Japan är ett av våra absoluta favoritländer. Det är förstås kulturen som lockar allra mest. Den svårförståeliga, förunderliga. Vi skulle gärna tillbringa lite längre tid här någon gång. Gå på djupet lite mer än vanligt.

En som gjort just detta är dagens gästbloggare Elias;

Hej, mitt namn är Elias! Mitt resande på egen hand började faktiskt med en resa till Japan när jag var 20 år. Däremellan har jag varit på lite olika platser runt jordklotet för att sedan bosätta mig i Japan, tills mars nästa år i alla fall. Här pluggar jag japanska och försöker dra igång Monkeyonaplane.com, en webbplats med förhoppningsvis användbar information om olika destinationer, mestadels om Japan för tillfället.

7 oskrivna regler

Japan, landet med geishor, samurajer, té-ceremoni och mycket mer. Landet där solen gryr och landet som du säkert har hört talats och sett i olika filmer. Men du kanske ännu inte har hunnit besöka landet? Vad roligt! För då har ännu inte öppnat denna box med upplevelser utöver det vanliga.

Japan har mycket att erbjuda och säkerligen något dig också. Men innan du landar i Japan kan det vara bra att kika igenom dessa 7 oskrivna regler som turister missar många gånger. 3 stycken gäller ätpinnar, låter det som många? Det finns många fler.

  1. I japan äter man med pinnar, men vad gör du med pinnarna medan du tar en klunk av din öl eller tar en paus från ätandet? Stick inte ner vertikalt i riset, att sticka ner pinnarna i riset tillhör nämligen japanska begravningsceremoni. Placera dem istället prydligt bredvid varandra vid sidan om din tallrik.
  2. Skicka inte mat mellan två par av pinnar. Att plocka upp mat med dina egna pinnar för att din vän ska ta emot med sina pinnar är också ett nej.
  3. Peka inte mot någon med dina pinnar.
  4. Dricksa inte. I Japan anses dricks vara inkluderat i priset vid de flesta tillfällena, i alla fall de du kommer stöta på som turist. När servicen är bra, som den många gånger är vid restaurangbesök i Japan så vill man ibland dricksa lite. Snällt! Men Nej! Det kan faktiskt tas som en förolämpning och de kommer inte att ta emot din dricks.
  5. Promenera på vänster sida, i Japan gäller vänstertrafik för bilar, detta gäller också för gångtrafiken många gånger.
  6. Behöver du snyta näsan? Gör det inte offentligt, gå in på toaletten eller annan privat miljö.
  7. Ställ telefonen på ljudlös när du åker tåg i Japan och prata inte i telefonen under tågresan. Nu när du vet kommer du också uppmärksamma att ingen annan gör detta när det tar tåget eller tunnelbanan. Det är dock okej att använda telefonen för att surfa och skicka meddelandet. Det hela handlar om att inte störa sin omgivning.

Detta är endast 7 av ett otal oskrivna regler som finns i Japan. Men oroa dig inte, japanerna uppskattar ditt försök att förstå deras kultur men förstår också att du är turist. Buga, le och be om förlåtelse om du gör något galet.

 

Har du också hittat pärla på jordklotet och vill hjälpa till? Skicka då gärna ett mail så kanske du kan skriva om ditt expertområde. Hälsningar Elias

 

 

2 Comments

  1. så glad att jag har hittat din blogg för den är så ambitiös och alldeles underbar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *