Vi tyckte att vi hade den perfekta planen. Vandring på La Gomera hade vi drömt om länge. Smidigaste sättet att åka till just La Gomera är faktiskt charter. Och till och med vi som aldrig åker charter, kände att detta resealternativ faktiskt inte är så tokigt just nu i dessa oroliga tider. Lite extra trygghet liksom med av- och ombokningsalternativ och resegaranti.

Covid-läget i världen just nu går åt rätt håll och efter att redan ha rest till Färöarna och Bulgarien i augusti och efter egna vaccinationer i somras, känner vi inga betänkligheter att åka på grund av pandemin.

Men just som sista datum att helt kunna avboka resan passerat inträffade det oväntade. Vulkanen i Cumbre Vieja på La Palma, La Gomeras grannö fick ett utbrott. Hur länge utbrottet kommer att pågå vet förstås ingen, men vi läser uppgifter om 24-84 dagar. Hur man nu kan komma fram till ett sånt intervall.

Området av rök och aska från vulkanutbrottet är nu tillräckligt stort för att kunna täcka även La Gomera om vindarna blåser åt det hållet.

Via appen Flight radar kan man ha koll på vartåt askmolnet blåser just nu.

Själva känner vi verkligen att vi inte är intresserade av en vandringresa inuti ett rök- och askmoln. 2015 åkte vi till Malaysia och Singapore mitt under pågående jätteskogsbränder på Borneo. Allt var inbäddad i en grå dimma och mycket av resan blev förstört eller avsevärt sämre av det. Och då var den resan inte ens en vandringsresa.

Vi kan fortfarande omboka La Gomera-resan. Till och med den 9:e oktober. Antingen samma resa ett senare datum eller en helt annan resa.

Flytta resan till våren i stället

Att boka om samma resa till ett datum i vår har följande nackdelar:

 1. Vi skulle ändå vilja resa i höst under just vecka 43 och då måste vi snabbt hitta ett annat alternativ som funkar och som vi är nöjda med.
 2. Pengarna för denna resa måste vi ju ligga ute med då till i vår, samtidigt som vi betalar en ny höstresa som mest troligt inte blir helt billig. Och i dessa tider, vem vet säkert om TUI överlever till i vår? Konkurs är ett högst reellt alternativ som måste finnas med i beräkningen vad gäller resebyråer just nu.
  Vem vet förresten hur världen ser ut i vår vad gäller pandemin? Kanske har effekten av vaccinet klingat av betänkligt då?
La Gomera

Boka om till samma vecka men annan destination

Problemet med byta till en annan destination vecka 43 är väl främst att vi verkligen, verkligen inte är några charter-kramare.

Det är väl ungefär denna resa till La Gomera som vi kan tänka oss för charter, tänker vi. Men okej, för säkerhets skull. Dessa är våra alternativ som vi hittat på TUI och skulle kunna tänka oss att ändå överväga.

Edit: vi kan alltså bara byta till en ”hel” resa med både flyg och hotell, inte till bara flyg. 

Malta

TUI har resor till Malta under vecka 43. Dels till huvudön Malta, men faktiskt också till Gozo, en av mina favoritöar i Medelhavet. Här har jag alltså varit förut. Året var 2014 och jag åkte med en kompis, samt våra två döttrar. Christofer har aldrig varit på Gozo eller övriga Malta. Det skulle nog kunna vara trevligt att bo en vecka på Gozo och göra alla de där kustvandringarna som jag drömde om då men inte kunde realisera.

Men, det känns begränsande att vara tvungen att bo 7 nätter på samma ställe. Åker man till Malta vill man gärna ta några dagar på huvudön också. Helst som Christofer aldrig varit där.

Dessutom går denna resa redan på torsdagen, inte söndagen som La Gomera och Christofer håller i en militär utbildning till och med onsdag. Kan bli tight att ta sig ner till Arlanda.

Noto, Sicilien

Sicilien har vi ju längtat till länge. Borde vi slå till? Fast vi vill ju åka runt lite. Bo ett par nätter på Eoliska öarna, ett par i Taormina och några till i bergsbyarna på södra delen av ön.
Det känns så begränsade och frustrerande att måsta bo bara på ett enda ställe när ön är stor och tar tid att köra runt på.

Dessutom samma tighta schema för oss med avresa torsdag.

Florens

Florens är mysigt, det ska medges. Men är Toscana egentligen inte vackrast på våren?
I Florens har jag varit på 90-talet. Christofer har aldrig varit där.

Paris

Paris är alltid Paris liksom. Fast inte optimalt i oktober. Jo, jag har provat.
Plus för att det finns flera fina dagsutflykter att göra från Paris. Champagne, Monets trädgårdar, Normandie.

Gran Canaria

Jag vågar knappt skriva det. Men min vän Linda som bott på Gran Canaria som barn, hävdar att här finns massor av fin natur och vandringsmöjligheter.

Men jag ser ju själv att alla hotell ligger i ghetton vid kusten. Vet faktiskt inte om fixar den miljön på kvällstid även om jag får vandra på dagarna? Att inte kunna gå två meter utan att man ”vunnit” någon gratisresa till ett time-share-område eller att någon hänger en papegoja på axeln på en eller försöker få en att betala för ett foto, liksom?

Chilla, åka till La Gomera och tänka att det ordnar sig

Eller ska man tänka att den där lilla missunnsamma vulkanen ska minsann inte få ändra våra planer.
Glatt åka till La Gomera, ta dagen som den kommer och tänka: ”Det här bli ju jättebra”, ”Det ordnar sig säkert” och ”Vad kan hända liksom?”

Inte mitt expertisområde, jag har ju svart bälte i att noja. Men det är aldrig för sen att förändras här i livet.

Hjälp oss med råd! Hur ska vi göra?

 

 

29 Comments

 1. Karin Zillén

  Om ni överväger Gran Canaria: Las Palmas är en riktig stad, där man knappt märker turisterna utom precis vid den fina stadsstranden. Bra utgångspunkt för utflykter i bergen, men inte naturresmål på samma sätt som Gomera förstås.

 2. Jan Forss

  Jag har hört att Azorerna har fina vandringsleder…
  En charter dit och hitta på egna utflykter…

  • Gunilla Yourstone

   Azorerna var jag till 2002, jättefint och bra vandringar. Tror dock att det är för kallt nu, säsongen är kort där, har jag för mig?

 3. Normandie som en dagsutflykt från Paris? Nej? Och det säger jag utan att ha gjort det själv eller ens varit i Normandie, men det känns som ett ställe som kräver sin tid.

 4. Jag har lite svårt att tro att Gran Canaria är som du beskriver, isåfall säger jag kör på Teneriffa istället. Där har jag inte sett nåt av de tendenserna i deras ”turistghetton” 😅 Hellre Los Cristianos än Las Americas om du frågar mig (lugnare), eller mot Las Caletas som är en fiskeby. Fast Teneriffa är kanske också i riskzonen för aska från La Palma?

  • Gunilla Yourstone

   Så som jag beskriver var det på Teneriffa när jag var där 1993. Mitt enda besök på Kanarieöarna.
   Men hur som haver ligger Teneriffa nästan lika nära La Palma som La Gomera, så att boka om dit är ingen vits.

 5. Elisabeth

  Gran Canaria eller Florens, tänker jag. Inte Sicilien, om det blir för tajt att komma iväg. Inte Paris i oktober, så här års vill man ju ha ett bättre klimat än så. Jag har inte varit varken på Gran Canaria eller i Florens, så jag har inga direkta rekommendationer. Men om vandringen på Gran Canaria är bra, så visst står man ut med lite turistghetto på kvällen? Speciellt om ni då kan sitta på en bra restaurang inne i La Palma (enl tips från Karin ovan) och njuta av den ljumma kvällen. Och Florens – jag tror att både höst och vår kan vara fint. Stan är ju sig lik oavsett, och när det gäller dagsutflykter – tänk skördetid, olivoljeprovningar, kastanjefestivaler, vingårdar (alltså, nu gissar jag bara, baserat på den research jag gjort inför Rivieraresan vi planerar v 41 och 42).
  Det jag INTE tror på, är att chilla och hoppas på det bästa på La Gomera. Det är så knepigt att ta sig hem därifrån om det inte går några flyg, pga askmoln. Syrran var i Tunisien när Eyafjallajökul hade sitt utbrott, hon fick åka buss landvägen hem, så hon kom väl hem sisådär 1,5 vecka senare än planerat.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag ska forska mer i vandringarna på Gran Canaria. Är det tillräckligt bra kan jag stå ut. 🙂
   Följer även La Gomera nu på Web Cams och Flightradar för att skaffa mig en uppfattning om hur det ser ut. Idag verkar det ha varit soligt. 🙂

 6. Marianne

  Ja vilket dilemma..
  Vi bodde i Greve in Chianti och var till Florens och även runt i Toscana i september för 3 år sedan och det var helt ljuvligt
  Har även varit i Florens tidigare och även då i september. Lagom varmt och mindre turister

 7. Av alternativen ovan så röstar jag på Florens. Vi var där på höstlovet för två år sedan och tyckte det var superfint och hade riktigt bra väder. Och Italien kan aldrig bli fel. 🙂 Florens ligger ju också bra till om man vill göra dagsutflykter med tåg. Och jag skulle nog inte våga chansa på La Gomera och riskera att få semestern förstörd av aska.

  • Gunilla Yourstone

   Härligt, ja Florens är verkligen fint, så det är inte alls ett dåligt alternativ.

 8. Jag hade samma förutfattade meningar om Gran Canaria som du – innan jag slutligen reste dit. Klimatet är fantastiskt och naturen bortanför turistområdena i söder är magnifik. Jag vandrar ju inte själv, men i FBgrupper om GC jag är med i verkar vandringarna vara fina. Det är nog vackrast på våren när det, eventuellt, kommit lite regn i de höga bergen. Timeshareförsäljning existerar inte längre, så det slipper du. Skulle nog också föreslå boende i Las Palmas stad. Ni måste väl ha hyrbil och det är en bristvara nu efter pandemin och blivit väldigt dyrt.
  Florens på hösten låter underbart…

  • Gunilla Yourstone

   Så skönt att höra att time-share är borta. Vi ska kolla vidare på Gran Canaria och vandringarna där.

 9. Jag har bokat en resa till Gran Canaria i november. Tänker vandra 3 dagar med Rocky Adventure, (svensk guide) Mitt boende är i Puerto Rico, ett litet familjeägt hotell. Lite sol o bad vill jag oxå ha.
  Vandring +sol& bad = Gott o blandat 😊

 10. Annika

  La Gomera är ju såå storslaget! Jag bodde på Tecina hotel, vandrade i närområdet o hyrbilen tog oss till fantastiska vandringar o vi åkte runt hela ön..vinprovning, havsbad.. Kan ni inte vänta till slutet November o åka dit då? Eller hur ser prognosen ut..om det nu går att förutspå..

  • Gunilla Yourstone

   Härligt att La Gomer är fint! 🙂
   Vi har nog svårt att hitta en annan vecka i höst för resan, vi är rätt upptagna med jobb båda två. Vulkanutbrottet tror de kan hålla på till december.
   Men vi har inte gett upp La Gomera än, följer vulkanutvecklingen spänt.

 11. Sandra

  Men hade inte ni Israel som en resa också som blev inställd eller drömmer jag? Precis innan lovet är det ju perfekt att åka dit, blir inte så mycket vandring men massor att se och uppleva och förhoppningsvis bra skönt väder.

  • Gunilla Yourstone

   Nej du drömmer inte. 🙂 Vi skulle ha åkt dit i slutet på april 2020, alltså precis när pandemin slog till.
   Israel finns inte i TUI´s ”katalog”, så går inte att byta till, utan i så fall skulle det bli att boka fram La Gomera till i vår och boka Israel själva nu.
   Tror dock att jag sparar Israel, för har en kompis som gärna vill att vi gör den resan tillsammans. 🙂

 12. Vi sitter i samma båt. Avresa till La Gomera 24/10 och har väldigt svårt att sätta ner foten – omboka eller inte. Det verkar ganska lugnt just nu, men askmolnet ser ut att närma sig Teneriffa. Mycket kan hända inom 2 veckor. Vårt alternativ är Amalfikusten, men det blir ju en helt annan resa. Har ni landat i något beslut än?

  • Gunilla Yourstone

   Vi hade bestämt oss för att åka till La Gomera ändå. Men nu ser ju allt plötsligt mycket värre ut! Vi vet inte hur vi förhåller oss till det än.

  • Gunilla Yourstone

   Vi försöker hålla koll här:
   https://lagomera.travel/webcams/

   • Ja webkamerorna är till hjälp. Men som du säger, det ser inte alls roligt ut nu. Teneriffas norra flygplats verkar vara stängd. Hoppas vindarna vänder igen.

    • Gunilla Yourstone

     …och nu har vinden vänt igen. 🙂
     Jag tror ändå att det kommer att bli bra. Kanske ses vi på La Gomera då? 🙂

     • Ja, vi har också satt ner foten, La Gomera it is! Och vi kommer att ses, ser nu att vi bor på samma hotell 🙂

     • Gunilla Yourstone

      Men härligt, då ses vi! Hoppas nu vulkanen håller sig på mattan så att vi får fina dagar där! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *