Min syster fyllde 50 redan i mars förra året faktiskt. Men först för någon helg sedan var det 50-årsfest. Eller 100-årsfest till och med. Syrran och hennes man.
Jag kan dessutom vara lite trög ibland. Särskilt nuförtiden. Så det har inte blivit någon present. Jag har dragit på det helt enkelt.

Men ju längre man väntar desto storslagenhet måste man ju till slut slå till med, eller hur? Visst är det så det funkar?

Så på 100-årsfesten som min syster med man alltså rev av för några veckor sedan, gav jag min syster en weekend. Resesällskapet är förstås jag. 6 möjliga alternativ fick hon och och weekenden får kvitteras ut när det passar. Inte i direkt närtid alltså, eftersom vi båda är ganska uppbokade själar.

Dessa alternativ fick hon att välja mellan:

Bergen, Norge

En klimatsmart resa, för den ska företas med tåg. En av världens vackraste tågresor dessutom, ryktas det, är sträckan Oslo-Bergen. Väl på plats blir det förstås vandring och naturupplevelser i de norska bergen. Det kommer hon inte undan.

weekend i 50-års present

Vilnius

Baltländerna är ju enkla och prisvärda resmål. Här får hon sig lite medeltids-hansastad till livs. För min syster som inte varit till någon av de baltiska staterna förut, kan det nog bli lite exotiskt ändå. Möjlighet att ta sig vidare till Minsk finns också, när man ändå håller på. Om det lockar.

Florens

När blir Italien helt fel? Nej, just det, aldrig. Jag har varit här förut och kan guida till de bästa pasta-restaurangerna och de bästa Aperol Spritz-drinkarna.

weekend i 50-års present

Budapest

The return of the sisters är underrubriken på denna resa. För här har vi ju redan varit, 1993. Då fanns det en restaurang i Fiskarbastionen där vi två studenter, hade råd att åta middag. Om restaurangen finns kvar, får vi se om vi fortfarande har råd?

Beirut

Wildcardet. Om min syster känner sig wild and crazy. För Beirut är ju definitivt utanför de mest upptrampade stigarna. Men här finns tex romarrikets bäst bevarade fornlämning.

weekend i 50-års present

Så. Där har vi alternativen. Vilken weekend tycker ni min syster ska välja?

 

25 Comments

 1. Anneli S

  Jag hade valt Beirut utan att tveka. Så spännande resemål! Du får berätta för oss om vilket resmål hon väljer. Är din syster lika förtjust i att resa som du är?

  • Gunilla Yourstone

   Hon gillar att resa, men är väl kanske inte lika hooked som jag. Hon brukar mest resa till sol och bad också, inte så mycket weekends ändå.
   Det blir förstås rapportering från resan här på bloggen. 🙂

 2. Suzanne Eriksson

  Är ni inte rädda för ”lite” regn tycker jag ni ska välja Bergen. Precis åkt den tågresan mellan Oslo och Bergen, inklusive en avstickare till Flåm. Det negativa var att tågen var helt fullsmockade med turister från Asien och Amerika.
  Bergen var vackert och som sagt var regnigt, men med goda möjligheter till vandring på Flöyen berget och vidare uppåt. Dit hittade inte turisterna!

 3. Anna-Lena

  Florens eller Beirut. Florens om hon gillar att njuta av det goda, konst, arkitektur o god mat o vin. Beirut för att det ör ett spännande ovanligt resemål !

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är nog en korrekt analys. Ska bli spännade att se vilket det blir. 🙂

 4. Vilnius eller Beirut verkar vara intressanta resmål. Som ovan skrev, berätta gärna vad hon väljer.
  Önskar henne en underbar resa ✈️

  • Gunilla Yourstone

   Jag kommer absolut att återkomma och berätta mer. Båda vad hon väljer och sedan rapport från själva resan förstås. 🙂

 5. Lena weber

  Beirut tror jag är intressant och inte så mycke turister. Skulle själv gärna resa dit. Hoppas att det inte blir för svårt för henna att välja, skriv och berättade vart hon Reste.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Beirut är nog superintressant. Förstås återkommer jag när resan är bestämd och bokad. Och sedan med rapporter från resan. 🙂

 6. Ann Beutler

  Bergen! För storslagenheten i naturen! Lite närmare också😀

  • Gunilla Yourstone

   Jag blir absolut mer sugen på Bergen när jag läser att många röstar på det alternativet. 🙂

 7. Ann Beutler

  Bergen! För storslagenheten i naturen! Lite närmare också😀

 8. Jag tror nog din syster vill uppleva Beirut.. Mkt intressant att se och uppleva. I andra hand Vilnius. Hyr bil och åk ut på landet. Mkt att se och uppleva även här även om totalt olika.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Beirut känns ovanligt och exotiskt. Träffade en svenska familj som bodde där när jag var i Jordanien och de hade många bra tips.

 9. Bergen eller Beirut

 10. Omöjligt att välja, jag gillade alla alternativen. Fast de är ju olika också… Ska bli kul att se vad hon väljer.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag gillar ju så klart alla också, annars skulle jag inte ha vält dem. Ska bli mycket spännande och trevligt vad det än blir. 🙂

 11. Budapest säger min första reaktion!
  Men… jag har aldrig varit i Vilnius, och det lockar ganska mycket. Så hade det varit min gåva, så hade jag nog valt Vilnius 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Åh, första rösten på Budapest! 🙂
   Vilnius har inte jag heller besökt.

 12. Marianne

  Jag har inte varit i Beirut eller Bergen men i de övriga städerna. Alla är fina, trevliga, härliga och intressanta Dock var det galet mycket turister i Florens när vi var där sist i september ( och jättevarmt..) men Florens är ju alltid i Florens ändå!
  I april förra året var jag och min man till Vilnius efter att ha sett ett inslag i På spåret!. Vi blev mycket förtjusta i den trevliga staden med omgivningar. Allt var helt oväntat positivt, vi hade inte speciellt stora förväntningar men allt blev mycket över förväntan tyckte vi båda
  Ska bli så kul att få veta vad din syster väljer !

  • Gunilla Yourstone

   Kul att Vilnius överraskade så positivt. Om det inte blir denna resa, så får det bli en annan, Vilnius är ju så nära.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *