Vi skriver ju mest om resor här. För den som följer med och läser kontinuerligt framkommer säkert en hel del privata detaljer också. Så där on the fly. Det brukar bli så. Men för den som kanske, kanske är lite mer nyfiken på vilka personerna egentligen är, de bakom bloggen 4000mil, tänkte vi göra en liten djupdyning i oss som personer, i två avsnitt.

Och för att det ska bli lite roligt, Gunilla presenterar Christofer och Christofer presenterar Gunilla (Här kan du läsa den). Vi kör det som ett ABC för att få lite ordning och reda.

Christofer

A Asien

Resemässigt tror jag inte att Christofer behöver så mycket mer presentation än så. Asien, alltid Asien. Nordöstra Asien.

Hong Kong!

B Barn

Har två barn, Hannah och Sebastian. De är numera 17 och 20 år. Sebastian har flyttat hemifrån och jobbar som målare på Christofers firma. Hannah går ridgymnasieum i Vännäs, en ort några mil utanför Umeå, bor i egen lägenhet där och har egen häst.

C Citat

På Christofers gravsten kommer det helt klart en dag att stå: ”Det blir ju jättebra”. För det säger han jämt. Oavsett om jag föreslår en resa till Uzbekistan, en totalrenovering av köket, eller som när han hörde fel och uppfattade mitt uttalande om att jag skulle vilja prova Stand up paddling som att jag vilje prova Stand up comedy. Den sistnämnda ”Det blir ju jättebra”:et kom dock lite mer tveksamt och med ett aningens stelt leende.

 D Dryck

Det är som en lite lustig detalj med Christofer ändå. Att han dricker så mycket te. Alltid i sånna riktigt stora dricksglas. Ett nytt varje gång. Och så står de kvar sen där de druckits ut. På skrivbordet, soffbordet osv.

E E4:an och väg 25

D.v.s. vägen mellan Stockholm och Halmstad. Det tog flera år (kändes det som) innan jag fattade var Christofer bott och när. Men nu tror jag att jag börjar få häng på det. Född på Halmstad BB (fast definitivt tillverkad i Stockholm, i Konstfacks omedelbara närhet, om man få vara indiskret nog att påtala det).

Mestadels Stockholm upp till 8:års åldern. Det är ganska roligt att vandra runt i Stockholms innerstad med Christofer. Hela tiden när han får syn på gatskyltar utbrister han ”Här har ju jag bott!” Kungholmstorg (två adresser), Rörstrandsgatan, Tegnergatan,  Folkkungagatan, osv. Fast Halmstad igen på somrarna.

Och sedan Halmstad upp till gymnasiet. Gymnasiet i Stockholm. Inneboende på Gotlandsgatan. Efter detta Östersund och lumpen. Samt ”inneboende” hos mormor i Halmstad vid ledigheter.

F Fantasy

En genomgående tråd helt klart. För Christofer älskar fantasy. Från ungdomens rollspel, via World of Warcraft till Game of Thrones. Ett intresse som han har gemensamt med min dotter Alva. De kan verkligen sitta i timmar och prata om förvecklingarna i olika serier och ser film tillsammans ibland.

G Godis

Christofer har faktiskt inte ätit godis sedan 2009. Då slutade han snusa och började samtidigt äta mycket mer godis. Som substitut liksom. Bestämde sig alltså för att sluta med godis också. Och på den vägen är det. Inget godis, ingen glass, inga efterrätter eller kakor.

H Halmstad

Det heliga landet, höll jag på att säga. För Christofer pratar verkligen om Halmstad som min gamla, djupt religiösa lågstadiefröken brukade prata om Israel, Kanaans land.

Halmstad där det var oändliga somrar, miljoner kompisar och till skillnad från Umeå alltid alltid vackert väder. Hemma.

I Inte intresserad av kläder

Christofer har på allvar sagt att en av de bästa sakerna med att vara militär är att man aldrig behöver fundera på vad man ska ha på sig.

Han är för snål för att köpa kläder, de han väl köper tappar han bort, eller glömmer underst i skuffen på bilen (som alltid är full av bråte) och hittar 1 år senare, oljefläckiga och skrynkliga som dragspel. Jag brukar ta med honom på inköpsrundor ibland. Och födelsedagspresenterna från mig blir alltid pikéer från Peak Performance.

J Järnäsklubb

I Järnäsklubb i Nordmalings kommun i Västerbotten har vi vår sommarstuga. I och med att vi länge var särbo, var detta vårt första gemensamma projekt. Som vi köpte tillsammans.

K Kör alltid hyrbilen

”Om du gör all planering för alla resor, så kan jag köra alla hyrbilar” erbjöd sig Christofer inför Islandsresan. Ett finfint erbjudande som jag nappade på direkt. Speciellt som jag redan planerade alla resor.

L Lundquist-gruppen

Så heter företagsgruppen Christofer är delägare i. De har måleri, golvläggning etc. 50 anställda ungefär.

M Militär

Ett ord starkt förknippat med Christofer. Sedan barndomen var det militär han ville bli och inget annat. Även om han till och med skickades på fredsläger. Värnplikten valde han som många andra som gillar det militära, att göra i norr som Fältjägare. ”För att det skulle bli lite mera utmaning”. Sedan blev det Stridsskolan och jobb som yrkesofficer, innan livet och omvärlden ville annorlunda och han blev tvungen att lägga den militära karriären på hyllan.

Numera är han aktiv i hemvärnet, åker på prickskytteutbildningar i Polen (inte gratis) och har ett helt rum här i radhuset fullt med militär utrustning. Helt klart en materialsport, det där…

N Negativt finns inte

Ett av Christofers allra mest utmärkande, och bästa, personlighetsdrag är att han alltid är stöttande och positiv. Han kritiserar aldrig, kommer aldrig med negativa kommentarer eller har åsikter om hur jag borde vara eller göra. Aldrig någonsin. Jag visste inte att det fanns sånna människor innan jag träffade honom. Och de som tycker att det är mesigt med snälla män, de har helt enkelt inte träffat på det motsatta.

O Okända talanger

Christofer är en sån person som aldrig upphör att förvåna. Han är duktig på mycket. På dykning, på volter från trampolinen. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hans talang för att hitta kantareller och klättra i träd.

Ett lite udda intresse och talang (i alla fall i min värld) är att Christofer är en fena på att bygga ihop saker. T.ex. bygga sin egen dator, bygga egna högtalare etc. Han kan verkligen nörda in på sånt.

Och så är han riktigt duktig på att teckna.

P Prankhumor

Christofer och jag har väldigt mycket samma humor ändå. Vi kan ha otroligt roligt tillsammans och skratta åt allt och inget. Men på en punkt skiljer sig vår humor åt. Christofer älskar prankhumor och skrattar gott åt diverse Youtubefilmer som bara får mig att skaka bekymrat på huvudet när han visar.

Q Quincy Jones III

På temat Jag mötte Lassie. För jodå Christofer har mött Lassie och (nästan) varit Lassie. Om man kollar Bröderna Lejonhjärta-filmen från mitten av 70-talet, då lyfter Jonatan, precis i inledningen ner en liten pojke från en vagn. Och den lilla pojken, det är Christofer. Så en skådespelarkarriär finns att skryta med.

Sen förvånade han verkligen genom att utbrista, ”Han hängde jag med en sommar” när Quincy Jones III dök upp i Idoljuryn för några år sedan.

R Ramen

Gillar asiatisk/japansk mat. Ramen och sånt. Tittar gärna och mycket på vloggare som matbloggar från asiatiska storstäder.

S Spela kort

De där ljusa barndomsminnena. De handlar antingen om kompisarna i Halmstad. Eller om mormor och morfars lantställe. Och om hur de satt och spelade kort. Han och mormor.

T Taekwondo

Han hade drömt om att träna kampsport hela sitt liv. Men det var först 2010 som han till slut började med Taekwondo. Får faktiskt inte tävla mer för mig mer efter att han tog rött bälte. Jag är inte typen som lägger mig i, bestämmer och förbjuder saker. Alls. Men det är en sån oerhörd kraft i Taekwondo-sparkarna. Och på tävling är det allvar. Samt att alla konkurrenterna är yngre och snabbare. Det är helt enkelt för mycket som står på spel. Man kan bli svårt skadad.

Men att träna går ju bra.

U Uppväxt

När jag och Christofer träffades var jag ännu mycket naiv. Jag visste inte ännu att alla inte växt upp i en trygg familj. Visst inte att det fanns de som inte haft en mamma som tog ledigt på alla skolloven, som läste ur Fem-böcker varje kväll och en pappa som man alltid fick sitta i knät hos när man var nybadad. Som lät en somna där till Elvira Madigan på LP-spelaren. Att det inte i alla hem fanns ett klarlackat furuköksbord med middag varje kväll. Där man frågade varandra hur dagen varit.

V Vikt och längd

”Lång och smal” är verkligen hans mest framträdande fysiska personlighetsdrag. 190 lång och alltid dödssmal. En ämnesomsättning av Guds nåde. Sån var ju jag också förut. Men medan det verkar ha gått över för mig, är han fortfarande likadan.

X

Nej, vi tramsar inte till det. X finns inte i det svenska alfabetet. Så det så.

Y Yourstone

Namnet Yourstone, vad kommer det ifrån? Det frågan får man ofta första gången man träffar nya personer. Namnet är en fornnordisk/anglosaxisk hybrid med 1000-åriga anor.

En mycket lång förklaring av namnet och dess betydelse finns På Yourstones keramiks hemsida.

Dessvärre är inte Christofer av äkta Yourstone-börd eller släkt med Bengt som skrivit texten jag länkar till ovan. Hans mamma var gift med Bengt några år innan hans tillkomst och hade behållit efternamnet efter skilsmässan. När Christofer så kom till fick han också efternamnet. Christofers mamma gifte sedan om sig efter några år och bytte efternamn igen, medan Christofer hade kvar Yourstone.

”Egentligen är jag en Rudberg”, säger han själv. Som mormor och morfar.

Fast en och annan gröttallrik på Yourstone Keramik har han allt varit med och tillverkat.

Om man heter Yourstone får man finna sig i livet att då och då motta post med de mest fantasifulla tolkningar. Några publikfavoriter: Kristoffer Eurostone, Christofer Dinsten, osv.

Z

Som sagt…

Å Ålder

48 år fyllde han i somras den 13:e juli.

Ä Äktenskap

Konceptet äktenskap var ju inget Christofer trodde på. Alls. Egentligen.

Ö Övrigt

The sun rises and sets with him

som Val Kilmer säger i filmen Heat.

14 Comments

 1. Anneli

  Kul text och ff a fantastiska foton insprängda. Mellan E och F den bästa bild jag sett på länge med solen i motljus, havshorisont och samtidigt C: siluett med synliga detaljer, sådär lagom ljussatta. Ett litet konstverk detta fotot bara.. Vilken kamera? Vilket fotoredigeringsprogram? Wow! Såna bilder vill man ha!! ✌🏼🙌🏼
  Kul med personlig bakgrund till resebloggen. Ser fram emot nästa söndag..😊

  • Gunilla Yourstone

   Tack. Vi kör Canon systemkameror. Annars är nyckeln till framgången för denna bild mycket att den är tagen i den gyllene timmen, dvs sista timmen innan solen går ner. Samma bild kl 12 på dagen hade blivit hård och platt.
   Denna kväll på toppen av Table Mountain i Kapstaden ar helt magisk. Vi tog massor av fantastiska foton utan att anstränga oss så mycket.
   Kolla även här:
   https://4000mil.se/index.php/solnedgangar-i-kapstaden/

 2. Elisabeth (moster)

  Hej Christofer!
  Du har en plats i mitt hjärta sen alla år vi var tillsammans med Sara på somrarna på landet i Sennan. Ni satt båda bak i bilen när vi åkte ut till havet. På dagarna busade ni med varandra i poolen. För mig är åren på landet så sammankopplade med dig och Sara. Du var lite av min son också då. Varm kram E

 3. Kul med en personlig vinkel och att få se en annan sida av er!

  • Gunilla Yourstone

   Ja men vi har tänkt på det ett tag, att det kan vara av värde att presentera oss ordentligt. 🙂

 4. Christoffer är en klippa vi i Halmstad saknar honom 🙂

 5. TravelAnna

  Underbart med såna här alfabetsupplägg! Kul sätt att få veta mer om en person. Roligt och intressant skrivet också!

  • Gunilla Yourstone

   Lite svårt att få ihop det med bokstäverna är det ju alltid, särskilt på slutet. Men roligt att skriva. 🙂

 6. Kul att få lära känna er lite mer, och på ett annat sätt! Ser också fram emot att läsa del 2! 🙂

 7. Verkar vara en riktig trevlig person den där Christoffer, speciellt att han gillar prankhumor men inte att shoppa kläder är väldigt sympatiskt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *