Jetlag är en av resandets små oönskade biverkningar. Medan det pågår kan man faktiskt lida rätt rejält, men när det väl är över förtränger man förstås omedelbart varje oangelägenhet förknippad med resa.

Svårhetsgraden på jetlagen är förstås beroende av hur många timmars skillnad det är mot Sverige. 6 timmar i vardera riktning är man ganska van vid och inom gränsen för det som kan hanteras inom 1-2 dygn. New York i ena riktningen. Bangkok eller Beijing (sommartid) i den andra.

Men sedan blir det ganska fort rätt så jobbigt. 7 timmar i Kina/Hong Kong i november när vi åker dit. 8 timmar i Japan. 9 timmars skillnad till Kalifornien.

I både Hong Kong och Tokyo somnar vi normalt på kvällen, men vaknar sedan vid 1-tiden och ligger och snor oss timme efter timme mitt i natten. När det är dags att stiga upp och agera entusiastisk turist liknar man mest ett urvridet lik. Pågår i ungefär 4 nätter.

Åt andra hållet, västerut faller man ihop i sängen redan vid 8-tiden på kvällen, bara för att vakna strålande pigg och HUNGRIG vid 4-snåret på morgonen. Man får tugga på täcket i 3 timmar, tills frukosten öppnar.

Jetlag tokyo
Tokyo

Vilket är värst då- österut eller västerut?

Kanske reagerar människor olika på tidsomställning. Kanske finns det de som tycker annorlunda, men för oss är det helt klart värst att åka österut. Västerut blir man ju noga räknar bara en bättre version av sig själv ändå (vill säga om man överser med det där täckestuggandet då). Kvällstrött och morgontidig. Voala; En stycke Übermensch levererad. Åtminstine för några dagar.

Österut däremot ligger man vaken, som sagt och kan inte sova på natten.

Om man börjar österut, så får man öst-jetlaggen på själva resan. Inte roligt, men hanteras lättast genom utmattningsprincipen. Genomför man tillräckligt mycket utmattande aktiviteter under dagen, så sover man till slut ändå nätterna igenom.

Värre då när resan sker västerut och den hiskeliga öst-jetlaggen attackerar när man återvänder till Sverige. Då förväntas man återvända till jobb och barn sprudlande entusiastisk och fylld av energi. För man har ju fått åka iväg och vara ledig! Inte alltid så lätt när man visst bara fått sova 4 timmar.

Hur överlistar man sin jetlag?

På planet

Ställ om klockan till nya tiden i god tid innan du kliver av planet.

Sov på planet. Alltid en bra idé. Oavsett åt vilket håll du reser, när du startar och när du landar.

Framme på resmålet

Om du rest österut och kommer fram på morgonen, måste du sova en sväng. Men inte för länge. Ca 2, max 3 timmar kan vara en bra idé. Då orkar du hålla ut till normal kvällstid.

Om du rester västerut, så får du absolut inte sova. Nu gäller aktivitet i stället. Åtminstone fram till 8 snåret.

När vi reser västerut brukar vi inte ställa om helt. Kan vara både skönt och praktiskt att vara lite kvällstrött och morgonpigg. Och så har man inte lika många timmar att ställa tillbaka när man kommer hem.

Och som sagt då, fullt upp på dagarna, så somnar man förhoppningsvis ovaggad på kvällarna.

Hur gick det för oss efter Kuba och Mexiko?

Det var ganska länge sedan vi reste västerut senast och vi hade faktiskt bävat lite. För det brukar som sagt vara tufft att komma hem sen. Men naturen är finurlig ändå, för det ordnade sig alldeles av sig själv. För efter en praktiskt magsjuka var jag så utmattad att jag sov hur som haver, var som helst och när tillfälle gavs. Ordningen återställd i stort sett genast.

Jetlag
Inflygningen mot Kuba

Vilken jetlag tycker du är värst och vilka är dina bästa trix för att bli av med den?

Läs fler av våra flygfunderingar här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden!

 

10 Comments

 1. Jag har faktiskt aldrig berörts av jetlag, ingen susning om varför. Visst har känt mig lite trött när jag kommit hem från reser – men vem är inte det efter 1-2 månaders äventyr haha. Men inte onormalt, har alltid kunnat gå till jobbet som vanligt dagen efter och livet har funkat som vanligt. Antar att jag har en bonus eftersom jag inte är en rutinmänniska. Har hört att jetlag ska hjälpas av att man behåller sina ordinarie mat-tider – om man har sådana. Men vet inte, har som sagt aldrig behövt bråka med det, oavsett väst- eller östresor.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men det är ju praktiskt. Att inte känna av det. Tror nog att det kan ligga en del del i det där med rutinmänniska. Klart att det måste vara svårare att ställa om ifall man alltid brukar somna och vakna på samma tider.

 2. Har aldrig problem med att somna på kvällen, så österut är min favoritriktning att åka. Västerut är ett härke då jag har svårt att somna om när jag vaknar kl 04 på morgonen, vilket jag alltid gör i fyra-fem dagar. Men jag är en fuskare och brukar lösa det genom att ta ett insomningspiller omedelbart när jag vaknar mitt i natten så att jag sover ytterligare några timmar. Eftersom jag alltid bara däckar när jag lägger mig på kvällen så är Asienresor att föredra för mig framför USA-resor.

  • Gunilla Yourstone

   Aha, tvärt om mot mig alltså. Jag vaknar också 4-5 när jag åkt västerut, men ligger vaken och degar och tycker att det funkar skapligt ändå.

 3. emolis

  Tycker västerut är klart jobbigast. Nu var det ett tag sen sist, men både Costa Rica och USA (Kalifornien m.fl) är bokade i år så det återstår att se hur det blir. Österut brukar funka utan några större problem. Vi har antingen landat tidigt på morgonen (sover ett par timmar, är vakna och går sen och lägger oss i vanlig lokal tid) eller sent på kvällen (lägger oss direkt). Men hem sen… har de senaste gångerna tyckte det varit jättejobbigt, det har tagit ca en vecka innan jag varit mig själv igen. Sova på flyget önskar jag att jag kunde göra, men det hjälper inte hur trött jag än är, är alltid klarvaken.

  • Gunilla Yourstone

   Intressant att man reagerar så olika på tidsomställning. Har du provat en riktigt bra nackkudde på flyget? Sen jag skaffade min har jag blivit Skalman. 🙂

   • emolis

    Har faktiskt nyligen investerat i en dyr-nackkudde och jag tror faktiskt t o m att det var här jag läste om den :). Ska inviga den nu i februari och hoppas verkligen att jag kommer sova som en stock.

    • Gunilla Yourstone

     Härligt! 🙂
     Jag sov till och med hela bilresa till och från Holbox med den. Lodräta stolsryggar och massor av väggupp. Och Christofer satt vaken hela vägen. Ombytta roller med andra ord!

 4. Tycker österut är betydligt värre..
  Gick ut i West village, New York vid 7-tiden för att äta frukost en lördag för några år sen..fick höra att vi var ”ahead of the world” ..var omöjligt hitta något öppet :-).

  Tjänsteresorna till Sydkorea för 5-7 år sedan hann man precis vänja sig vid tidsskillnaden när det var dax att åka hem igen..

  • Gunilla Yourstone

   Då är vi lika. Och visst är det lite skönt att vara så där hurtfriskt morgontidig när man kommer västerut? I stället för urvriden-sill-läge på mornarna i Asien? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *