En givet utflykt på Malta är att ta sig ner till fiskebyn Marsaxlokk på södra Malta. Här finns en strandpromenad längs en väldigt söt hamn med underbara små färgglada båtar. Utanför denna hamn finns sedan en stor frihamn för containrar, men den anar man bara i fjärran.


Längsmed strandpromenaden hittar man en marknad de flesta dagar i veckan. På söndagar är det fiskmarknad och resten av veckan mer en turistmarknad med suvenirer av olika slag.
Här finns förstås också mängder av restauranger med fisk på menyn.

Här var jag förra gången på Malta också. Då blev det till en hel dagsutflykt med bad på stranden bortanför hamnen och fisklunch i hamnen.

Nu kommer jag tillbaka med Christofer. Vill visa honom båtarna också. Vi tar en promenad tidigt förmiddag. En fiskebåt har precis kommit tillbaka med fångst. En fiskare passar på att bättre på färgen på sin färgglada träbåt. Kyparna har precis börjar ställa i ordning och duka upp för lunchen när vi åker vidare till St. Peters Pool, en vik med det perfekta badvattnet. Det vill säga i normala fall. Idag blåser det på ordentligt och vi vågar inte ens gå fram till badstegarna eftersom vattnet skummande slår upp långt ovanför.

St. Peters Pool

Marsaxlokk

Namnet Marsaxlokk består av det arabiska ordet marsa, som betyder hamn och xlokk, det maltesiska ordet för sydöst. Xlokk kommer av sirocco, den torra, varma vind som blåser upp över Medelhavet från Sahara. Marsaxlokk är alltså ”hamnen i sydöst”. Där Marsaxlokk och mycket riktigt ligger.

Denna lilla fiskeby har en historia som går tillbaka ända till antiken och här fiskas än idag merparten av all fisk på Malta. Framför allt är det svärdfisk, tonfisk och Maltas egen nationalfisk lampuki som fångas här.

Marsaxlokk är numera känt framför allt för sina färgglada båtar, luzzi.


Luzzi – Maltas egen dalahäst

Kan luzzin vara Maltas mesta kändis? Maltas svar på vår egen dalahäst, där den poserar på vykort och souvenirer, som en symbol för hela landet.
Inte så konstigt, för dessa båtar är verkligen vackra. Små som de är, används det bara för strandnära fiske och de är alla målade i klara, vackra färger. Rött, blått, gult och grönt. Färgerna är till för att attrahera och dra till sig fiskar i vattnet.

I fören målas traditionellt ögon. De är tänkta att hålla ett vakande öga över och skydda fiskaren när han är ute till havs.

Eftersom båtarna ligger förtöjda ute i vattnet, måste en fiskare sedan dessutom ha en liten, lika färgglad eka för att ta sig ut till sin båt från kajen.

Ta sig till Marsaxlokk

Till Marsaxlokk går det lokalbussar från Valletta. Billigt och bra. Men ännu roligare är kanske att köpa en tur med gamla vintagebussarna på Malta. Vintage Bus City Tour har turer varje söndag från Valletta.

En sån här vintage-goding får man åka då

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Men åh vad fina färger! 😍

  2. Kul ställe, det sätter jag upp på listan! 🙂

  3. Jag var i Marsaxlokk i somras, och det var riktigt trevligt och häftigt att se fiskebåtarna. Tyvärr var marknaden stängd men vi åkte nog på fel dag. Men en upplevelse som var väl värd att göra! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *