Vi vill resa till solen i juli och naturligtvis vill vi komma undan så billigt som möjligt. Vart ska vi åka och var ska vi boka?

Kan ovanstående vara den allra vanligaste frågan på svenska frågeforum runt resor? Ja möjligen med undantag för dem om bra och billiga hotell i London (svar: finns dessvärre ej, du får välja ett av bra och billigt) och färjetider till Koh Lipe (svar: Google is your best friend).

Jag har aldrig förstått den frågan riktigt. ”Naturligtvis” ”Så billigt som möjligt”. Varför då liksom?

När jag reser vill jag alltid ”komma undan” så BRA som möjligt.

Visst, vi jagar flygpriser och slår till och bokar flyg när det är kampanjer. Ska erkännas. Men det finns ju helt klart en bortre gräns vad gäller byten, transfertider och avgångstider. Och vi väljer ju aldrig ett resmål enbart för att flygpriset är lågt. Det måste finnas på vår lista också. Över platser vi vill se.

Sen vill man ju bo på antingen prisvärda eller riktigt bra hotell, tycker vi. Där vi med prisvärda menar att man får mycket värde för de pengar man väljer att lägga. Och med bra menar trevligt och vackert snarare än lyxigt. Kanske en utsikt. Kanske fin design. Vi letar aldrig efter det absolut billigaste boendet på en ort.

När vi väljer ort eller land, är det aldrig priset som bestämmer vart vi hamnar. Utan om det är vackert, finns intressanta saker att se och göra etc.

Äta vill man göra, så gott som möjligt och gärna i vackra omgivningar. Sällan så billigt som möjligt. Även om prisvärt förstås är en ledstjärna.

När man väl åker och lägger pengar och några av sina så otroligt värdefulla semesterdagar och allt liksom är det allra viktigaste ju att det blir bra. Inte att det blir billigt.

Håller ni med? Eller tänker vi fel och har missat något? Hur tänker du när du väljer resmål?

Hotell Piran - inte att resa så billigt som möjligt
Nej, detta var inte Pirans billigaste hotell. Men kanske det bästa. (kostade 1000 kr/natt för oss två)

Gillar du också att resa så BRA som möjligt? Glöm då inte att gilla oss på Facebook.

23 Comments

 1. Självklart! Hela svenska folket kan inte vara ensamstående föräldrar och fattigpensionärer som måste vända på slantarna för att få det att gå ihop. Ändå kommer den där frågan igen och igen. Reser gör man väl till någonstans man tycker verkar intressant, oavsett om det bara är sol och bad man är ute efter?

  • Gunilla Yourstone

   Ja men jag tänker det samma. Vi reser ju så gott som alltid för upplevelse och sällan för sol och bad, men även o vi åker på solsemester någon gång så är det ju jätteviktigt att det är ett trevligt ställe. Vackert, god mat, trevliga uteserveringar etc. Och gärna en härlig utsikt! 🙂

 2. Jag är nog mer på din bana! Kollar nog priser för speciellt hotell skenar iväg direkt när jag reser ensam. Tar inte dyrast, men ibland går t.ex. läge eller mysighetsfaktor före vad som är billigast. Fast ibland tar jag t.ex. ett av de billigaste vandrarhemmen och så lägger jag en extra slant på god mat istället. Behöver numera iofs inte tänka lika mycket på kostnader som innan jag hade ett fast jobb, så mina prioriteringar kanske ändras lite grann under kommande resor 😊 Men mitt budgetsinne lär jag aldrig komma från helt, det sitter rätt djupt präntat i mig. Men fint så, pengarna räcker till mera nöje då!

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju bra med budgetsinne, då lyckas man skrapa ihop mer roligt för de pengar man har. 🙂

 3. Det är väl olika saker som ska vägas ihop tänker jag … Man vill förstås få till en BRA resa till ett ställe dit man VILL åka. Samtidigt måste man kanske ta hänsyn till en viss budget … Sedan beror det ju på VAD man prioriterar. Vi vill inte lägga så mycket pengar på boende till exempel, utan vill hellre få pengar över till saker att se och göra. Men någon annan kanske har en annan prioritering …

  • Gunilla Yourstone

   Jo det är klart att en budget och en verklighet att ta hänsyn till. Man är ju inte gjord av pengar. 🙂

 4. emolis

  Både ock för vår del. Vi har ju de senaste 10 åren släpat runt på tre barn/tonåringar och då drar det lätt iväg prismässigt. Och vi vill ju resa så mycket som möjligt 🙂 Resmålet är självklart det viktigaste, det är ju valt av en anledning och kompromissas inte bort. Flygresor får gärna ske så billigt som möjligt, men jag har lite hang-ups när det gäller vissa flygbolag (läs t ex Ryaniar, Areoflot osv) och så får det inte vara för många byten. När det gäller boende är vi inte så kinkiga. Läget är viktigast och att alla har en säng att sova i. Inga sovsalar (förutom i fjällen) och gärna eget badrum, dock inget måste. De allra mysigaste boenden vi haft på våra resor har varit de små och enkla. När det gäller mat skulle vi kunna leva på bröd och vatten eller lokal mat, vi är inga foodies. Men eftersom tonårssonen är en gourmet av rang och dessutom måste ha mat typ hela tiden för att vara nöjd och glad blir det ändå rätt hyfsat (men dyrt!). Här kommer vi spara många kronor när han inte längre följer med 🙂 Så vi försöker hålla en hyfsad budget, men sen kan vi gå fullständigt bananas och spendera helt orimliga mängder pengar på t ex ett besök på Disneyland, båt- och dagsutflykter till intressanta ställen osv.

  • Gunilla Yourstone

   Ryanair bojkottar vi också. Och numera även Etiopian Airlies. Efter två gånger på den flygplatsen orkar vi inte mer.
   Jo budget måste man ju ha, särskilt om man reser hela familjen. Däremot är vi noga med att välja resmålen från drömlistan. 🙂

 5. Resmålet ska vara intressant och om det någon gång blir en solresa måste det också finnas trevliga saker att göra (Parga blev t ex en favorit).
  Sedan spar vi nog in på boende och dyr utemat, däremot kompromissas det inte när det gäller upplevelser.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju viktigt både att unna sig och att spara in lite ibland också.

 6. Jag lägger gärna så lite pengar som möjligt på transport och boende för att pengarna ska räcka till mat och upplevelser på plats. Det sagt så har jag blivit mera bekväm och villig att lägga mera slantar på detta med åren.
  Jag vägrar till exempel att gå upp mitt i natten för att få ett billig flyg/båt som går på en udda tid och dessutom rubba intervallerna på min mat och sovklocka…
  Jag vill inte heller ha för sen ankomst och strula med transport och incheckning utanför öppettider. Boendet ska helst ha eget bad och ligga bra till för det vi har planerat att göra och helst inte för dåliga recensioner.

  När det gäller alla frågor i diverse forum så skulle jag önska att flera visste hur man använder google och sökfunktioner…. Jag frågar gärna själv för att få höra personliga erfarenheter, men att be nån planera min resa och hitta bra priser skulle aldrig ske,

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju en ständig prioriteringsfråga, vad man vill lägga sina resepengar på.

   Kan bli ganska tröttsamt i forumen ibland ja, med alla Google-frågor. 🙂

 7. Håller med om allt. Men jag letar gärna rabatter när jag väl hittat det perfekta resmålet och det kanske lite för dyra hotellet, för att försöka få ner priserna. Men hittar jag inte några rabatter så väljer jag ändå samma resmål och hotell eftersom det är just dit jag vill. Jag har lekt med tanken att resa någonstans bara för att det är billigt men brukar efter en stund inse att det är bättre att spara pengarna till resmålen på önskelistan än att resa till en plats som jag inte längtar till. 🙂 Men jag gissar att de som ställer de här frågorna på reseforumen inte är sådana resenördar som vi är och att de förmodligen inte har några långa listor med drömresmål… 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Precis så, bättre att spara pengarna och semesterdagarna till det man verkligen vill göra!

 8. Ni är grymma på att hitta intressanta vinklingar! BRA är min ledstjärna oxå.. flyg alltid kombi tid o pris..mindre viktigt vilket bolag, var man byter.. boende (åker oftast på stadsresor) centralt, nära kommunikationer o ingen mörk bakgata.. sällan lyxigt..o ibland vandrarhem female dorm…men vill inte bo i hydda jag delar med ödlor på Koh Mak igen … mat..Tja oftast tänker jag inte på vad/var jag äter…men 1-2 gånger per resa kan man ju dra till lite extra.. som lunch o drinkar på Boathouse NYC, och CN Tower Toronto (den senare något av den bästa restaurang jag någonsin ätit på..).. som Maria skrev, som ensamresande är hotellkostnad det som ofta gräver djupt.. Resmål bestäms ofta av var det finns intressanta konserter att gå på.. hmm..så det blir eventuellt Berlin en sväng i höst igen..

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂
   Ja visst vill man ha bra? Och absolut, hotellkostnaden blir en helt annan när man reser själv.

 9. Jag tänker lika som ni! Går ju att hitta BRA inom en rimlig budget 🙂

 10. Ha, ha! Visst är det tokigt och märkligt! Påminner mig om en för mig märklig kommentar för ca 10 år sedan: ”Varför åker du till Grekland? Det är billigt i Bulgarien.”!! Mitt svar? Det var ”Men jag vill inte åka till Bulgarien!”. Resa för mig är en kombination av önskan, intresse och prisvärt. Sen finns det önskningar som inte är ekonomiskt möjliga, men det är ju en annan sak. Några drömmar ska man ha…

  • Gunilla Yourstone

   Ja men precis så. Vill man inte till Bulgarien så spelar det ju ingen roll hur billigt det är.

 11. Ann Beutler

  Vart jag önskar åka styr alltid..nu vill jag ju se så mkt som möjligt av vår lila planet, men lite prioritetsordning har jag allt. Budget lägger jag aldrig upp, jag vet ungefär vad en dag kostar på resemålet. Anser jag att jag inte vill betala det priset, så åker jag inte. Vilket iofs aldrig har hänt. Boendet ska vara bra, gärna eget badrum, men ej nödvändigt om andra faktorer väger upp. Tex vandrar hemmet STF vid Söderåsens NP. Läget och husets charm uppvägde delat badrum.
  Bra flyg kostar, men visst bokar jag gärna till kampanjpris. Ryan air åker jag inte med. Bra flygtider är ett måste.

  Som nybliven friherrinna styr jag numera min egen tid..vilket i resesammanhang kommer att innebära många sista minutenresor😀
  Kryssningar bokar jag alltid till superpris! Ett mkt prisvärt sätt att resa!

 12. Pingback: Att åka ekonomiskt eller hitta en bra deal och skillnaden dem emellan

 13. Pingback: Att åka ekonomiskt eller hitta en bra deal och skillnaden dem emellan

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *