Även när man tror att man kan det här med resor, finns det några misstag man ändå kan göra, av bara farten liksom.

1. Passet går ut om mindre än 6 månader

Ja du har förstås ett pass. Och det är fortfarande giltigt. Men det finn ett ganska stort antal länder som kräver att passet ska vara giltigt 6 månader efter utresa. Lätt att missa om man inte tänker sig för.

2. Att inte ta kopia på passet

Det är helt ovärderligt om någon händer att ha kopia på pass. Dels en papperskopia i resväskan och dels ett foto på passet, antingen i mobilen eller allra helst i någon lämplig molntjänst.

Framför allt är det om du blir av med passet som detta är bra, men även när du befinner dig ”ute på stan” och plötsligt blir ombedd att visa passet (som ju ligger hemma på hotellet i säkerhetsboxen). Fram med fotot bara så brukar det ordna sig. 

Samma sak om olyckan är framme och du behöver uppsöka sjukvård. Det är då sällan läge att först åka förbi hotellet och plocka upp passet, men passet är en mycket bra sak att ha på sjukhuset, i kontakt med försäkringsbolagets mäklare etc.

3. Försäkring på betalkortet

Om man betalar resan med kort ingår en mycket praktisk försäkring runt bl.a. avbeställningsskydd och förseningar.

Den som kan vara lätt att glömma i hastigheten är att denna försäkring bara gäller kortinnehavaren och personer skrivna på samma adress som denne.
Inte för kompisar, pojk- och flickvänner, särbos eller ens egna barn som är skrivna hos den andra föräldern.

4. Det finns två flygplatser

En riktigt klassiker som kan hända den bästa. Vissa städer har två flygplatser. Det blir lätt lite opraktiskt om man bokar flygplatshotell, transfers och dylikt vid fel flygplats.
Vi har varit nära att göra den flera gånger, men alltid insett vårt misstag innan.

misstag som även vana resenärer gör

5. Adress för inresa

Vissa länder kräver en adress i landet där du kommer att uppehålla dig, för att över huvud taget släppa in dig i landet. Det gäller alltså att ha papper eller telefon med adress till första hotellet tillgängligt när man går genom passkontrollen.

Vid inresa till New York på 90-talet hade jag ingen aning om var jag skulle bo. Men som tur var kom jag där och då i passkontrollen på att det fanns ett YMCA på Manhattan och klarade därmed situationen.

6. Kolla och fota hyrbilen för befintliga skador

När man hämtar ut sin hyrbil är man nästan alltid lite trött och gärna lite stressad också. Ändå gäller det att ha is i magen och komma ihåg att gå ett varv runt bilen och notera och foto de skador och repor som finns. Annars kan det bli dyrt.

misstag som även vana resenärer gör

Välkommen att följa 4000mil för fler reseberättelser och resetips.

10 Comments

 1. Bra tips!
  Även om jag klarat mig rätt bra hittills…

 2. Känner igen mig i alla sex. Hälsningar på väg till Arlanda utan kopia på passet.

 3. Kom på en till som jag har gjort några gångar; har hämtat ut väskan på en främmande flygplats och har ingen aning om bästa sättet att ta sig till hotellet.

  • gunilla yourstone

   Hm. Fast taxi funkar ju alltid. Fast lite förargligt förstås om det egentligen fanns ett bättre och billigare sätt.

 4. Angående hyrbil. Vi lyckades få fel hyrbil nu när vi var i Alperna… Haha, alltså som tur var gick allt bra. Men om bilen står på fel plats från den som de sagt så kan det vara bra att dubbelkolla och inte bara ta bilen som nyckeln passar till 😉 De hade nämligen sagt att vi skulle tanka med diesel, men vi dubbelkollade och detta var ju en bensinbil… Och sen när vi ringde dem gällande ett problem uppgav de ett annat namn på uthyraren + dagen efter vi lämnat tillbaka bilen ringde de och sa att de inte fått in våran bil?! Tillslut la vi ihop 1+1… 🙂

  • gunilla yourstone

   Aj då, hade ju kunnat sluta illa om de som hade er bil inte lämnat tillbaka den!

 5. Marina

  Trots att jag skulle vilja kalla mig en i alla fall hyfsat van resenär måste jag erkänna att jag är värdelös på ett antal av de ovan listade sakerna. Sådant jag egentligen borde se till att fixa, men man är ju aldrig sämre än man kan bättra sig 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *