Vilka är Maltas huvudnäringar? Turism förstås, det är den störta inkomstkällan, med sedan är faktiskt filmindustrin rätt stor också. Mängder av filmer och serier spelas in på Malta varje år. Framför allt för alla de coola miljöerna. Forten och de historiska städerna är perfekta omgivningar för både historiska filmer och fantasy.

Filmer som spelats in på Malta

Vilka filmer och serier har då spelats in här?
Ja allt ifrån Greven av Monte Cristo till Gladiator med Russel Crowe och Troja med Brad Pitt. Och mer då? Jo men ni anar ju. Game of Thrones förstås. Ett helt gäng scener är inspelade på Malta, dels i fortet Ricasoli tvärs över Grand Harbour från Valletta. Men främst i Mdina, Maltas gamla huvudstad, en levande relik från medeltiden med stadsmurar, vallgravar och vindbryggor. Alla hus innanför den intakta stadsmuren är dessutom i gammal ursprunglig stil.


Mdina

Mdinas långa historia börjar med fenicierna. Detta folkslag bodde i dagens Libanon. De var som mest aktiva kring Medelhavet ca 1000 f.kr. och grundade staden Mdina mitt på Malta. Sedan tog romarna över och därefter araberna. Som förresten gav Mdina sitt namn. Mdina som helt enkelt betyder stad på arabiska.


Under alla dessa välden och herrar var Mdina ständigt huvudort på Malta. Mdina ligger otroligt strategiskt till på en av de högsta platserna på Malta. Uppifrån ringmuren ser man i stort sett hela östkusten. Det vill säga den kust där man lättast kunde lägga till med ett skepp.

Först med korsriddarna förlorade Mdina sin särställning. De byggde istället en ny huvudstad vid kusten, Birgu.


Mdina idag

Idag är Mdina en av Maltas största turistattraktioner med 750.000 turister per år. Inga bilar får köra in i staden, bara några undantag görs för de endast 243 (!) fast boende i staden, för utryckningsfordon och för brudpar som gifter sig i kyrkan här.


Vårt besök

Vi besöker Mdina under någon timme på eftermiddagen. Smala gränder, kalkstensfärgade hus. Inte farligt många andra turister är här ändå. Om man går sina egna vägar och håller undan lite för de många guidade turerna för språkstudenter, kan man bli ganska ensam i gränderna.

Suga in medeltiden. Plötsligt skramlar en hästdroska förbi. Som för att hjälpa oss på traven i fantasierna.

Vi fastnar i att iaktta de många fantasifulla dörrhandtagen. Unika och vackra.

På torget framför katedralen så ser vi den. En gammal vit fantastiskt fin veteranbil. Vi vet vad det betyder förstås. Ett bröllop i full gång där inne! Avvaktar lite, stryker runt. Men inget brudpar uppenbarar sig i dörren, kanske kan vigselceremonierna pågå länge? Vi får helt enkelt gå vidare. Genom vår Game of Thrones-stad.Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *