Costa Rica har 16 vulkaner varav 4 är aktiva. Av dessa 4 är Poas den vulkan som är enklast att besöka, bara 1 timmes körning från huvudstaden San José.
Det känns som ett givet stopp för oss. Visst har man varit i närheten av vulkaner förut. Till och med blickat ner i en eller annan krater. Men aldrig i en aktiv vulkan liksom. Där det bubblar och fräser för fullt!

Poas är lättbestigen. Bilväg går i stort sett ända upp. Det svåraste med Poas ska enligt förhandsuppgifter vara att hitta av en molnfri tidpunkt. För det allra mesta omges Poas av tunga, tjocka moln, så att sikten blir noll och intet.

Poas

Vårt besök på Poas

Så ser Poas också ut när vi kommer körande från Fortuna dagen innan. Ett mörkgrått moln som man ser runt vulkanen på flera mils avstånd. När vi rullar in på vårt boende, Hortensias Chalets Vara Blanca, en bra bit upp på bergssidan är befinner vi oss en mjölkfärgad dimma.

Men skam den som ger sig. Och särskilt vad gäller dimma. För vi vet ju av erfarenhet att dimman lättar plötsligt och oväntat. Dessutom har vi läst oss till att bäst chans att få sig en molnfri Poas-upplevelse är tidigt på morgonen.

Läs också: Dimma på resa, den ultimata resebesvikelsen – Eller?

Vi äter middag i stillhet på vårt hotell där alla stugorna har namn efter blommor, och går och lägger oss tidigt. På morgonen kisar jag andäktigt genom ögonfransarna. Hur ser ljuset ut? Dimmigt befarar jag, men när rullgardinen dras upp har vi en krispig klar morgon. Nu blir det bråttom upp och en snabb frukost. Vi har bokar första morgontiden, 8:00, uppe vid vulkanen, som ju är en nationalpark. 20 minuters körning till grindarna, där vi blir stående 10 minuter innan parken öppnar.

Dit upp ska vi

Med vårt tempo på både parkering och hiking blir vi första besökare som når kratern för dagen. En utsiktplattform finns, där man kan blicka ut över den rykande kratern. Dimmgrönt svavel bubblar lömskt där nere.

Poas

En mycket fascinerande syn, men hur som haver har man efter en stund sett sig mätt och vill gå vidare. Nu finns en stig genom skogen, som mynnar ut vid vulkanens andra krater. Denna är vattenfylld och bildar nu en vacker sjö. Här har inget utbrott skett på många år.

Poas

När kommer nästa utbrott?

Poas är i högsta grad aktiv. I april 2017 var senaste ”riktiga” utbrottet. Sedan var hela nationalparken stängd till någon gång 2018. Så sent som för något år sedan tilläts besökare bara att gå fram till kratern tillsammans med guide. Och bara med hjälm på huvudet. I händelse av ett plötsligt nytt utbrott.

Gammal lavaström

Utbrott kan komma när som helt, det förstår man snart som besökare. Alla vi som kommer i egen bil instrueras av vakter att backa in på parkeringsplatserna. Nosen ut på alla bilar. I händelser av en plötslig evakuering kan vi alla köra rakt ut istället för att backa.
Runt hela området finns stora skyltar i gult och svart uppsatta. ”Evakuering” och en pil med rätt riktning.

Poas

Uppe vid kratern står en polisbil och två ambulanser. Beredda om något skulle hända.

Man har byggt stora betongskydd med tak och tre väggar. Där bakom kan vi besökare söka skydd om vulkanen vaknar till liv. Det är lätt att föreställa sig paniken. Allt är dock lugnt under vårt besök. Vi rullar iväg tillbaka igen redan vid 10-tiden.

Nu inför researchen av denna artikel hittar jag uppgifter om någon typ av utbrott nu i februari också, alltså efter vårt besök i början av januari. Den 6:e februari bildades en 300 meter hög vattenpelare och den 7:e februari en 200 meter hög pelare, samt en gas- och ång-pelare på 1 kilometer. Spännande och skrämmande, för detta är verkligen en aktiv vulkan!

Poas

Fakta om Poas

  • Höjd över havet: 2708 meter
  • Kraterns diameter: 1,5 kilometer
  • Kraterns djup: 300 meter
  • Poas har den tredje största aktiva vulkankratern i världen
  • I kratern finns den svavelosande sjön Laguna Caliente
  • Då och så sprutar Laguna Caliente upp vatten i luften som en stor geiser
  • Sjön är 40-50 meter djup
  • Temperaturen i sjön varierar mellan 22 och 94 grader.
  • Ålder: Har varit aktiv sedan 11 miljoner år tillbaka
  • Poas är aktiv i någon mån nästan hela tiden
  • Poas har haft ett gäng utbrott bara de senaste 100 åren. 1910, ett flertal mellan 1952 and 1954, 1989, 2009, 2017, och två små under 2019.
Poas

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Men oj vad läskigt. Tänk om ni hamnat mitt i ett utbrott!

    • Gunilla Yourstone

      Ja så här efteråt var det nog farligare att besöka Poas än vi förstod innan.😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *