Gunillas vän Åsa med familj, make och 3 tonåringar mellan 13 och 17, åkte med Norwegian en vecka till Puerto Rico i vintras. Vi känner oss lite nyfikna på resmålet, så vi passade på att ställa några frågor. Är du också nyfiken på Puerto Rico?

Puerto Rico

Fakta om resmålet

Puerto Rico är ett sk samväldesterritorium i USA. Det innebär att invånarna är amerikanska medborgare, men får inte rösta i de amerikanska presidentvalen. Valutan är US-dollar och ESTA-ansökan krävs för inresa.

Puerto Rico

Vad tyckte ni om Puerto Rico?

Vi fullkomligen älskade Puerto Rico. Eller vi kanske skulle säga, San Juan, för vi höll oss till stor del i huvudstaden. Huvudstaden är kanske en av flera aspekter som gör just detta resmål så lätt att tycka om. Tack vare att San Juans kustlinje är kantad av kritvita stränder, salta stänk och palmer så får du, på ett och samma ställe, storstadspulsen tillsammans med den sköna avslappnade känslan av Karibien. Utöver att detta är en karibisk ö så erbjuder också San Juan en mix av det koloniala kulturarvet i de gamla delarna av huvudstaden och den mer kontemporära, amerikanska livsstilen i andra stadsdelar. Med både puls, shopping, vacker natur, kultur samt sol och bad så förväntade vi oss att San Juan skulle erbjuda något för såväl tonåringarna som föräldrarna i familjen, och det gjorde det, med råge. San Juan är en plats vi gärna åker tillbaka till för en skön semester i vacker natur och spansk-amerikansk kultur.

Puerto Rico

Hur kändes det med säkerheten?

Idag är säkerhet ett ord som vi kanske har kommit att beakta allt oftare när det handlar om hur vi känner inför att röra oss runt i världen. Utöver oroligheter som krig eller terrorhot så händer också att man i en viss tid kanske avråder från att resa till en viss plats, exempelvis på grund utav icke-demokratiska styren eller risker med spridning av virus och andra sjukdomar. Även om det enligt officiella källor inte tycks finnas något att beakta när det gäller säkerhetsläget för ett visst resmål så är det aldrig fel att vara ordentligt påläst. När vi kommer till en ny plats så tror jag att vi ganska snabbt, kanske rent instinktivt och delvis undermedvetet, gör en bedömning av omgivning och huruvida vi känner oss trygga eller otrygga i den främmande miljön. Men vad består en sådan, subjektiv känsla av säkerhet, eller omvänt otrygghet, utav?

Väl på plats i San Juan infann det sig hos oss, väldigt snart, en känsla av en föreställd trygghet, och frågan är vad det kan ha berott på? Vi tror att den känslan till stor del är grundad i sådant i omgivningen som vi bedömt som signaler på trygghet eller otrygghet. Det kan exempelvis vara närvaro eller frånvaron av varningsskyltar, poliser och uppenbara socioekonomiska skillnader/klyftor. I vårt fall handlade det också om intryck i den vardagliga interaktionen, sådant som att trafiken var respektfull, att puertorikanerna bemötte oss och varandra med hövlighet, främlingar mötte våra blickar, log och hälsade. Faktum är att de känslor som det väckte bidrog till att semestern blev rofylld och känslan av trygghet blev också ett av de mest slående och bestående intrycken från denna resa.

Puerto Rico

För vem passar Puerto Rico som resmål?

Puerto Rico är en ö och är i jämförelse med många andra resmål ett litet land. Trots detta skulle man kunna hävda att det sannolikt har något för alla. Här finns något för kulturresenären, historikern, soldyrkaren, snorklaren och surfaren, öluffaren, dykaren, vandraren, småbarnsfamiljen, shopparen och inte minst för den som gillar latinamerikansk musik och dans. Allmänna platser är dessutom generellt sett tillgängliga och väl anpassade så att personer med exempelvis rullstol eller andra hjälpmedel lätt kan ta sig fram på gator, ned till stranden och in i butiker.

Puerto Rico

Prisläge? (mat, boende, övrigt)

Som svenskar tycker vi nog att Puerto Rico tyvärr är ganska dyrt att turista i. Bor du på hotell och äter lunch och middag ute så får du betala ungefär samma pris som när du går ut och äter hemma. Men har man exempelvis hyrt hus eller lägenhet och skall handla maten själv så får man räkna med att det mesta som du köper i livsmedelsbutikerna ligger en bra bit över svenska priser.

Precis som många andra ställen i USA så är det också i Puerto Rico en fördel att hyra bil för att förflytta sig. I exempelvis huvudstaden San Juan finns det förvisso bussar som tar dig genom hela staden. Dessa resor är inte dyra men det var inte lätt att få kläm på hur de var organiserade och, enligt lokalbefolkningen, går de inte heller att lita på. Det är inte alltid säkert att bussen går enligt tabellerna och det kan också vara oklart vad som är sista turen på kvällen. Taxi liksom Uber funkar bra men då staden är relativt platt så är den också utbredd och då blir det i slutändan ganska dyrt om man ofta behöver förflytta sig mellan olika ställen.

I San Juan så är standarden generellt sett jämförbar med svenska förhållanden. Det är fräscht och välskött. Maten är vällagad och hotellen liksom allmänna ytor som gator och stränder är i allmänhet väldigt rena och fina.

Puerto Rico

Vad finns det att göra? Bästa utflykterna?

Att med hyrbil ta sig runt på ön och välja sina stopp är såklart ett bra alternativ för att få uppleva mycket. Vägarna är mycket fina och det är lätt och säkert att förflytta sig. Är man på ön för en kort tid så kan det vara så att huvudstaden slukar flera semesterdagar. Det kan då vara en god idé att istället för egna utflykter köpa en plats inom någon av de många utflyktspaket som erbjuds. Dessa paket kan bli lite kostsamma men fördelen är att någon nogsamt valt ut pärlorna och planerat för att ge dig en fin helhetsupplevelse. På så vis förlorar du ingen tid. Har man bara plats för en utflykt så skulle vi rekommendera en tripp till ön Culebra och stranden Flamenco Beach med tillägget att snorkla och se havssköldpaddor.

Puerto Rico

Något speciellt man bör tänka på om man ska åka till Puerto Rico?

Med den relation som Puerto Rico har till USA så kommer många amerikanska turister till ön och puertorikaner bosatta i USA åker gärna dit på sin semester. Vi var själva inte där under den värsta högsäsongen och vi upplevde inte heller att det var trångt med turister. Ändå var många av de utflyktspaket som erbjöds sedan flera veckor tillbaka fullbokade. Det är lätt att föreställa sig att det under andra perioder på året, såsom exempelvis jul och nyår, kan vara påtagligt många turister och därmed ännu svårare att få plats på olika turer. Vårt tips är därför att man redan innan vistelsen förbokar sådana utflykter som man på förhand vet att man kommer att vilja göra. I annat fall är risken stor att man blir utan detta.

Puerto Rico

Vad var bäst med Puerto Rico?

Säkerheten och att det fanns något för hela familjen. Fram till i vår kunde man flyga direkt från Sverige till Puerto Rico. Att slippa mellanlandningar tyckte vi var en stor fördel. Det gjorde själva resan behaglig och så kort som det bara är möjligt. Mer tid på plats, helt enkelt.

Puerto Rico

Vi tackar Åsa för de informativa svaren. Puerto Rico låter helt klart som ett ställe man vill besöka någon gång, tycker vi. Tyvärr har Norwegian just lagt ner sitt direktflyg, läs mer här. Men det finns ju andra flygbolag.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

3 Comments

  1. Har också varit där och gillade det skarpt. Dock var det ett antal år sedan.

  2. Mishel

    Vad tycker du om denna inspirerande blogg om Karibien? https://hummingbird.se/resa-till-karibien-2022/

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *