Jättesköldpaddan är ett hotat djur. En av två arter, den långhalsade jättesköldpaddan, har redan dött ut, i och med att det allra sista exemplaret på Galapagos dog 2012, 175 år gammal.

Jättesköldpaddorna på Mauritius

Den andra arten finns idag endast på Galapagosöarna och här i Indiska Oceanen, på Seychellerna och på Mauritius. På Mauritius har man upprättat ett naturreservat för både djur och växter på ön Aigrette sydöst om huvudön. 1986 startade man verksamheten här på ön. Det tog 11 år att rensa ut alla växter och djur som inte hörde hemma inom Mauritius naturliga och ursprungliga flora och fauna.

I och med att europeiska sjöfarare har landstigit på ön och använt den som hållplats på väg till Asien och som omlastningsstation har mängder av plantor och djur successivt introducerats till landet. Apor, råttor, hundar, fruktträd och så vidare. Inga av dessa har funnits naturligt på Mauritius. Det enda naturliga däggdjuret är faktiskt den flygande hunden. Människan har inte funnits på Mauritius innan holländarna kom hit på i slutet på 1500-talet.

Jättesköldpaddorna på Mauritius

11 år tog detta utrensningsarbete och sedan har de ursprungliga arterna successivt introducerats här. Rosenduvan, som skiftar i svagt rosa, fågeln Mauritiusfody, vars hanar får klarröd fjäderskrud på huvudet i parningssäsong. Och så jättesköldpaddan.

Jättesköldpaddorna på Mauritius

Denna fridsamma varelse blir som mest 120 cm lång och med en vikt på 150-250 kg. Den kan bli upp till 200 år gammal.

Vi som älskar vilda djur bokar förstås in en tur hit. Besök kan endast göras via Mauritius Wildlife Foundation och endast i sällskap av en auktoriserad guide.

Jättesköldpaddorna på Mauritius

Vi startar från Pointe Jerome i Mahebourg via en kort båttur ut till ön. Och får sedan en guidad rundtur. 26 vuxna jättesköldpaddor finns det här. Varav vi träffar på 4 stycken. En hona som är ute på en långsam, helt ostressad promenad och öns playboy, Big Daddy. Av både namn och öknamn förstår man att han är pappa till många av de små bäbis-jättesköldpaddor som kläcks på ön varje år. Still going stong, så 120 år han är!

Jättesköldpaddorna på Mauritius
Har man väl hittat ett vattenkar, vill man gärna ha det för sig själv.

Sköldpaddorna är vänliga och nyfikna på oss. Människor som vill illa är ett helt okänt begrepp i deras noga övervakade lilla värld. Big Daddy kan dock vara aggressiv och försöka bitas vissa dagar, får vi berättat. Ser sig kanske som beskyddare av alla sina 13 flickvänner på ön?
Honan vi träffar låter sig däremot villigt klias på skalet av vår guide. Besökare får dock inte röra djuren.

Sköldpaddorna äter mest växter men också tex sniglar och döda fåglar.

Jättesköldpaddorna på Mauritius
Jättesköldpaddorna på Mauritius

Vi träffar även på de två utlovade fågelarterna och promenerar genom en skog av ebenholtsträd. Dessa träd är numera fridlysta över hela världen. Detta på grund av att de är så långsamväxande. Bara 1 mm i diameter per år, växer att ebenholtsträd.

En ebenholts-planta

Besöket är därmed slut, 1,5 timmar efter att vi ankom ön. En mycket intressant besök hos fantastiskt vackra och fascinerande djur. Vårt besök fyller oss med kärlek och värme och samtidigt med en bottenlös sorg. För dessa fridsamma djur är så uppenbart unfit för en värld som domineras av blodtörstiga och skoningslösa homo sapiens.

Vi bokade vårt besök online här, vilket måste göras minst 3 dagar i förväg. Annars verkar det gå utmärkt att köpa biljetter på plats strax innan besöket också. Det verkar inte sälja slut i någon större omfattning, vår grupp blev inte ens halvfull.

Kolonisatörerna lämnar spår
Plantorna på Mauritius har rött på bladen för att signalera ”giftig” till jättesköldpaddorna
Intressant form på utväxten
Spännande rotformation

Läs också: Black River Peak – Vi vandrar upp på Mauritius högsta berg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

  1. Så fint att se sköldpaddorna bli väl omhändertagna. Bra att turisterna inte får klappa och ev föra över smitta. Fina bilder ni har tagit på dessa imponerande gamla djur. Minns att vi besökte Prison Island utanför Zanzibar för si så där 20år sedan. Då, hur det är idag vet jag inte, var det också en plats där sköldpaddorna togs om hand. Bland annat en stor sköldpadda som hade fått ett skadat skal på grund av en kokosnöt som ramlat ner. Den fick behandling och skalet hade börjat läka.
    Önskar en fin 4:e Advent.

    • Gunilla Yourstone

      Eller hur! På Seychellerna blev vi vittne till hur en båt med ryska turister välde in på ön. Ryssarna satte sina barn att rida på sköldpaddorna och ingen parkvakt hindrade dem. Gräsligt! 😡

  2. Vad roligt läsa detta inlägg och få se fina bilder.
    Intressant med sköldpaddorna, tänk så gamla de kan bli.

  3. Kerstin

    Så roligt att läsa om ert besök på Mauritius! Vi var där de två sista veckorna i december 2015, en vecka på östkusten och en vecka längst ner i sydväst i Le Morne, och det var fantastiska veckor. Kul att se att Big Daddy är still going strong! Det var en så osannolikt fredlig och trygg ö i en orolig och konfliktdrabbad del av världen. Olika folkgrupper och religioner sida vid sida. Det var imponerande på många sätt. Och vackert! Städerna var inte så intressanta att besöka, tyckte vi, men allt annat! Hoppas att ni får en allt igenom fin resa. Och ja, jag är verkligen avundsjuk…!

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst ät det fint att se en stabil demokrati där olika folkgrupper lever i harmoni tillsammans. Det inger hopp!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *