Resan till Tropea genomfördes som ett samarbete med Solresor
En av grejerna med att resa till Italien är ju maten (och sen alla sköna italienare, språket, de mysiga städerna osv, men maten är ändå något extra). Vi satsar alltid stort på att äta, dricka och njuta när vi är i Italien.
Här kommer de bästa, eller i alla fall mest typiska matupplevelserna i Kalabrien.

Antipasto
Vi försöker alltid prova de lokala ostarna, korvarna och varianterna av lufttorkad skinka i Italien. Det behöver inte ens stå på menyn. Man kan alltid fråga om det går bra att få in en plocktallrik. Det lilla caféet vid Capo Vaticano kunde skaka fram en underbar tallrik. Osteria Antico Androne i Tropea likaså. Nduja-korven med massor av chili måste förstås provas i sånna sammanhang.
Kalabrien är känd för sin rödlök. På grund av jordmånen blir rödlöken sötare och mildare just här än någon annanstans på jorden. Om man smakar rå rödlök känner man direkt skillnaden. Denna lök ska man förstås passa på att äta så mycket som möjligt. Dels alltså rå i sallader, men det finns många andra varianter. En populär antipasto är friterade bollar av hackad rödlök. Gott, tycker en lökälskare som jag.
Förstås finns även alla de klassiska italienska förrätterna, insalata caprese, bruschetta, melon och paramaskinka. Denna härliga antipasti åt jag på restaurangen OldWell i Riaci.
Primo Piatto
Pasta och risotto. I Kalabrien tar sig mycket av primo piatto´n sin avstamp i havet. Nästa all pasta serveras med någon form av seafood och de gamla klassiska pastarätterna som bolognese, napoli, carbonara o.s.v. lyser lite med sin frånvaro.
Secondo Piatto
Även här är det seafood som gäller. Jag är själv ingen storätare av secondo, utan satsar mer på antipasto och primo piatto.

Dolce
Här satsar jag stort på glassen. Italiensk glass är ju så god och de flesta gelaterior har galet många smaker. En glass i varje stad blev lite av en paroll när jag åkte runt med min hyrbil.


I Tropea finns gelaterian Tonino vars gimmick är rödlöksglassen. Helt och hållet en turistgrej och kanske mer roligt att ha provat än en gastronomisk höjdpunkt.
Beige-färgad, helt klart mest en glass, men med en pikant bismak liksom. Men sen kommer eftersmaken. Inte att leka med!
Regionen är även känd för sin glassbakelse Tartufo. Staden Pizzo är dess födelseort och kanske den allra bästa platsen att prova denna totala kaloribomb.

Att dricka
I Italien dricker man förstås inhemska viner. Men den vackra orangea drinken Aperol spritzer känns ju också som typiskt Italien.

Förslag på några bra restauranger
Jag rekommenderar OldWell i Riaci, för trevlig personal och en helt fantastik utsikt. Jag åt själv bara en enkel sallad, men grannbordens mat så trevlig ut. Inne i Tropea känns Osteria Antico Androne väldigt genuin och Genius Loci har den bästa utsikten. Den lilla serveringen vid utsiktspunkten Capo Vaticano är också trevlig. Men en riktigt kalasutsikt förstås.

Att köpa med hem i matväg
Eftersom jag reser så mycket handlar jag väldigt sällan saker när jag reser. Det skulle helt klart bli ohållbart med souvenirer från alla resor drällande hemma. Men ätbara saker däremot är fruktansvärt trevligt att handla med sig hem. Till sig själv eller som present till andra.
Från Kalabrien rekommenderar jag att köpa med korven nduja, kanske ett knippe rödlök om man känner att man har den platsen i väskan, olivolja och italienska skorpor, biscotti.

Läs alla våra inlägg om Kalabrien här.
Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler italienska mattips.