Behövs det här inlägget ens? Tänkte jag faktiskt innan jag började skriva. För Mauritius är ju ett enkelt resmål, även om det ligger på andra sidan jorden. Landet har lång och stor turistvana och att resa här är väldigt smooth.
Fast samtidigt. Det finns inte jättemycket skrivet om Mauritius på svenska. Det är mest resebyråerna texter som dyker upp när jag googlar innan. Så ändå och för säkerhets skull. Här kommer vår sammanfattning av vad du behöver veta innan du reser till Mauritius.

innan du reser till Mauritius

1. Inresa

Mauritius är visumfritt för svenska medborgare för resa upp till 90 dagar. Vid inresa behöver man fylla i ett inreseformulär som numera är tillgängligt digitalt. Inför passkontrollen finns QR-koder att skanna för att hitta detta formulär. Vår passkontrollant sa dock till oss att man egentligen skulle ha fyllt i formuläret online minst ett dygn innan inresa. Du hittar formuläret här.

Det är inte tillåtet att ta med sig frukter, frön, kött eller plantor till Mauritius. Väskorna skannas på flygplatsen.

innan du reser till Mauritius

2. Köra bil på Mauritius

På Mauritius är det vänstertrafik. Trafiken är lite halvkaotisk så där, men smala vägar utan vägren eller trottoarer. Man får ständigt veja för bilar som parkerat mitt på vägbanan, gående människor, samt lösspringande hundar. Man bör absolut undvika att köra efter mörkrets inbrott.

Körtiderna blir därmed i regel längre än vad kartappen anger. 40 minuter blir gärna 1 timme. 15 minuter blir 30. Och så vidare.
Kartapp förresten, vi använde Maps som funkar utmärkt offline, bara man laddar ner kartan för det aktuella området innan. Som en extra bonus fanns alla de vandringsleder som vi gick även med i Maps. Praktiskt och bra.

En annan offlinekarta som vi gärna använder är Oranic Maps.

En liten enkel hyrbil med automatväxel kostade för oss 5800 kr att hyra i 13 dygn. Bensinen kostar 10kr/liter.

innan du reser till Mauritius

3. Bästa tid att åka

 De bästa månaderna att resa är september-december och april-juni. Januari-mars är de regnigaste månaderna på Mauritius. Cyklonsäsongen pågår vanligtvis från november till maj. En cyklon träffar Mauritius i genomsnitt var 5:e år.

Under vårt besök i december hade vi 25-28 grader. Sol för det mesta, även om det då och då kom in moln. Några gånger kom det korta duggregn på några minuter.

4. Valuta och kreditkort

Valutan på Mauritius heter Mauritian Rupee och förkortas MUR. 100 MUR motsvarar ungefär 25 svenska kronor. Kreditkort funkar att använda i de flesta sammanhang. Men kontanter behövs ändå ibland, tex i fruktstånd, för betalning av utflykter och liknande. Det hände oss också två gånger att vår middagsrestaurang inte tog kort.

Uttagsautomater finns lite varstans på ön.

innan du reser till Mauritius

5. Språk

Det officiella språket är franska, eller kreol, som är franska uppmixat med lite andra språk och egna uttryck. Sedan pratar de allra flesta mauritier mycket bra engelska också, samt att skyltar och information alltid finns på både franska och engelska, så det är lätt att göra sig förstådd och ta sig runt även utan franskakunskaper. Läs och lär, övriga franskspråkiga världen, höll vi på att skriva.

Den uppmärksamme läsaren kanske nu, liksom vi undrar, hur kan det komma sig att man pratar franska men ändå har vänstertrafik? Jo, Mauritius tillhörde Frankrike 1715-1810. Under Napoleonkrigen förlorade Frankrike Mauritius till Storbritannien. Dock flyttade inte britterna till Mauritius i någon större utsträckning, utan det var alltjämt de gamla franska plantageägarna som bodde kvar och drev sina sockerrörsplantage.
Därav fortsatte språket att vara franska, medan det var britterna som styrde och ställde när bilar och trafik blev aktuellt på ön.

6. Wifi och elkontakter

Vi läste innan att eladapter behövs på Mauritius, men väl på plats visade det sig att våra svenska elkontakter funkade utmärkt i de flesta av de mauritiska uttagen. Bäst att ta med adapter ändå för säkerhets skull förstås.

Bra stabilt wi-fi fanns på samtliga hotell som vi bodde på. Inget krångel eller rappel. E-simkort brydde vi oss inte om att köpa denna gång.

7. Vaccin

Bara det vaccin som igår i ett svenska grundskyddet, samt hepatit A och B, behövs.

8. Säkerhet

Vi upplevde Mauritius som ett säkert resmål. Stölder kan man förstås alltid råka ut för, särskilt om man inte passar på sina saker, men det finns ingen anledning att oroa sig i övrigt.

innan du reser till Mauritius

9. Väst- och östkust

Innan resan kan det vara på sin plats att fundera lite över var på Mauritius man ska bo. Väst- och östkusten skiljer sig åt rätt markant.

Östsidan har en stenigare kust med färre stränder. Där är betydligt mindre exploaterat och grönare och vackrare. Känslan här är mer som en mindre tropisk ö i exempelvis Filippinerna eller på Seychellerna.

Småskaligt i öster

Västkusten har fler av de berömda, långa vackra stränderna, men är också betydligt mer exploaterat. När vi rullade in i Flic en flac fick vi nästan Gran Canaria-vibbar där ett tag. Å andra sidan, här har man de underbara, gudabenådade solnedgångarna varje kväll.

Solnedgång i väster

Sydkusten är den allra mest oexploaterade delen med bara ett fåtal hotell. I söder finns också Mauritius fina nationalpark, Black River Gorge National Park, med riktigt fina vandringar. Det vill man absolut inte missa.

Som vanligt rekommenderar vi en kombination. Hyr bil, åk runt och upptäck alla delar av ön, med sina för- och nackdelar. Att åka från norr till söder tar ungefär 2,5 timmar.

Nationalparken i söder

10. Ta hand om djur och natur

På Mauritius hittade vi tyvärr inte mycket medvetenhet om att värna om djur och natur. Sopor slängs och ligger i drivor överallt och man ser tyvärr också djur som behandlas tveksamt.
Till exempel uppmanar vår guide oss på en båttur att mata de vilda aporna med choklad.
Vi ser också stora reklampelare ”överallt” om ett zoo där man enligt bilderna får ta selfies med ett lejon!

Här gäller det att försöka både upplysa och föregå med gott exempel. Samt förstås att inte delta eller stödja spektaklen med djuren. Vi bojkottade tex alla båtturer som innehöll delfiner eftersom det brukar bli en icke-hälsosam jakt efter dem på såna här platser.

På Aigrette Island kan man tack och lov vara trygg i att djuren tas om hand på bästa sätt.

Läs också: Hur dyrt är egentligen Mauritius?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

7 Comments

  1. Annika

    Bra information!
    Jag har kvar boken med öns guesthouse..blir lite sugen igen.
    Så fint att ni tyckte om östkusten! När vi valde att bo på den sidan för 27 år sedan blev vi bemötta med väldig förvåning; ”Ni ska bo i Grand Bay (öns turistort) eller möjligtvis
    Flic-and-flac”, sa experterna bestämt!! ”På östsidan bor man inte som turist”!
    Efter ett besök i Grand Bay var vi väldigt nöjda med vårt val!
    Det här med djuren fanns inte då. Har väl tillkommit med turisterna? Vi hade kraftiga skurar i April minns jag däremot 😁 Kom plötsligt o oväntat 😅

    • Gunilla Yourstone

      Åh var östkusten så ”off” på den tiden. Måste ha varit underbart att besöka då! 😊
      Vi trivdes bäst på syd- och östkusten.

  2. Kerstin

    Som frankofil undrar jag varför så många envist upprepar att det inte går att prata engelska i Frankrike, fastän det går mycket bättre där än i både Spanien och Italien. Det som gällde för åtskilliga decennier sedan har liksom bitit sig fast. Inte tycker vi väl att alla länder ska behöva ha alla skyltar på engelska??? Att Mauritius är tvåspråkigt pga av sin historia är en annan sak, väl? Folk blir liksom triggade av att inte förstå franska. Hur mycket förstår vi när vi reser i t ex Östeuropa? Fransmännen är liksom inte tillräckligt ödmjukt tacksamma för att vi turister vill besöka dem… Eller varför reagerar så många på samma sätt som ni vid flera tillfällen har gett uttryck för?

    • Gunilla Yourstone

      Som världsresenärer besöker vi länder, kulturer och språkområden över hela världen. Ofta lär vi in ett par ord eller till och med fraser på burmesiska, swahili, italienska eller vad det nu aktuella språket är. Men mer än så mäktar man inte med när man ständigt reser till nya platser.
      Ändå går det ofta förvånansvärt lätt och smidigt att ta sig runt i världen. I Brasilien, Japan etc har vi klarat oss bara fint fastän inget gemensamt språk funnits. I Schweiz (tysktalande delen, där jag själv finner mig utmärkt tillrätta i och med att jag förstår och talar tyska) imponerandes vi av att information fanns på uppemot 6 olika språk, koreanska, japanska, engelska tyska, franska, spanska.
      I Frankrike däremot upplever vi ofta en språkbarriär, inget information finns på alternativt språk och människorna vi möter har ofta (inte alltid) en mindre vilja att överbrygga språkproblemen än i andra delar av världen.

  3. Malin Lind

    Hej! Tack för ett fint inlägg! Vi åker på onsdag nästa vecka och blev så peppad när jag läste det du skrivit och de fina bilderna 😁 Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på och det gäller inreseformuläret. Vi har fått info från resebyrå om att vi ska skriva ut formuläret med någon kod, som ska visas upp vid ankomst på flygplatsen. Men när vi har fyllt i det får vi varken någon fil att skriva ut eller någon mail med en fil. När den är inskickad står endast ”välkommen till mauritius osv”.
    Eftersom du varit där så nyligen så har du ju bra koll på detta. Behöver man ha med sig en utskrift av inreseformuläret? Och i såna fall, hur får man ut en utskrift? Eller räcker det med att fylla i det online? Oerhört tacksam för svar 😁 Med vänlig hälsning, Malin

    • Gunilla Yourstone

      Du behöver inte skriva ut formuläret. När vi fyllde i det på flygplatsen fick vi upp en QR-kod när vi skickade in formuläret. Den behöll vi på telefonen och tänkte att vi behövde visa upp när vi kom fram i kön. Men killen i passkontrollen sa att han inte behövde den, han hittade igen vår ansökan genom att söka på våra passuppgifter.
      Det värsta som kan hända er är att de inte hittar era uppgifter och att ni blir tvungna att fylla i det igen på plats. Men troligen går allt bra.

      • Malin Lind

        Stort tack för ditt svar! Vilken lättnad att få så snabbt svar efter att ha letat igenom hela internet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *