Kolonialmaktstiden var förstås grym, oetisk och fylld av osunda ideal och idéer. Nu är den borta och de allra flesta forna kolonier har återfått makten över sitt egent land. Och tur är väl det.

Men vi kan ändå inte låta bli att romantisera lite över kolonial-tiden vad gäller mode, arkitektur och inredning. För visst var det en vansinnigt vacker period?

Idag presenterar vi tre riktigt praktfulla kolonialmakts-bakelser från tre olika delar av världen. Reliker från en svunnen tid. Förfallna, bedagada, fläckvis upprustade och alldeles, alldeles underbart charmiga.

Galle Sri Lanka

Charmiga Galle på Sri Lanka är ett äkta fort omgiven av obegripligt tjocka murar. Där innanför ett virrvarr av gator, butiker och gamla hus med verandor och fönsterluckor. Här kan man strosa runt länge.

Framåt kvällen samlas människor, skolungdomar, munkar, men även turister uppe på muren mot havet. En kille i rastaflätor dyker 50 meter ner i havet. En kinesisk turist går ner på knä och friar till sin flickvän.

kolonial arkirektur kolonial arkirektur kolonial arkirektur kolonial arkirektur

kolonial arkirektur kolonial arkirektur kolonial arkirektur kolonial arkirektur

Stone Town Zanzibar

Zanzibars ”huvudstad” heter Stone Town och stadskärnan svämmar fullständigt över av förfallen kolonialarkitektur. Hotellen har renoverats omsorgsfullt i alla sin svunna glans, medan det står sämre till med övriga hus. Sammataget blir det dock en ganska charmig mix, även om det gamla centrumet är mindre än vi trodde.

För optimal kolonial-sightseeing i Stone Town bör man absolut gå in i några av hotellen (eller förstås bo på dem) och kika närmare på inredningen.

kolonial arkirektur

kolonial arkirektur

kolonial arkirektur

kolonial arkirektur

kolonial arkirektur kolonial arkirektur

kolonial arkirektur kolonial arkirektur

kolonial arkirektur

 

Yangon Burma

Yangon är inte Burmas huvudstad, men likväl den stad där de flesta turister anländer till landet. Här finns den fantastiska Shwedagon Pagoda, vars gyllene kupol glimmar extra förföriskt i solnedgången.

Men också ett ”downdown” med byggander från förra seklet. Obeskrivligt förfallet och fantastiskt charmigt. Här har ingen upprustningsvåg svept fram än.

kolonial arkirektur kolonial arkirektur

kolonial arkirektur kolonial arkirektur

kolonial arkirektur

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Ja visst var Galle en vacker stad att strosa runt i. Bodde på hotell Closenberg utanför staden vilket i sig var en riktig fin kolonialpärla. Inte tillräckligt renoverat för att bli lyxresort, men lite åt det hållet.

  • gunilla yourstone

   Ja Galle var mysigt, men varmt! Vår hotellbokning strulade här, så vi fick rusa runt på palts och leta boende och knep väl typ det sista rummet inne i fortet!

 2. Marina

  Härliga bilder! Visst är det vackert med bevarade gamla byggnader. Jag är så glad att de faktiskt även i Singapore har bestämt sig för att spara och bevara många byggnader från just kolonialtiden.

 3. Underbara bilder.
  Lite otippat så finns det en äldre stadsdel i Phuket stad.
  Väldigt charmigt, har bott där 2 gånger.
  Kinesisk-portugisisk stil.
  Titti

  • gunilla yourstone

   Det hade jag ingen aning om. Har faktiskt varit i Phuket stad på 90-talet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *