Wi-Fi finns ju numera världen över. Tänker man. Men så är det ju faktiskt inte. Ungefär hälften av jordens befolkning har idag tillgång till internet enligt färska siffror, den andra halvan är utan.

I Burma för snart 4 år sedan hade vi våldsamma problem att lyckas ta oss ut på Internet på hotellens nätverk, de var helt enkelt för svaga och långsamma för det tryck de utsattes för av oss utländska turister. Burmeserna själv hade precis upptäckt den digitala världen. Det surfades för fullt på telefoner överallt. Men bara sen helt nyligt i detta avskärmade land.

På ön Koh Rong i Kambodja året efter finns inget internet och ingen el heller för den delen. Vi önskade god jul och förvarnade om digital avhållsamhet via Facebook innan vi steg på färjan över för tre dagars julledighet.

De senaste åren har internet och sociala medier blivit en allt större del av våra och förmodar även alla andra svenskars liv. Hur många gånger per dag kollar man Facebook? Instagram? Mejl? Hur stressad känner man sig inte om telefonen är urladdad, glömd eller man plötsligt inte hittar uppkoppling?

Hur många appar tycker man sig HELT beroende av för att överhuvudtaget överleva? (Förutom sociala medier och mejl, väderappen, Spotify, Bankappen och BankId, Parkster, SJ, DN, Google Maps, Swish för att nämna några)

Vilken sjukt skön känsla det var när EU tog bort roamingavgifterna i somras och det äntligen gick att surfa som vanligt på Europa-semestern!

När vi så stiger på planet till Kuba på Schiphol i Amsterdam är det med en påtaglig känsla av att checka in till en veckolång tystnads-retreat. Gå i kloster. Tagelskjortan på.

internet på Kuba - munkar i Burma

För på Kuba finns ju inget internet. Typ. Så här förhåller det sig:
På grund av taskiga relationer med grannen och jätten USA, har amerikanerna inte tillåtit Kuba att ansluta sig till de (stora USA-ägda) internetkablarna som är nedgrävda på havets botten. Man har därför varit hänvisad till Internet via satellit. Det gör naturligtvis tillgången till internet dyr, långsam och begränsad. Nu har en kabel relativt nyligt istället dragits till Venezuela som man står på vänskapligare fot med. Förändringens vindar blåser därmed gradvis in även över Kuba.

Varken vi eller kubanerna själva har tillgång till Internet via mobilabonnemanget.
Enda sättet att accessa Internet är att bege sig till ett statligt kontor som säljer internetaccess. Man köper där ett kort, som en skraplott ungefär, med ett användar-id och ett lösenord som man själv skrapar fram. Som turist får man visa sitt pass, som registreras. Nu vet regimen alltså vilket internetkort just jag köpt och kan därmed övervaka vilka sidor jag besöker och vad jag gör.

internet på Kuba
Kö kan det vara också. Förstås. Vi stod i 40 minuter.

Sedan finns trådlösa nätverk på vissa givna platser, vanligen torg. Där kan man nu sätta sig på en parkbänk eller kanske på trottoarkanten med sin device, vanligen en telefon, men dator går ju också utmärkt, och logga in på nätverket med sina köpta inloggningsuppgifter.

Ett kort kostar 1CUC = 8,5 kr och räcker i en timme. Timmen kan avbrytas och återupptas vid ett senare tillfälle. I en annan park om man så vill. Dessa parker finns utmärkta på kartor, men man brukar se dem ganska väl, här samlas nämligen massor av människor, alla med huvudet djupt nere i sin mobil.

Väl uppkopplad är hastighet och kraft ganska bra ändå, om man sitter tillräckligt nära nätverkets epicentrum, liksom…

internet på Kuba
Om man har riktig tur finns en uteservering inom nätverkets räckvidd.

Vi köper 3 skraplotter under våra 3 heldagar på Kuba. Upprätthåller kontakten med yttervärlden. Postar bilder på sociala medier. Läser om världshändelserna. Kollar vädret i Tulum! Pratar med våra barn. Så mycket mer hinner man inte. Ingen okynnesläsning blir det fråga om direkt.

Men förändringens vindar blåser. Som sagt. Bara en månad innan vårt besök har det blivit tillåtet att dra in nätverk i det egna hemmet. Men man måste ändå köpa de där skraplotterna för att komma åt sin egen uppkoppling. Hur skulle det annars se ut? Och hur skulle det gå med kontrollen?

internet på Kuba
Var och en i sin egen Wi-Fi-bubbla

Se vår bejublade film om hur det känns när man till slut är on-line i Kuba.

Läs alla våra inlägg från Kuba här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden!

11 Comments

 1. Hört det! Min mamma är på Kuba nu!

  Å super dåligt wi-fi å sjukt dyrt säger hon!

  Vi som brukar höras varje dag!

  Kram

  • Gunilla Yourstone

   Jo en dollar i timmen och bara på vissa platser. Fast jag tyckte att det var bra hastighet och så, när man väl var uppkopplad.

 2. Johanna

  Hej,
  Jag har läst er blogg ett tag och vill verkligen säga tack för den är så informativ, mängder bra tips och fina bilder. Vilka upplevelser ni är med om! Ikväll ska jag boka en resa till Seychellerna just för att ni inspirerat mig så mycket 🙂 Det blir 5 dagar på la digue och 2 på praslin i november, längtar så mycket!!
  Var inne och letade efter en kommentar jag läste hos er på något inlägg men minns ej vilket, kanske kan ni hjälpa mig? Det var någon som tipsade om en bra reseförsäkring eller något sånt som ingick när man bokade via den sighten det gällde (som jag inte minns vilken det var).. Vad har ni för tips?

  Tusen tack igen!!

  • Gunilla Yourstone

   Hej vad kul att du gillar bloggen! 🙂
   Seychellerna är SÅ fint, vi jämför alla stränder med La Digue var vi än kommer i världen.
   Minns att det var någon som skrev om en försäkring om man bokade via Ticket. Kan det ha varit det? Typ ett automatiskt avbokningsskydd eller nåt?
   Fast när jag kollade själv på Ticket tyckte jag att det verkade som att den kostade extra ändå?
   Ja du får kolla själv om det var den.

   • Johanna

    Kan tänka mig det, såg ju magiskt ut!!

    Var på maldiverna för 1,5år sedan och det var underbart men Seychellerna verkar mer tropiskt. Ska bli så kul!

    Tack vad gulligt då ska jag kolla ticket. Mindes inte alls vilken sida det var.

    Ha det fint!!

 3. Ja..så var det :-). Hotellen säljer Internet-kort också..ofta lite dyrare 1,5-2 CUC.. hotellobbys o hotellbarer hade ofta relativt ”bra” nät.

  I Cienfuegos gick vi till ”Internet-pareken” nära vårt casa.. men man fick gå med telefonen ett tag för att hitta var det var någorlunda mottagning..såklart det var vid myggigaste buskarna :-).

  Hade en jättebra sökbar offline-karta som jag använde mycket. Tyvärr fanns inte kollektivtrafiken med på den..Tips är att ladda ner en sådan innan man åker..

  • Gunilla Yourstone

   Vi handlade vårt första kort på en restaurang och då kostade det 3CUC. Tre gånger så dyrt alltså!

 4. Jag var på Cuba för dryga 2 år sedan. Köpte skrapinternet och det funkade utmärkt under dryga veckan jag var i både Havanna och Varadero.

  • Gunilla Yourstone

   Vi tyckte också att det funkade bra. När man väl var uppkopplad alltså. 🙂

 5. Puh! Det är hemskt att erkänna, men internet är MYCKET viktigt för mig 😉

  • Gunilla Yourstone

   Det var väldigt tråkigt att inte kunna slänga sig på sängen och läsa ikapp på sociala medier när man kom tillbaka till rummet på kvällen, faktiskt.
   Det gäller att ta med en bra bok!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *