Jag läser stora mängder resebloggar. Man skulle nog, med fog, kunna påstå att det inte finns någon svensk reseblogg som jag aldrig någonsin varit inne och läst på. Och jag har väldigt många bloggar som jag läser med någon form av regelbundenhet, säkert ett 30-tal.

Varför läser jag resebloggar?

Framför allt och först och främst av lust och glädje förstås. För att det är roligt att läsa om resor, för att det skrivs om intressanta resmål som jag också skulle vilja besöka. För att det är spännande ämnen som intresserar mig som avhandlas. För att jag inte kan låta bli helt enkelt.

Sen läser jag också för att vi resebloggare faktiskt känner varandra. Åtminstone lite grann och virtuellt. Vi har Facebook-grupper där vi frågar varandra om råd och tipsar. Vi träffas ibland på reseevent. Även om jag som bor i Umeå inte är med på så jättemånga grejer, så känner jag ändå en personlig koppling i någon form till många bloggare och är intresserad av vad de gör och hur det går för dem.

Sedan har jag även en professionell vilja att hålla mig uppdaterad om vad som skrivs och hur det skrivs. Eftersom jag själv är i branschen. Jag får många impulser och idéer av att läsa andra. (Det som gäller är ju att inspireras av andra ses som enbart positivt om man länkar till inlägget man inspirerades av och som stöld om man inte gör det…)

Jag blir också glad och stolt över resebloggar-kollektivet när jag ser hur alla har utvecklats och blivit sjukt proffsiga under de här åren jag hållit på. Och att se nya duktiga bloggare komma fram och växa är också så roligt. Tänk att de allra flesta gör detta som en hobby vid sidan av ordinarie jobb!

Resebloggarna jag alltid återkommer till

Men med åren har jag märkt att det finns några resebloggar som jag återkommer oftare till. Där jag brukar gå in och leta inlägg. ”Har det kommit något nytt roligt tro?” Eller vända mig till när jag själv ska planera en resa.
Är de de bästa resebloggarna? Inte vet jag, men de passar just mig, mitt sätt att resa och min personlighet liksom. Flera av dem har väl det gemensamt att de kan skriva lite med glimten i ögat och kanske inte alltid tar sig själva på 100% allvar. Och sånt är jag ju svag för.

Dessa bloggar, bland ett sjukt duktigt och ambitiöst kollektiv, vill jag lyfta idag.

LadiesAbroad

Både jag och Lena, som driver bloggen LadiesAbroad, har konstaterat vid ett flertal tillfällen att vi ofta har väldigt lika smak. Både vad gäller resmål, aktiviteter och boenden. Med förbehållet att jag gillar att vandra, medan Lena gillar att sola och bada mer. Lena har också alltid smaskiga foton och skriver nu och då riktigt roliga inlägg med glimten i ögat.

Lena förekommer sällan på bild på egna bloggen, men vad passar väl bättre än en bild på oss båda från Göteborg förra våren? ”4000ladies”

Johnnybajdzjan

Johnny reser alltid till spännande och ovanliga ställen, som tex ”Stan-länderna”. Han skriver dessutom från en annan vinkel än vi övriga resebloggare, eftersom det ofta är livet som reseledare som beskrivs. Han har dessutom förmågan att göra trivialiteter, som en skock myror på balkongen  och ett tunnelbanefärd till intressant läsning genom att bygga upp storyn.

foto från Johnnybajdzjan.se

FreedomTravel

FreeedomTravel är nog den blogg som jag läst allra längst av dessa och av alla ”nu levande”. Dessutom de bloggare som jag känner bäst personligen, eftersom vi rest 2 gånger tillsammans. De har alltid mycket informativa inlägg och bjuder på sig själva, ofta i foto och video-version.
Sedan tror jag att det faktum att FreedomTravel uppdaterar med ett nytt och fräscht inlägg varje dag också gör sitt till. Att man vet att det alltid finns något nytt på bloggen gör att man gärna går in och kikar.

foto från FreedomTravel.se

FlyingDryden

Galet fint foto och sitt eget träffande och humoristiska sätt att skriva. Hittar alltid rätt ingång och attityd till varje ämne. Sen kanske jag inte läser bil- och träningsinläggen med samma intresse som resorna.

Foto från FlyingDryden.se

HallojVärlden

Inger som driver HallojVärlden har ofta träffsäkra och kloka resonemang och reflektioner runt företeelser och aktuella händelser i resebraschen. Brukar alltid klicka in och läsa dem.

Foto från HallojVärlden.se

Jag tänker mig att ni som läser 4000mil också konsumerar ganska många resebloggar. Eller, hur förhåller det sig egentligen? Så därför passar jag på att ställa en nyfiken fråga? Läser du (många) andra resebloggar och i så fall vilka?

 

22 Comments

 1. Susanne

  Läser allt du/ni skriver i 4000mil, min favorit bland resebloggar. Däremellan letar jag upp allt som finns att läsa om Grekland. Just nu är det fokus på Sydafrika dit vi åker i januari.
  Tack för dina tips😊

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack! 🙂 Grekland är härligt, men tyvärr har vi inte så mycket därifrån.

 2. Inom några veckor fyller min egen blogg ett år. Det innebär att jag för ett år sedan i skrivande stund inte kände till en enda resesblogg. Men det betyder också att jag på detta år har fått en helt ny familj. För det är precis så det känns, så som du skriver. Resebloggarcommunityn är som en familj och jag är så tacksam att jag fått bli en liten del av den under detta året.
  Förutom er blogg och alla de du nämner i listan återkommer jag ofta till http://www.resfredag.se, http://www.lyckligochlevande.nu, http://www.letsgoexplore.se, http://www.stadtillstrand.se, http://www.runwaytoadventures.com, http://www.nouw.com/anngelic och http://www.jennifersandstrom.se
  Jag har säkert missat någon nu. Det finns ju så otroligt många härliga.
  Ha en härlig söndag

  • Gunilla Yourstone

   Åh du är en flitig bloggläsare. 🙂
   Som sagt, det finns så många bra bloggar där ute.

 3. Ja här finns också ett gäng och det går lite i perioder. Vissa finns i min Feedly, andra går jag in på emellanåt. Och vissa till via Facebook. Jag skrev om några jag läste tidigare i det här inlägget: https://jennifersandstrom.se/2018/06/05/bloggarna-jag-laser-resor/

  Men är ännu fler som jag kikar in hos. Och sen som jag bla. svarade på din kommentar då, är ju orimligt att man ska hinna läsa allas! 🙂 Men tycker precis som du det är ett fint community och imponerande att se alla ta sig fram genom sina olika nischer och med olika målsättningar!

  • Gunilla Yourstone

   Att känna att man måste läsa och kommentera alla hela tiden blir ju en enorm börda, precis som du säger. Räknar man alla i mina flöden och som jag läser med regelbundenhet blir det ju 20-30 st. Inklusive din. 🙂

 4. Jag läser de du nämner och några av de som nämnts i tidigare kommentarer. De ligger i min lista i Feedly tillsammans med ett gäng andra bloggar inom både resor och andra teman. Jag läser dock inte alla inlägg hos alla, utan jag klickar mig in när det är ett tema jag är intresserad av. I bland hittar jag nya bloggare eller klickar in på ett oväntat inlägg när det dyker upp på Facebook också.

  • Gunilla Yourstone

   Ja så blir det absolut, att man plockar ”godbitarna” dvs det man själv är intresserad av. Finns ingen blogg som jag läser allt av. Men som sagt, väldigt, väldigt många jag läser ibland. 🙂

 5. Tack, vilken ära! Och extra roligt att jag såg inlägget först nu, efter att jag i morse på Facebook kommenterade att jag precis har bokat Luxemburg, när du skrev att ni planerar boka samma. Detta med lika smak är bevisad!

  Har lite smått funderat på en liknande lista senaste veckorna. Skrev om favoriterna för några år sen, men dels har smaken ändrats och fler har tillkommit dels blev den listan så lång när jag höll på. Tänker mer top of the top. Ungefär precis som denna lista… Måste ta tag i.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var ju kul med Luxemburg! 🙂 Och Bruges har jag redan varit i.
   Ja att lista alla kände jag bara stressade mig. För om man glömmer bort någon då… då kan det bli jobbigt. Detta är ju bara ett urval av alla jag läser, de jag känner mig ”närmast” på något sätt och som ger just mig allra mest att läsa.

 6. Åh! Så glad jag blir att du vill lyfta fram just min blogg bland de du valt att nämna här.

  Bland resebloggar som jag återkommer oftast till finns (som du nog har märkt) 4000 mil, tre av dem du nämner ovan, Bara Brittiskt, Resefredag, Sofia OO (inte bara resor – men mest), Rucksack, En svensk i Rom, Lena i Wales, lite mera Rosa och Marias memoarer.

  • Gunilla Yourstone

   Intressant att höra vad andra läser mest. Finns som sagt många fina bloggar där ute.

 7. Elisabeth

  Jag laser ganska manga resebloggar lite sporadiskt. Ett fatal (daribland denna) laser jag varje inlagg av. Samma sak galler de andra bloggkategorierna jag laser. (typ outdoor, bo utomlands, inredning, familjeliv) Totalt sett laser jag nog varje inlagg av ca 25-30 bloggar, och sporadiskt 10-15 till, via Feedly. Det viktiga for mig ar tonen och spraket i inlaggen. Jag maste kanna att jag gillar personen och dennes tankar, sen spelar det inte jattestor roll om hen skriver om sin vardag eller om fancy resor till andra sidan jordklotet, forutsatt att det ar en bra mix. Men det maste vara personligt, vill jag bara ha resetips kan jag lasa Vagabond. Tyvarr har manga av de bloggar jag tidigare last somnat in, sa det ar fint att ta emot tipsen har om sana som kan bli nya favoriter. En blogg jag vill tipsa om, som inte namnts har tidigare, ar ”Lilla familjen reser”.
  Den handlar om en specifik resa, en smabarnsfamilj som reser osterut genom alla ”-stan”-landerna och nu har tagit sig langs Pamir Highway i sin gamla bil som definitivt inte ar gjord for andamalet. Otroligt spannande och modigt!

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du läser alla inlägg av oss. Och ett stort ansvar också att alltid leverera något bra känner jag. 🙂
   Lilla familjen reser upptäckte jag på Instagram bara härom veckan. Visste inte att det finns en blogg till också, ska genast kolla upp det. För foton är väldigt spännande!

 8. Härligt inlägg, tack för tips! Blir nyfiken på reseblogg-grupperna på Facebook, behövs det något speciellt för att bli medlem där (förutom att vara en resebloggare)? Jag har också en reseblogg som dock fokuserar mest på Australien 🙂

 9. Tack för omnämnandet, roligt att höra att du uppskattar vår blogg! 🙂 Gillar oxå din formulering om att lyfta bloggar som passar just dig. Tycker att det är knepigt ibland när man pratar om vilka som är ”bäst”, det beror ju på ur vilken aspekt, för vem, i vilket sammanhang etc … (Ungefär som när vi får frågan om vilket resmål som är ”bäst”, det är väldigt svårt att svara på ;)) Jag följer väldigt många resebloggar på Bloglovin, men läser ju inte allt, utan klickar in på det som lockar just då.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är viktigt tycker jag. Att det är något subjektivt. Många är fantastiska, men just de här passar mig allra bäst. 🙂

 10. Sussi Clasberg

  Läser ofta din blogg och försöker leta mycket bland resebloggar inför resor som står på tur. I våras, somras läste jag mycket inför min dotters backpackingresa. Nu när hon och har påbörjat sin resa på 11 månader i Sydostasien, Australien och New Zeeland, så läser jag ju mest den:-) http://moaochiorreser.blogspot.se.

  Hon skriver om varje plats de är på, hur hotell, hostel var, vad som finns att se, hur lätt/svårt det är som vegan att hitta matställen i de olika länderna. Jag har nog skickat över 100-tals bloggar till henne inför resan för att inspireras av.

  • Gunilla Yourstone

   Att bloggar är verkligen det perfekta sättet att uppdatera alla hemma och spara alla minnen från sig resa. Hoppas att hon fortsätter även efter luffen. 🙂

 11. Har precis börjat upptäcka att det finns fler som skriver bloggar om resande – än jag. 🙂 Ska navigera vidare på din sida, följa upp din bloggtips och se vad jag kan lära mig. Själv skriver jag om resande, läsande och skrivande. Lite gammaldags folkbildande och ofta ett historiskt fokus. Välkommen att titta in på kosmopolitbloggen.

  • Gunilla Yourstone

   Jo det finns många resebloggar där ute. Fast kanske något färre nu när man inte får resa. 🙂
   Kul med din blogg, historia är alltid intressant.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *