En digital nomad är någon som reser och jobbar samtidigt. Hur är det möjligt kanske du
undrar? Jo, de jobbar via nätet – digitalt – för en arbetsgivare eller flera och på så sätt kan de jobba från vilken plats som helst i världen. Låter det som en dröm? Det är det för många.

Tänk att kunna ligga i en solstol på playan och veta att du inte behöver åka hem till kalla
Sverige, utan kan lugnt resa runt i världen utan att behöva åka hem för att jobba.

Men vad är exakt en digital nomad och hur blir man en?

En digital nomad måste först och främst vara någon som kan sköta hela sitt arbete via
internet. Det är kanske någon som jobbar som skribent, programmerare, digital
kundtjänstsupport eller något annat yrke som det är möjligt att bedriva helt digitalt. Många kanske har en fast arbetsgivare som tillåter dem att utföra jobbet på distans, medan andra kanske är frilansare och utför så kallade gig-jobb. Innan du bestämmer dig för att bli en digital nomad behöver du självklart säkerställa att du kommer få någon form av regelbunden inkomst under tiden som du reser.


Du behöver också göra upp en budget och en plan för hur ditt resande ska gå till. Vart ska du stanna? Hur ska du ta dig dit? Hur ska du bo? Många som är digitala nomader väljer att också leva så kallad ”van life”. Det innebär att du reser runt i en “van” – en skåpbil – som du också sover och kanske jobbar i. Det är ett smidigt sätt att ta sig runt då du snabbt kan komma till olika platser, samtidigt som det är billigare då du inte behöver ta inte på hotell eller hostel.

Det är dock viktigt att fråga sig själv om man har en rimlig plan innan man ger sig iväg.
annat fall finns det risk för att du blir strandsatt i ett annat land utan pengar.

Vad finns det för risker med att vara en digital nomad?

Det finns generellt sett fler risker med att vara en digital nomad än om du jobbar på ett
vanligt fast jobb. Det beror dock på hur din arbetssituation som digital nomad ser ut. Du
kanske har ett fast jobb med uppsägningstid och bra villkor, men du jobbar på distans. I så
fall är du lite mer skyddad än om du till exempel frilansar då det är beroende på att det finns klienter som har jobb åt dig. Frilansande kan därför på många sätt vara mer osäkert, även om det också kan vara mer lukrativt.

Det kan också vara mer osäkert beroende på var du reser. I vissa länder är kriminalitet
vanligare och beroende på om du sover på hotell eller i en van så kanske det finns risk för att du utsätts för brott. Eftersom att du är en digital nomad så har du dessutom hela ditt jobb och inkomst på datorn/surfplattan/enheten du använder. Det är därför av yttersta vikt att du är skyddad på nätet och inte råkar ut för någonting som kan äventyra din inkomst.

Vad du kan göra för att skydda dig själv och din data

Det finns några saker som du kan göra för att skydda dig själv och dina jobbdata. Först och främst är det viktigt att vara försiktig och t.ex. bara använda wifi-nätverk som du litar på. Det är också viktigt att skaffa ett VPN. Ett VPN krypterar din information och gör så att hackare inte kan komma åt den. Det gör också så att du är skyddad om du exempelvis skulle använda ett offentligt internet då VPN:et stoppar hackare för att se eller komma åt dina data.

Många VPN:er har även program som söker igenom din dator eller enhet och blockerar
upptäcka hot som virus eller skadliga program. Om du jobbar via internet är ett VPN därför väldigt viktigt att ha. Många tjänster erbjuder gratis VPN under en viss provperiod och det är en bra idé att testa någon sådan tjänst för att se vilka fördelar som ett VPN kan ge dig.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *