeni, Peloponessos – foto Janne Eklund

Kalimera har också en Facebook-grupp och ett Instagramkonto. Ett tips är att gå med i gruppen och följa på Instagram om du är det minsta intresserad av Grekland som resmål.

3 Comments

  1. Rickard From norrland

    Öl kan inte janne.Kanske idag men grekisk öl är enl min mening bättre än svensk piss.Som Pripps ell Alkoholist öl sofiero.Ell 7, 2 Tycker janne att svensk öl kultur ör bra.Gå ppp på systemet en måndag 16 .00 17.00 Alla arbetare som köper sofiero .Stackars svenska vinkung fjantar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *