Igår kom senaste numret av Vagabond i brevlådan. Temanummer om New York visade det sig.

-Oj, tänker man ju då, är det verkligen rätt satsat i dessa tider när bokningarna till USA minskat med 18% sedan Trump blev president?
Tidningen blir liggande ett tag där på köksbordet. För jag känner ingen lust jag heller, till världens kanske häftigaste stad. Det får bli sen när Trump för länge sedan blivit en Juholt.

När vi senare äter middag ger den mig ändå en idé. För visst var det en bekant som sa att i hennes bekantskapskrets var det standard att man gav sina barn en resa till New York i studentpresent. Som en liten belöning liksom. (plus en egen lägenhet förstås, men det är en annan historia)
-Annat var det på min tid, tänker man ju då bittert. Själv åkte man också till New York efter studenten, men för egna ihoptjänade slantar på dubbla skift inom hemtjänsten.

Bitterheten kan dock inte sitta så djupt för snart hör jag mig själv säga till barnen:
-När ni går ut gymnasiet ska jag bjuda er på varsin resa. Om ni går ut, snabb blick på Alexander. Vart vill ni åka?

Alva ser tidningen och svarar som jag tänkt, New York!

Alexander skiner upp så där spjuveraktigt och funderar och så klämmer han till med Skottland!

Så då var det tydligen bestämt. 3 och 5 år framåt i tiden om Gud vill och skorna håller, som det heter, får mina barn varsin studentresa i present. En till Skottland och en till New York.

Och allt är Vagabonds fel.

Vad tycker du som läser? Resa till USA så länge Trump sitter kvar eller hålla sig därifrån? Köpa dyra resor i present till sina barn som belöning för att de gjort det de ska och gått färdigt gymnasiet, eller anse dem som vuxna och låta dem betala sina resor själva?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook.

 

24 Comments

 1. Intressanta tankar! (Och givetvis blir jag nyfiken på Vagabonds nummer.) 🙂

  Svaret på första frågan kommer i och med detta meddelande: Jag reser till New York om två veckor. Längtan är för stor, jag tänker inte låta mig påverkas.

  Svaret på andra frågan avstår jag från. Tycker inte riktigt det går att svara generellt, då det hänger på allt från vad man har för ekonomi till om/hur man annars gör med resor i familjen.

  Hittills har ett av mina barn tagit studenten. Han fick inte en resa just i present, däremot fick han ändå en resa med oss både den sommaren och sommaren därpå fast han flyttat hemifrån. 🙂 ”It’s complicated.”

 2. Större osug än någonsin givet omständigheterna – men landet är landet och staden är The City… så ja. NY blir det i år. Och Florida.
  Minsann.

  • gunilla yourstone

   N.Y. ÄR N.Y. alltid. Jag hoppas på att Trump blir en kort parantes som man kan skratta åt sen.

 3. emolis

  Nu är jag inte på väg till USA den närmaste tiden (även om siktet är inställt till nästa sommar) men även om jag ogillar Trump starkt så skulle han inte påverka mitt val av land. Det blir så många länder som går bort om man blandar in politik och landets medborgare (åtminstone dryga hälften i detta fallet) kan ju inte rå för att han sitter där han sitter.

  Angående studentpresenter så tycker jag det låter som en väldigt bra present (om man har råd förstås). Vad är bättre än en resa liksom? Med barn som dessutom är sugna på att resa. Dock lär det nog inte bli några sådana presenter när mina barn tar studenten (den första nästa år), de har blivit bortskämda med alldeles för många resor genom åren (frivilliga och ofrivilliga) och stannar numera hellre hemma om de får chansen. Så det får bli en dammsugare eller kaffekokare istället i studentpresent, det fick jag när jag tog studenten 🙂

  • gunilla yourstone

   Haha, så kan det också bli när barn har resefrälsta föräldrar. Min dotter säger att hon vill resa med mig och inte med pappa, det tar jag som en komplimang. 🙂

 4. Nej, jag åker inte till New York under Trump, men kan förstås ändra mig för jag gillar stan. Var där under Obama då äldste sonen fick en resa dit i tjugoårspresent. När yngste sonen fyllde tjugo valde han Japan och eftersom jag hade bättre ekonomi då gick jag med på det. Det var förresten då jag upptäckte din/er blogg. 🙂

  Numera får sönerna betala sina resor själv, t.o.m. när de kommer till mig i Sverige (de bor i Italien nu).

  • gunilla yourstone

   Ja Japan är ju också superhärligt.
   Låter rimligt med vuxna söner som betalar resorna själva.

 5. Skulle personligen avstå från en New York resa just nu och hoppas på bättring!
  Vad gäller resor som studentpresent är jag kluven och avstår från ett generellt svar.
  Lite upp till var och en hur man ser på den saken givetvis….
  Tack för en härlig blogg med massor av tankar och inspiration! ❤

  • gunilla yourstone

   Ja man hoppas ju att Trump är borta snart!?
   Håller med, jag är också kluven. En principiell åsikt och en i den enskilda fallet som gäller just mina barn, tror jag, tokigt nog. 🙂

 6. Jag förstår faktiskt inte varför det är så pass stor negativitet om USA. Det är inte Trumps USA, det är folkets USA, och invånarna kämpar oerhört emot Trump. Det finns så himla mycket att se i USA så det skulle vara trist att skippa det bara för en joker råkat bli president, fast det är bara min åsikt 🙂

  • gunilla yourstone

   Tror att det är en kombination av en vilja att bojkotta, en allmän olustkänsla och en osäkerhet över vilka inrese-restriktioner som kommer härnäst. Litegrann en lojalitetskänsla faktiskt också för mig som känner flera personer som nu har inreseförbud i USA.
   Ja, USA är ju fantastiskt, ett av mina favoritländer att resa till. Fast just nu vill jag bara inte. 🙁

 7. Ja det där med att resa eller inte resa till USA medan Trump är president är något jag funderar över dagligen… Vi brukar åka varje år och jag längtar så, både efter landet och våra släktingar och vänner där. Samtidigt är jag tveksam pga Trump eftersom man inte vet vad han hittar på härnäst och jag skulle vilja visa mitt missnöje med honom genom att inte resa dit. Men det är möjligt att längtan dit tar överhanden så småningom…
  Men att ge sina barn en resa som studentpresent tycker jag i alla fall låter som en väldigt bra idé!

  • gunilla yourstone

   Ja USA är ju fortfarande samma land liksom, med samma människor i!
   Men håller med om att man känner sig orolig för att man aldrig vet vad Trump hittar på.

 8. Trumpen eller inte, jag gillar USA och kommer nog att åka dit med eller utan galen president – håller med i Anns tankegångar ovan.

  Och angående studentpresent, jag tänker så här. Tar mina barn för givet att de ska få en resa i studentpresent kommer de nog aldrig att få det. Men det är ju lätt att säga för mig nu, jag inser att allt jag trodde mig veta om barnuppfostran INNAN jag fick barn har kommit att revideras EFTER jag fick barn, haha.

  • gunilla yourstone

   Jo principer och agerande går inte alltid hand i hand när det gäller barnen. 😀

 9. Marina

  Jag har ju som sagt aldrig varit i USA och jag måste säga att i ärlighetens namn så lockar det väldigt lite just nu, vilket tyvärr kan ha med ledningen att göra. Nu ska vi väl inte tro att det blir fortsatt trumpet så länge till, fast skulle det ändå bli så (hugaligen!) så är jag ju inte sämre än att jag kan ändra mig 🙂

 10. Jag är i New York as we speak. Men efter det här besöket blir det nog en liten paus, efter tre resor hit på 18 månader. Men om det faktiskt har med Trump att göra vet jag inte riktigt, jag är nog generellt sett mer sugen på att åka österut. Och det var jag redan innan det här landet bytte president.

  • gunilla yourstone

   Ja men österut är ju också trevligt. Ha det så trevligt i New York så länge!

 11. Trump påverkar inte min USA reslust. 3-4 gånger per år åker jag gärna dit 🙂 Gillar US&A. Jag fick ingen resa när jag tog studenten, betalade min själv.

  • gunilla yourstone

   Oj det var många svängar till USA per år. Åker du till samma ställen eller nya?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *