Vi är ju djurälskare hemma hos oss. I många år bodde hunden Trulle hos oss och förgyllde våra liv med sin lilla personlighet. En Cavalier King Charles Spaniel och en riktig liten gubbe med integritet och starka åsikter om det mesta.

Samtidigt som pandemin rullade in över världen gav lilla söta Trulles hjärta upp efter en tids sjukdom och vi blev hundlösa.

Beslutet att inte skaffa en ny hund efter Trulle var egentligen fattat redan innan. För en hund passar ju inte riktigt in i vårt liv med ständiga resor. Och inget annat djur heller för den delen. Så var det uttänkt och så skulle det förbli.

Men sen kom Nemo och bara flyttade in. Han hade med sig sin kattlåda och en klösbänk. Inget mer. Helvit, långhårig med ett blått öga. Förödande gener, för med dem följer ett handikapp. Nemo är döv sedan födseln.

Nemo sitter helst i fönstret mot trädgården. Ut kan han aldrig gå, vore ett lätt offer för trafiken. ”Fångar insekter” mot glasrutan. Följer varje flygfä med blicken. Hans lilla, lilla värld.

Jamar högt och hjärtskärande om natten.
– Var är ni? Vilka är hemma? Är jag ensam?
Tills vi öppnar våra sovrumsdörrar och han ser att vi är där.

Måste lukta på handen. Om och om igen och omsorgsfullt. För att veta vem man är. Att vi känner varandra. Numera. Sen blir han så till sig. Spinner, spinner och spinner. Vill bli kliad mitt på magen. Biter försiktigt på alla mina fingrar. Suger på mitt hår.

Nemo flyttade in en dag när vi var i Moseldalen. En 21-årig pojke kom springande med honom i famnen. En pojke med bultande hjärta och på taniga ben. Som i Wiehes visa. Han är visst här för att stanna. Han bor här nu.

– Torrfoder? Är du seriös?

18 Comments

 1. De har en förmåga att bara flytta in och klamra sig kvar de små sötnosarna🐈

 2. Vad fin han är Nemo.
  Ser ut att trivas hos er.
  Min mamma hade i yngre år en vit katt, Pelle, som också var döv.

  • Gunilla Yourstone

   Ja de vita är ju ofta döva. Så synd att inte kunna vara ute, men Haga är alldeles för trafikerat.

 3. Vi har en vildkatt som flyttat in i trädgården, födde sina fyra ungar och har tre kvar. De dricker vatten ur fågelbadet och sover i skuggan under vattentankarna på baksidan av huset, där vi sällan rör oss så de får vara ifred. Älskar när djuren väljer oss istället för tvärtom 🙂 Lycka till med söta Nemo!

 4. Oj, vilken fin katt! Känner igen mycket av det ni skriver. Vi blev med katt under pandemin efter många år utan, och huset blev till sist komplett igen. ☺️

  • Gunilla Yourstone

   Ja det kanske är så det är, att ett hus inte är komplett utan djur.

 5. Åh så fin. Visste inte att vita katter är döva.
  Lycka till och hoppas ni får fina stunder tillsammans.

  • Gunilla Yourstone

   Jag visste inte heller innan. Men vit färg ger kraftigt ökad risk för dövhet. Samt blå ögon. Är katten långhårig ökar tydligen risken ytterligare.

 6. Charlotta Robehell

  Så fint

 7. Karin Stråhle

  Vilken charm dom har, klart han ska bo hos er. Dom väljer sina tjänare, nu är det ni som bor med Nemo 🥰❤️😸.

 8. Mattias

  Apropå att inte få gå ut vi har en vit katt som är döv, hon går ut när hon vill, trots trafik

  • Gunilla Yourstone

   Vad fint att det funkar, katter mår ju bra av att komma ut. Vi bor precis mitt i stan, så tror tyvärr inte att det skulle funka för oss.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *