För ett drygt år sedan, våren 2020 när Corona-pandemin härjade som allra värst och ett tungt reseförbud låg över oss alla, skrev jag ett inlägg om världens äldsta, fortfarande bebodda städer.

Det blev ett sätt att drömma sig bort, ut i världen. Inspirationen till inlägget kom nog från Jeriko och min inställda resa dit, för samtidigt som inlägget publiceras skulle jag ju ha varit i Israel/Västbanken.

Läs också: Världens äldsta städer – vilka är de?

Men med på listan fanns ytterligare en stad jag drömde om, nämligen Europas äldsta, fortfarande bebodda stad, Plovdiv. Plovdiv tros ha grundats så tidigt som 6000 f.Kr. och är alltså obegripliga 8000 år gammal. När en stad byggdes här sprang väl våra förfäder i Norden runt och jagade mammutar med stenyxor typ och bodde i grottor?


Plovdivs Historia

Plovdiv är idag Bulgariens näst största stad, efter Sofia. Förhållandevis okänd, åtminstone för oss svenskar. Men för mig, som läst om staden i olika sammanhang är det snudd på otänkbart att åka till Bulgarien om jag inte får åka hit.


På de gamla grekernas tid hette staden Philippopolis och var den största och viktigaste staden i området. Romarna har också varit här och lämnat sina spår, liksom osmanerna. Men numera tillhör staden alltså Bulgarien.

Staden är byggd på 7 kullar. Som Rom. Och för den delen Amman.

Numera är Plovdivs gamla stad en mycket vacker plats att strosa runt i. Vackra, ofta färgglada gamla hus i traditionell osmansk stil och överallt finns lämningar från ännu äldre tider. Till exempel en välbevarad amfiteater.

Sånt här älskar jag. Precis exakt de här gatstenarna gick romarna på. För 2000 år sedan!


Vårt besök i Plovdiv

Vi anländer till Plovdiv från Sofia på förmiddagen. Börjar med en av de där 7 kullarna, för att få en överblick av staden. Strosar i gamla gränder, besöker några av alla de vackra husen som fått bli museer idag.

Ser på traditionella bulgariska klädesplagg, osmanernas möbler, får lära oss om rosenoljans tillverkning, och att Bulgarien idag är världens största tillverkare av rosenolja. Pallar försynt fikon som hänger över en trädgårdsmur.

Äter lunch på den trevliga restaurangen Plavaj i Plovdivs hipster-kvarter och provar den klassiska yougurt-soppan tarator.

På eftermiddagen besöker vi amfiteatern. Den är stor, 6000 sittplatser finns det här, och under den har man djärvt nog grävt en vägtunnel. Amfiteatern används regelbundet även idag till olika evenemang. Dekorer och ett orkesterdike finns på plats vid vårt besök.

Opera!

Då kommer frågan.
– Vill ni gå på opera ikväll? De spelar Tosca och det finns biljetter kvar.

Så klart vill vi det.
Och så kommer det sig att vi sitter där högt upp i den 2000-åriga teatern i en stilla och varm sommarkväll just som solen går ner. Och lyssnar till opera. I just den magnifika omgivning som en opera förtjänar. En klar höjdpunkt på inte bara vår Bulgarien-resa utan på hela vår sommar.


Läs också: Undergörande lerbad och salt i Pomorie, Bulgarien – vi går all in i föryngringens tecken

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

10 Comments

  1. Vilken härlig upplevelse att få se opera där. Ser fantastiskt ut! 😊

    • Gunilla Yourstone

      Operan just där i amfiteatern var underbart! En once in a lifetime upplevelse.

  2. Intressant. Hade ingen aning om att Europas äldsta stad låg i Bulgarien. Ser vackert ut. 👍

    • Gunilla Yourstone

      Ja man tänker kanske att det ska vara i Grekland. Men Bulgarien har en lång och spännande historia med tidiga civilisationer.

  3. Marianne

    Vilken underbar upplevelse– Opera och i den miljön

  4. Vilken fin stad!!! Det är det enda vi är missnöjda med kring vår Bulgarien-resa, det är att vi missade denna stad 😉 Älskar såna här historiska platser! Men staden finns ju kvar, så det kanske kan bli ett besök i framtiden. Häftigt med operan!!

    • Gunilla Yourstone

      Plovdiv var verkligen vackert. En annan helt okänd underbar stad som vi besökte var Veliko Tarnovo, gamla huvudstaden.

  5. Plovdiv hade jag också planer på att vi skulle besöka när vi var i Bulgarien tidigt 90-tal, men det visade sig vara omöjligt att resa inrikes som turist.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *