Det är ju lockande när man är ute och reser att ta det där lite dyrare rummet och få havsutsikt, balkong eller club-förmåner. Men oftast försöker vi faktiskt hålla kostnaderna nere någorlunda och boka ett vanligt standardrum. Man får tänka på att genom att hålla kostnaderna nere per resa kan man unna sig ytterligare någon resa på år i stället.

Ändå är det ju trevligt att bo lite lyxigt och lite större och förhållandevis ofta tycker vi faktiskt att vi blir uppgraderade till en svit eller ett lyxigare rum än det vi betalat för.

Till exempel.
När ett ändrat flyg ledde till att vi anlände till Tower Club at Lebua i Bangkok flera timmar senare än planerat, blev vi incheckade i en fantastisk svit med två sovrum och tre balkonger med utsikt över hela Bangkok.

uppgraderad på hotellet

I Ronda i Spanien fick vi en helt surrealistisk svit med trappor, gångar, prång och rum om vartandra. Plus ett eget orangeri och en 30 kvadratmeter stor solterrass.

I Hong Kong i höstas fick vi en svit med vardagsrum och sovrum istället för det minimala standardrum vi beställt.

Och så vidare.

Hur bär man sig då åt för att bli uppgraderad till ett bättre rum än man har betalat för på hotellet? Här kommer våra bästa tips.

1. Boka tidigt

Vår erfarenhet är att det lönar sig att ha bokat hotellet tidigt. När ett hotell bestämmer sig för att uppgradera någon av nattens gäster, väljer man oftast någon som gjort sitt bokning i mycket god tid före den som bokat kvällen innan.

Om man har två rum i vald prisklass och det ena är bättre än det andra, brukar man också ofta placera den som bokat först i det bättre rummet.

När vi bokat riktigt tidigt har det nästan varit mer regel än undantag att vi antingen blivit uppgraderade, eller i alla fall fått ett lite extra fint rum inom vald prisklass.

uppgraderad på hotellet

2. Kom tidigt – eller ibland sent

Klurigt råd, men båda koncepten kan vara framgångsrika.
Om man kommer precis när incheckningen startar, ökar chansen att bli uppgraderad. Men om man kommer riktigt sent kan det vara så att hotellet ”släpper” ett bättre rum eftersom man tänker att nu är chansen ute att det dyker upp några sista-minuten-kunder.
Kanske fick vi den fantastiska sviten på Lebua i Bangkok för att vi kom så sent?

3. Stanna bara en natt

Det är enligt vår erfarenhet vanligare att bli uppgraderad om man stannar en kortare tid, en eller två nätter, än om man stannar en helt vecka.

uppgraderad på hotellet

 

4. Gå med i hotellets lojalitetsprogram

Förstås ökar chansen till uppgradering för en återkommande kund.

5. Var trevlig

Kan tyckas som ett självklart tips. Men naturligtvis är det mer sannolikt att du blir uppgraderad om du är trevlig och ler när du checkar in än om motsatsen är fallet.

uppgraderad på hotellet

6. Klaga trevligt

Om du är missnöjd med rummet lönar det sig alltid att klaga på ett trevligt sätt. Då ökar chansen att du blir kompenserad med en uppgradering. Vi fick en gång en mycket trevlig svit på Elite Hotel vid Stureplan på det sättet.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

10 Comments

 1. Linda, 155cm.se

  Tack för bra tips!

 2. Anna, New York – My Bite of the Big Apple

  Jättebra tips! Många av dem kan även passa för uppgradering på flyg.

  • gunilla yourstone

   Ja kanske. Har aldrig lyckats bli uppgraderad på flyg dock. Vi frågade på vår bröllopsresa, men de typ bara tittade på oss som att vi var dumma i huvudet. ?

 3. City-Lover-Reser (Dita)

  Mycket bra tips! Nr 4 att gå med i hotellets lojalitetsprogram funkar, har jag erfarit. Sedan har jag märkt att man har större chans till finare rum om man bokar direkt med hotellet och då spelar det inte roll att man bokat sent.

  • gunilla yourstone

   Har läst det på andra ställen också. Men vi bokar alltid via booking och blir som sagt ofta uppgraderade ändå.

 4. Hej!
  När du säger ”När vi bokat riktigt tidigt har det nästan varit mer regel än undantag att vi antingen blivit uppgraderade”, vad menar du med riktigt tidigt? Ett halvår i förväg, eller mer?

  • gunilla yourstone

   Mer än ett halvår. Eftersom vi jagar billiga flygbiljetter bokar vi ofta flygresan så tidigt som 10 månader innan och ibland bokar vi även upp hotell i samma veva. Och då känns det som att vi väldigt ofta blir uppgraderade om det är ett sånt hotell som man kan bli uppgraderad på.

 5. Förutom dina bra tips har jag också märkt att när vi bott första gången på lite dyrare hotell har vi flera gånger blivit uppgraderade.
  Nu senaste resan fick vi både på Arlanda och i Bangkok rum högre upp som är dyrare.
  Men där har vi bott många gånger.
  Titti

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *