Vi kan inte hjälpa det, men vi tycker att det är rätt kul med platser som det sägs spöka på. Vi kanske inte egentligen tror på spöken. Alltså som logisk princip. Men hoppas i hemlighet på att bli hemsöka av en vålnad eller två, när vi bor på såna platser. Här kommer 6 bra förslag på var man kan pröva lyckan med en övernattning. Om man vågar.

Prästgården i Borgvattnet, Jämtland

Här har vi själva bott en natt. I Sveriges mesta spökhus, kanske? För alla prästgårdens rum finns historier om spöken, vålnader och skepnader.  Gråterskor, pigor och döda barn. Men vi vågade inte riktigt hoppas innan, på att de skulle visa sig för just oss.. Därför blev vi ärligt talat rätt förvånade när ett husspöke sprang runt hela natten och fladdrade i gardinen i stora fönstret uppe.

Läs om vår natt i Prästgården här.

Bäckaskog slott i Skåne

Bäckaskogs slott har anor från 1200-talet och förstås har man dragit på sig några spöken genom åren. Bland annat Karl XV´s häst, ”Shejk” som sköts här efter hans död. Man kan fortfarande råka på honom galopperandes i panik genom slottsparken om nätterna. Då gäller det att sänka blicken och absolut inte se honom i ögonen.

Sedan skrider en kvinna, Elvira, genom salarna under mörka nätter också, för att hämnas på att hon en gång i tiden fick sitt ansikte vanställt av krossat glas under en vistelse på slottet.

Läs här om när Daniela med bloggen Discovering the Planet gick på spökvisning på Bäckaskogs slott.

foto: Daniela Nasteska Olsson/Discovering the Planet
foto: Daniela Nasteska Olsson/Discovering the Planet

Krusenberg herrgård utanför Uppsala, Uppland

Krusenberg herrgård är ett sånt där klassiskt herrgårds-hotell ni vet. För weekend eller kick-offer, med god mat, komfort och spa. Men här finns även två spöken. Vita frun förnims bara av kvinnor, aldrig män. Hon har en särskild sittplats i matsalen, men busar ibland runt och sätter sig på andra platser. Då går den stolen inte att flytta.

Sedan har man även en man i svart mantel som brukar hålla till utomhus om kvällarna, gärna nere vid brygghuset. Han har bland annat setts följa efter en kvinna ur personalen.

Sugen på en natt? Du kan boka Krusenberg herrgård här.

Här kan du lyssna på när P4 Uppland prata spöken med personalen på Krusenberg herrgård.

foto: Krusenbergs Herrgård

Furunäset Hotell och Konferens utanför Piteå

Denna ståtliga byggnad var en gång en av norra Europas största mentalsjukhus. Nu hotell.

Här har personalen sett skepnader komma ner för trappan, hissen har gått av sig själv och konstiga ljud har hörts när man befunnit sig ensam på hotellet.
Även gäster märker av spökerierna. Man sover oroligt och känner sig iakttagen. Särskilt i rum 605.

TV4´s serie Det okända var på besök 2012 med ett medium och spelade in ett avsnitt om spökaktiviteterna här. Här kan du se programmet.

Vill du boka hotellet? Du hittar det här.

Häringe Slott

På Häringe slott utan för Stockholm, från 1657, säga det spöka i Sjöflygeln, slottets äldsta byggnad.

Den förste ägaren, Gustav Horns son Axel dog endast två år gammal, ryktena säger att han vanvårdades av sina elaka guvernanter efter moderns död. Ibland spökar han här i Sjöflygeln, flera gäster har hört honom gråta, andra har känt hur ett iskallt barn krupit ned i deras säng. Han är ett sorgset men väldigt snällt spöke.

Boka en weekend här.

Grand Hotel i Lysekil, Bohuslän

Lampor som tänds och släcks, gungstolar som gungar. På Grand Hotel Lysekil verkar det hända grejer om nätterna. Och allra helst i närheten av rum 302, om vi förstått saken rätt.

Boka här.

Har du bott någonstans där det spökar någon gång?

Läs också: Sveriges 15 mest knasiga och roliga museum.

Vill du läsa om fler spännande platser i Sverige? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 kommentarer

  1. Ann Beutler

    Hu då..det är inget jag vill ägna mig åt!

  2. Konstigt att man fascineras av något man inte tror på. Man har väl sett för många spökfilmer :). Tack för länkkärlek.

    • Gunilla Yourstone

      Kanske det som är grejen? Om man trodde på det på riktigt skulle man vara rädd. Som det nu är tycker man att det är roligt? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *