Hela helgen har vi jobbat intensivt med att tömma vårt kök. Sjukt mycket mer jobb än man kan tro att packa bort alla lådor, hyllor, skafferi med mera i kartonger i vardagsrummet. I går kom våra hantverkare och ska först riva ut det gamla köket, inklusive köksgolvet och en panel som sitter på väggarna och sedan i nästa vecka sätta in det nya köket.

Kök har varit på gång hemma hos oss i massor av år. De första åren ville vi (eller jag då på den tiden, för Christofer bodde på annat håll då) ha en ny planlösning och ett mer ”spännande” kök. Men två olika köksarkitekter har gått bet och misslyckats med att hitta en alternativ ny planlösning till köket, som kändes rätt, så blev det nu till slut i stället ett nytt kök med befintlig planlösning istället.

Att byta köket var hög tid och alldeles nödvändigt. Köket var gammalt och vitvarorna nästan 20 år. Plastdelar på kylskåpet hade gått sönder och det senaste var att en av plattorna på spisen la av.

Nu väntar ett antal veckors kökskaos med ingen eller begränsad möjlighet att laga mat, diska mm. Det blir en utmaning att hitta färdigmat som inte är rakt igenom jätteonyttig och inte allt för dyr.

Men sen! Oj vad mysigt det ska bli att ha ett helt nytt, härligt, alldeles jättefräscht och fint kök. Vi har redan nu vid bortpackningen av porslin och köksgeråd rensat ganska friskt och kritiskt. I det nya köket får bara sånt som vi verkligen använder och uppskattar komma tillbaka in. Och sedan blir det nog några nyinköp på den fronten också.

Nästan så att vi måste göra verklighet av den där förfrågan vi fick för någon månad sen om ett litet ”hemma hos”-reportage på bloggen. Sen när vi är klara. Då har vi fått både nytt kök, delvis nytt vardagsrum och ny snygg ytterdörr på plats.

Men, jag har ju marknadsfört oss rätt hårt som personer som satsat på resa i stället för renoveringar och prylar. Hur går det ihop med all denna renovering? Jo så har det varit till nu. Detta är typ det första vi gör sedan jag flyttade in i huset 2007. Då var jag tvungen att köpa nästa allt nytt och sedan dess har jag/vi bara bott på. Men nu efter 13 år behövs helt enkelt en del saker förnyas och göras.

En suddig bild i beckmörkret vid 5 på kvällen igår. Det var en gång ett kök. Pappskivan är ingången till vardagsrummet. Två lager golv är snart borta. Klinker och korkmatta under. Undra varför någon målade grönt bakom spisen en gång i tiden?

Medan vi väntar på att nya köket ska bli färdigt, kan både vi och ni roa oss med mitt nya favorit-instagramkonto Hemnetknarkarna. Jag skrattar så jag gråter när jag kollar deras bilder och texter.

6 Comments

 1. Haha, Hemnetknarkarna har jag också börjat följa. Kul konto. 😁

  • Gunilla Yourstone

   Ja verkligen. Fast ibland anar man ju lite tragik i bilderna också. Morran och Tobias typ.

 2. Anita Larsson

  Hej Gunilla!
  Hajade till när jag läste om era ”köksäventyr” där jag kan identifiera mig! Har ett kök med opraktisk planlösning som kan förstoras genom att införliva en intilliggande jungfrukammare. Tyvärr blir planlösningen inte så mycket bättre men renoveringen måste ändå göras. Hur blir det med matlagning under tiden? Det finns små enlågiga elkokplattor för en ringa kostnad att köpa. Kan vara ett alternativ för att klara enklast möjliga matlagning om man har något jordat eluttag som funkar under renoveringen. Har också börjat skänka bort porslin och saker som är överflödiga. Bara sådant som verkligen används får bli kvar! Känns mycket bra. En annan frågeställning är att hitta bra hantverkare. Lycka till med allt och bästa hälsningar! Ni är veritabla kämpar!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är tråkigt när man inte kan hitta den optimala planlösningen. Dock är vår gamla planlösning, som alltså också blir vår nya, väldigt praktisk. Fast vi hade väl från början en önskan om att den skulle vara lite ”rolig” också. Så blev det inte. Hantverkare är ju jättesvårt. Christofer hittade en bra snickare till stugan i somras och vi hänger kvar med honom.

 3. Känner igen allt , vi blev klara med vårt nya kök lite före jul . Så skönt med ett fräscht kök där vi nu lärt oss hitta alla prylar igen. Ganska mycket rensades bort.

  • Gunilla Yourstone

   Åh avundas er som har det gjort! Det ska bli så underbart när allt är klart. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *