Christofer är ju gammal yrkesmilitär, men den banan har legat på hyllan i ganska många år nu. I höstas gick han så med i Hemvärnet igen. Ganska snart började karusellen snurra med förfrågningar om att hålla i den och den utbildningen osv. Eftersom Christofer är en klok man, med visst sinnelag för strategiska drag from time to time, kom han snart med ett erbjudande som helt eliminerar risken för eventuellt gnäll och sura miner när man försvinner ut i skogen hela helger i sträck: Alla intjänade militär-pengar skulle läggas på hög och användas till resor.

Genialt drag. Christofer är nöjd och jag är nöjd.

Foto – Andreas Lindegren – Lindegren Media

På tåget ner till Gävle så i torsdags föll det sig inte bättre än att vi ramlade över två oförskämt billiga flygbiljetter; in Victoria Falls och ut Johannesburg. 5500 kr tor. Från Umeå. För bra för att ignoreras helt enkelt. Så hastigt och lustigt, och Botinabanans alla tunnlar  till trots, är nu vinterns Military Weekends transformerade till dessa biljetter.

När det köpts flygbiljetter, måste det också googlas hotell. Sådan är naturens lag.

Och det slår mig hur svårt det blivit att bara ta något billigt, ”vi ska ju ändå bara sova där”-rum. Frestelserna är oändliga med alla fantastiska bilder på interiörer, utsikter, mat, hotellpooler. Hur ska vi kunna nöja oss med det rationella alternativet på 1000kr/natt i Victoria Falls, när vi ju ser att man kan bo granne med ett vattenhål istället? Sitta på balkongen i en makalös solnedgång, skåla i vin, samtidigt som elefanterna kommer ner för att dricka?

Hur många gånger har vi inte gått på det där? Köpt det dyrare hotellet för det har ju pool och gym, och sen förstås inte hunnit varken bada eller träna. Uppgraderat till ett rum med utsikt och balkong och sen dykt in på rummet först vid 10-tiden varje kväll?

Hotellet i Istanbul som vi valde för den fantastiska takterrassen med utsikt över Istanbul. Dit upp hann vi ju aldrig ens, sånt tight program som vi hade.

Å ena sidan, å andra sidan. Det är ju alltid trevligt med ett fint hotell. Men kommer vi att hinna njuta av det? Vi tänkte ju hinna se så mycket som möjligt av Victoriafallen med omgivningar också. Åka på solnedgångskryssning på Zambezi-floden. Rid-safari?

Hur brukar du göra? Tar du det dyrare, finare hotellet, eller det rationella valet? Och vad tänker du efteråt, var det värt det?

Det här är vårt rationella val i Victoria Falls.

Och här det fantastiska hotellet som är alldeles för dyrt, men som vi inte kan få ut tankarna nu när vi har sett det.

Victoria Falls Safari Lodge – hotellets foto

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

8 Comments

 1. Desirée

  Vi bokar i princip alltid billigast tänkbara, utifrån läget, läget, läget. Eftersom vi i princip bara sover där. Om jag skulle åka till Victoriafallen, skulle jag boka en natt på det där fantastiska hotellet, och då vara där och njuta av allt. Och sedan bo billigt resten av tiden.

  • Gunilla Yourstone

   Vi är nog mycket av eller på. Försöker boka billigt. Men när vi hittar något Nice så slår vi till och lyxar till det ibland. Det var ju en bra idé att dela upp boendet på både lyxigt och billigt.

 2. Therese

  Hade jag varit typen som gillar att hänga vid en pool, sörpla drinkar och bara slappa så hade jag nog varit ett fan av dom där finare hotellen. Nu är jag inte den typen så jag är helt för dom billiga hotellen. När jag och mannen gjorde en roadtrip genom usa så bokade vi nästan bara billiga motell via hotels-appen spontant allt eftersom och så länge det är så pass fräscht att jag vågar sova där och duscha så är jag nöjd 🙂 Totalt under dom veckorna vi var där kan jag inte påstå att vi spenderade särskilt många minuter på hotellen.. Det enda undantaget var nog ett litet mysigt hotell på Key west. Inte för att vi spenderade särskilt mycket tid där, men det var supermysigt att komma hem rätt sent på kvällen och sätta sig i en liten ”koja” (hjärnsläpp) vid poolen och bara umgås och smälta dagen.. lagom varmt, mysbelysning och hela poolområdet för oss själva 🙂 (men sånt flyt har man ju typ aldrig)

  • Gunilla Yourstone

   Ja men precis, om man bokar ett dyrt hotell ska man ju lägga tiden där. När vi bodde på Marina Bay Sands för några år sedan, lämnade vi typ inte hotellet på två dygn.
   Lir nog inte något dyrt i Viktoria Falls, finns alldeles för mycket att göra…

 3. Låter som en fantastisk resa, men jag tänker att elefanter och solnedgångar kan ses på många fler ställen än från hotellets balkong. Själv är jag superrationell (ekonomisk), och tycker att det fungerar bra för mig. 5-600 kr/natt är min övre gräns (vilket väl motsvarar 1000 för er två)… men oftast 2-300 kr/natt. En gång bodde jag för 20 kr/natt, men det var inte värt det, haha! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Rätt. Vi ska ju till Kruger sen efteråt och det är ju smartare att satsa pengarna där vad gäller hotell tänker jag.

 4. Ann Beutler

  Som ngn redan skrivet, det beror så mkt på vad man ska göra. Planerar man att vara ute mesta möjliga tiden, är det typ bas hotell som gäller för oss. Viktigast är såklart läget. Ett 3 stjärningt hotell typ off road, är inget värt, hur billigt det än är. Såvida du inte har hyrbil och lätt kan ta dig dit du tänkt
  5 star hotel är alltid lika nice , så det blir Grand nästa år för bröllopsdagsfirande😀. Enda ggn jag kommer att bo där, för så mkt vill jag eg inte lägga per natt, men once in a lifetime. Så man får välja sina tillfällen😀

  • Gunilla Yourstone

   Ja läget är alltid viktigast. Nästan oavsett standard. Men alltid trevligt med lyx också. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *