Med risk för att vara helt och fullt sist på bollen här. För dessa smartwatches, har ju helt klart funnits ett tag. Sitter på var mans handled. Kanske var jag sist i Sverige att skaffa min?

Hur som haver, vilket jättelyft, det blivit för mig att skaffa denna klocka.

Egentligen hade jag velat skaffa en länge. Det som hindrade mig var faktiskt min gamla klocka. En jättefin Tissot som jag fått i 30-årspresent av min dåvarande svärmor och älskat sedan dess. Det tog emot att skiljas från denna klocka. Men i september var det ändå dags. Tiden var mogen för ett skifte.

Min nya klocka är en Fitbit Charge 3. Svart med svart plastarmband. Även om jag inser att det måste finnas vackrare klockor där ute.

Min Fitbit räknar alla mina steg per dag. Det gjorde ju mobilen också, men den hade man ju inte alltid med sig. Till exempel ligger min mobil på mitt skrivbord hela dagarna på jobbet. Den följer inte med på möten (visst vet ni att man blir en sämre lyssnare om man har sin mobil inom armlängds avstånd?), den hänger inte med till fikarummet, inte till skrivaren och heller inte på toa. Hemma ligger den också ganska stationärt. Hjälper sällan till att hänga tvätt, plocka i köket eller att gå ut med sopor.
Därmed så räknar den långt ifrån alla steg och blir inte relevant i vardagsgåendet.

Min Fitbit däremot sitter ju på armen och är därmed med i varje rörelse. Siffran som den visar är därför rätt och relevant. Och det gör hela skillnaden för mig och motiverar mig till att gå ut en sväng på promenad på kvällen om jag märker att stegen denna dag är för få.

Min klocka mäter också dagens pulstoppar och min totala konditionsnivå baserat på detta och på min vilopuls. Excellent förkunnar den om min konditionsnivå i jämförelse med andra kvinnor i min ålder och jag skulle ljuga om jag inte erkände att det motiverar mig något enormt. Excellent vill jag ju fortsätta att vara. Hoppas att det är korrekt bara och inte smicker!

Sedan mäter min Fitbit min sömn också. Och det är totalt guld. Sömn har länge varit mitt stora problemområde. Det som först drabbas om jag är stressad eller inte mår bra. Jakten på en god natts sömn är det som i mångt och mycket styr mitt liv. Och med klockan har jag fått ett väldigt bra hjälpmedel. Där kan jag se hur mycket jag faktiskt har sovit. Och det är ju oftast mer än jag tror. Jag ser  också kvaliteten på min sömn och kan se hur sömnen blir bättre om jag ”beter”mig rätt på dagen. Dvs om jag rör på mig under dagen, om jag stänger av skärmen i tid på kvällen, om jag yogar och så vidare. Då sporras man förstås att fortsätta göra rätt, när man ser ett tydligt facit.

Så klockan i sig har faktiskt bidragit till en bättre sömn för mig. Mer än jag vågat hoppas på när jag köpte den.

Bättre sömn, mer träning och mer vardagsmotion är alltså facit av min nya klocka på bara 3 månader. Galet bra ju.

5 Comments

 1. Hade en fitbit förrut och var jättenöjd. Men när den gick sönder tänkte jag att mobilens stegräknare borde ju funka bra. Men precis som du säger så gör den ju inte det. Så i somras blev det en ny fitbit och nu sporras jag igen att gå mina steg och att röra på mig igen varje timme när den påminner mig om jag varit för stillasittande. Gick stegrekord i somras på fjällvandringen. Vid läggdags stod stegräknaren på 29827. Men jag var alldeles för trött för att orka gå de extra stegen för att komma upp över 30000 steg. Så det måste jag ju försöka slå någon gång. Innan dess var rekordet 24000 efter en dag i Budapest för några år sedan. Vad är ditt rekord hittills?

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är galet hur extramotiverad man blir av klockan!
   Mitt rekord med klockan ligger på 25000 ungefär. Men i Polen för något år sedan när vi vandrade till Morskie Oko kom jag upp i 35000 steg. Så det måste vara mitt rekord. 🙂

   • Gunilla Yourstone

    Nu har jag kollat, 27856 är rekordet sen jag skaffade klockan i september. 🙂

 2. Ja, grymt taggande med en klocka som håller koll. Steg och trappor har jag som vardagsmål (även om min Garmin Fenix 5 ballar ur en del på trapporna). Ja, sedan är det ju min träningsklocka också så klart. Men precis som du säger. Klockan är med överallt. Det är inte mobilen.

  Så, grattis till ”nytt” liv!

  Personligt stegrekord är 71k steg på en dag, efter Sydney Maraton i september. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *