Det är inte billigt att resa runt jorden, oavsett om du har siktet inställt på alla 4 000 mil eller bara tänkt bege dig ned till Medelhavet för en cykelrunda längs kusten. När du väl kommer iväg vill du vara säker på att kunna njuta av hela resan. Inte ligga magsjuk på ett hotellrum i Malaga eller med mystiska symptom på en vårdcentral i Makedonien.

Men behöver man verkligen vaccinera sig för något särskilt om man “bara” ska ut iEuropa? Jo, kanske. Hos Svea Vaccin kan man lära sig mer om vilka sjukdomar man riskerar att drabbas av i olika delar av världen, och nu ska vi titta närmare på hur situationen ser ut i vår egen världsdel.

Svenskt grundskydd – vaccinationer du troligen redan har

Egentligen är det inget speciellt med att vaccinera sig för de förhållanden som finns på platsen för en resa. Även när du reser runt i Sverige har du (med största sannolikhet) rustat dig med vaccinationer som skyddar mot sjukdomar som finns eller har funnits i landet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som vistas i Sverige ett grundskydd där vaccinationer för difteri, mässling, polio, röda hund och stelkramp. De flesta svenskar har vaccinerats mot detta på barnavårdscentralen och i skolan, men det kan vara värt att notera att vissa av dessa vaccinationer bör fyllas på i vuxen ålder.

Om man planerar att tillbringa tid i skog och mark i Sverige rekommenderas det även att man vaccinerar sig mot TBE, en fästingburen smitta. Denna rekommendation gäller för övrigt även våra grannländer Norge, Danmark och Finland.

Vaccinationer för resor i de nordiska länderna

De nordiska grannländerna har som bekant en del gemensamt, även om man på resande fot kan slås av de olika nyanserna i den nordiska naturen. När det gäller förekomsten av sjukdomar och tillhörande vaccinationer är Nordens länder dock helt samstämmiga.

Samma grundskydd som rekommenderas för Sverige gäller även i övriga Norden, med en eventuell komplettering av vaccin för fästingburen TBE.

Vaccinationer som rekommenderas för övriga Europa

Generellt ser förekomsten av sjukdomar i Europa ut som i Sverige och Norden – man kommer långt med ett grundskydd samt vaccin mot fästingburen TBE. Men det finns undantag för vissa länder och sjukdomar, som vi ska titta närmare på nu.

Hepatit A

Hepatit A är en virussjukdom som främst sprids via mat och dryck och kommer ofta från avföring genom bristande hygienförhållanden. Sjukdomen påverkar levern och ger symtom som värk, feber, illamående och huvudvärk. I ett senare skede antar huden en gul ton.

Vid resor till följande länder rekommenderas vaccination mot Hepatit A:

  • Turkiet
  • Ryssland
  • Ungern (längre vistelse)
  • Tjeckien (längre vistelse)
  • Kroatien (längre vistelse)

Hepatit B

Hepatit B har liknande symtom som Hepatit A, men smittar endast via kroppsvätskor och blod. Hepatit B kan i vissa fall bli kronisk. Rekommendationer för vaccination mot Hepatit B finns till följande länder:

  • Turkiet (längre vistelse)
  • Ryssland (längre vistelse)
  • Kroatien (längre vistelse)

Notera att Hepatit B ingår i barnvaccinationsprogrammet sedan 2013. Rekommendationen ovan gäller inte de unga personer som redan fått vaccin mot Hepatit B. Det finns dubbelvaccin som verkar mot både Hepatit A och B. Detta bör inte ges till barn som redan är vaccinerade mot Hepatit B.

Turistdiarré

Turistdiarré behöver kanske ingen närmare förklaring för vana resenärer, men det är värt att veta att sjukdomen förekommer även inom Europas gränser. Det finns dock vaccination att få, vilket kan vara en god idé om man tänkt resa till:

  • Turkiet

Tyfoid

Tyfoid, eller tyfoidfeber, är en bakteriesjukdom. Den kan orsaka vad som förr kallades för blodförgiftning, men som nu går under namnet sepsis. Den sprids via förorenat vatten eller via mat som inte är tillräckligt genomstekt eller genomkokt. Utan behandling kan sjukdomen bli livshotande. Vaccination rekommenderas enligt följande:

  • Turkiet (längre vistelse)

Tuberkulos

Tuberkulos, som även kallas TBC eller TB, är en av världens mest spridda infektionssjukdomar. Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten är så många som en tredjedel av världens befolkning bärare av tuberkulos.

Tidigare har tuberkulos funnits även i Sverige, men är idag mycket ovanlig. Vaccin mot tuberkulos ingår inte i det svenska grundskyddet och bör fyllas på inför resor till Asien och Afrika – men även till vissa länder i Europa:

  • Moldavien
  • Rumänien
  • Litauen

Hur ska man tolka rekommendationer om vaccin?

När man pratar om sjukdomar och vaccin är man inne på det specialistområde som kallas medicin. Det är viktigt att veta att alla typer av råd och rekommendationer som gäller sjukdomar och hälsa som man hittar på internet är av generell karaktär. Det gäller även den standardinformation som man hittar hos vårdgivare online.

När man tar ställning till om man bör eller inte bör vaccinera sig mot en särskild sjukdom innan en resa är det viktigt att alltid utgå från den egna hälsosituationen. Det gäller särskilt om man har nedsatt immunförsvar, är gravid, är under 18 år eller har någon annan pågående sjukdom.

Konsultera alltid din läkare innan du vaccinerar dig om du har särskilda förutsättningar vad gäller vaccinationer och mediciner. Det kan till och med vara så att vissa vaccinationer är direkt olämpliga för just dig.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *