Den senaste veckan har det kommit ut flera nyheter i media om vad Folkhälsomyndigheten tror om möjligheten att resa i sommar.

Det blir troligen ingen utlandssemester i sommar. Däremot ser prognoserna så pass goda ut att vi med största sannolikhet kommer kunna röra oss mer fritt inom Sverige i sommar.

Är väl kort sammanfattat det budskap som gäller.
Världen och Europa kommer förmodligen att fortfarande vara ganska röriga platser. Restriktioner i rörelsefrihet, stängda gränser, gränskontroller, inställda avgångar vad gäller både tåg, flyg och färjor. Enligt experterna på Folkhälsomyndigheten alltså.

Själva känner vi oss inte ens i närheten av att försöka förstå och räkna ut vad som kommer att hända med världen nu. Utvecklingen hittills har varit långt bortanför vad man någonsin skulle ha kunnat föreställa sig i en dystopisk fantasi.

Hur vi tänker inför sommaren

Vi tänker Sverige inför sommaren. Och för egen del Norrland. Inte främst av oro för att det fortfarande ska vara restriktioner angående hur man reser i Sverige, utan främst faktiskt för att det är vår egen landsände som lockar oss mest. Här finns så sjukt mycket fantastisk natur att vi helt enkelt inte känner behov av att åka längre ner i Sverige.

Det som komplicerar sommaren mest för oss är att vi ju redan har planerade och delvis bokade utlandsresor. Dessa känns alltså väldigt osannolika att kunna genomföra. Men samtidigt känns det också lite galet att boka nytt inom Sverige vid samma tidpunkter. För OM det skulle gå att åka utomlands, så står man där med dubbla rese-kostnader. En betald resa utomlands och en i Sverige. Det vi gör nu är alltså att vi börjar planera upp alternativa svenska resmål där allt är avbokningsbart. Utifall. Förstås också praktiskt om Sverige i sommar fortfarande skulle vara i ett läge där det avråds från resor inom landet.

Kåkstaden i Malmberget

Sen har vi ju gränsfallet Norge i augusti. Vi har en bokad stuga i Lofoten som är avbokningsbar tills någon dag innan. Men har köpt färjebiljetter för 3300 kr. Och de känns ju surt att förlora. Så vi hoppas att det ska gå att åka och håller vecka 32 öppen för Norge så länge. Samt hoppas på att det fortfarande ska finnas något ledigt i svenska fjällvärlden under den veckan längre fram om Norge inte öppnar gränsen mot Sverige.

Hur vi tänker längre fram

Vi läser nu att många resefantaster (sånna som vi då alltså) börjar få ryckningar i boka-fingret. ”Visst borde det gå att boka något till den och den månaden. Då borde det väl vara över?”

Alla gör så klart som de vill. Och helt förståeligt att man längtar ut i världen. Men själva känner vi att risken med att boka något framåt hösten, vintern och nästa vår är alldeles för stor. Dels vet vi inte alls något om hur världen ser ut. Hur många vågor av pandemin kommer? Hur kommer den ekonomiska krisen att påverka världens länder? Kan det bli oroligheter? Våldsamheter? Vilka flygbolag kommer att finnas kvar? Vilka konkar? Samma med hotell, arrangörer och resebyråer.

Vi bokar absolut ingenting förrän vi säkert vet att världen är trygg och förhållandevis normal igen. Mer än avbokningsbara boenden inom Sverige där vi inte betalar något i förväg då, som sagt. Allt annat känns för osäkert och riskfyllt för oss.

Sen om världen repar sig och det går finfint att resa igen, då får vi ta det om det i så fall blir dyrare att resa då. Det blir väl ett angenämt problem i så fall.

Hur tänker du runt att planera resor nu?

Läs alla våra inlägg om Corona-pandemin här.

Missa inga inlägg, Gilla 4000mil på Facebook.

 

16 Comments

 1. Jag planerar inga utlandsresor förrän jag har fått grönt ljus av myndigheter. Jag har inte tänkt på att boka nåt inom Finland heller ännu. Jag tänker mig närliggande resmål och utflykter där jag kanske kan campa i min bil under början av sommaren, om det då börjar se ut att reda upp sig kanske jag bokar t.ex. en weekend i någon stad i augusti, eller kanske en vandringresa i Lappland i september. Om myndigheter inte avråder förstås. Så just nu fantasireser jag för fullt och ser mig om efter sevärt utomhus i närmiljön 😊👍

 2. De senaste 6 åren har vi alltid åkt på tre veckors sommarsemester till Grekland eller Kroatien men i år ska vi också åka till Norrland, jag håller tummarna för fint väder. I höst, början av oktober har vi planerat att åka till Cinque Terre och runt om i två veckor, en resa jag drömt om i många år och i år kände vi att det passade in men……..hoppas hoppas kan man ju alltid göra 😊

  • Gunilla Yourstone

   Hoppas kan man göra. Det gör vi också. Man får se vad som händer. Med vädret i Norrland vet man ju inte, lite som Island, bäst att ställa in sin på att det blir ”så där”. Och sen kan man ha tur. 🙂

 3. Vi har Sardinien bokad i slutet av juni. Hade hittat så trevliga Airbnb boenden,tänkte bila runt.
  Till hösten hade jag tänkt pilgrimsvandra i norra Spanien ,inte bokat flygbiljett..
  Till vintern hade vi tittat på Tanzania med safari och Zanzibar. Får bli senare.. Så tråkigt.. 😪

  • Gunilla Yourstone

   Ja Afrika, tänker jag, kommer nog senare i pandemin. När vi i Europa börjar komma ur den, då slår den kanske med full kraft mot Afrika? Hade själv en liten, liten dröm om Afrika nästa sommar, men kanske inte kan bli av?

 4. emolis

  Vi planerar inga utomlandsresor just nu. Det enda jag vill på den fronten är att dottern ska kunna resa hem från Japan när det är dags i början av juli. Hon har redan en hemresebiljett bokad så håller tummar för att det ska fungera då. Själva siktar vi in oss på en roadtrip till Norrland (om läget medger inrikesresor förstås). Dagsvandringar i tre-fyra nationalparker, en del världsarv och några av Sveriges ytterpunkter är planen. Bokade faktiskt merparten av boendena nyligen (avbokningsbara!) för det känns som ALLA kommer vilja semestra i Norrland i år :). Sen planerar vi även en långhelg på Gotska Sandön och så fortsätter vi med vår Skåneledsvandring.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter som en semester helt i min smak! 🙂 Norrlands nationalparker är alltid rätt, Gotska Sandön har jag haft på listan länge och Skåneleden måste bara bli av i år!

 5. Anneli

  Flyttlasset går till Västra Götaland i mitten av maj, så sommaren kommer att, så gott det går, utforska Göteborgs skärgård och de små orterna längs västkusten. Det kommer då att gå att ta sig runt med bil på dagsturer tänker jag ( allt är ju så nära i södra Sverige…..typ).
  De längre turerna som kan inkludera övernattning på något sätt går till Bergslagen och – om det då tillåts och är öppet ( och inte har tvingats slå igen) besök i gamla gruvor och kolningsställen. Genom släktforskning har jag upptäckt flera generationer kolare som härstammar från just Bergslagen.
  Och för den som ännu ej upptäckt Sala Silvergruva, kan jag slå ett slag för den hisnande upplevelsen. Har man bott i Västmanland har man säkert stigit ned längs svindlande ortgångar till de historiska grottorna. Rekommenderas varmt.
  Det finns massor att göra inom landets gränser. Och massor av besöksnäringar som har stort behov av besök, när det blir möjligt och i en form som inte äventyrar något.

  • Gunilla Yourstone

   Sala silvergruva var vi till för ett antal år sedan. På väg ner till min syster i Falköping. Intressant tur ner i gruvan och god mat på restaurangen där! 🙂

 6. Jag resonerar i princip exakt likadant och tänker inte boka utlandsresor förrän man vet att allt är normalt igen. Orkar inte hålla på och krångla med avbokningar och återbetalningar, risk för konkurser osv. Med ett undantag, när SAS släpper sina Eurobonusbiljetter för nästa sommar kommer jag direkt boka biljetter till Kalifornien (som ersättning för sommarens resa som vi måste avboka), men Eurobonusbiljetter är ju enkla att avboka. Det finns massor av platser som jag vill åka till i Sverige så en sommar i Sverige känns riktigt spännande. Dock har vi planerat att vara lediga de första veckorna på sommarlovet (då vi egentligen skulle åkt till USA) och jag är osäker på om Sverige är redo för semesterfirare så pass tidigt. Det känns som att möjligheten att resa fritt i Sverige kommer öka ju längre fram på sommaren man planerar.

  • Gunilla Yourstone

   Ja och skulle SAS gå omkull så är ju alla Eurobonuspoäng förlorade hur som haver.
   Spontant känner jag att det borde gå att resa i Sverige hela sommaren. Fast inser sen att det inte är långt kvar till juni…

 7. Vi har fortfarande en resa inbokad för sommaren, till Cypern, men vi har ställt in oss på att det blir endast semestra i Sverige i år. Kan bli lite spännande, jag har inte rest i Sverige sen jag var barn 🙂

 8. Silvana

  Vi åker till Öland, Österlen och hem via Bjärehalvön och Halland. Åker med egen bil, bor på hotell. Hoppas kunna göra detta i början av juli. Önskar också att få åka till Norge i början av augusti, i stället för inställda Skottlandsresan.

  • Gunilla Yourstone

   Öland skulle jag också jättegärna åka till vid tillfälle.
   Hoppas Norge funkar i augusti.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *