Guadeloupe hör inte till de mest kända resmålen för oss svenskar och förhållandevis lite information finns att hitta på nätet på svenska. Men detta bör du känna till innan du åker.

1. Tillhör Frankrike

Guadeloupe tillhör Frankrike som en autonom region. Därmed är öriket också en del av EU. Det innebär att valutan här är Euro och att det är fri roaming för oss svenskar. EU´s blå sjukförsäkringskort gäller här, så tar med det.

2. Betala med kort

Apropå valuta. Kort funkar nästan överallt, så några stora mängder kontanter behövs inte.

3. Språk

Frankrike sa vi, så ja, det är förstås franska som gäller här. En del av människorna man möter kan några ord engelska, andra inget alls. Informationsskyltar etc är i regel bara på franska.

Men som vanligt kommer man långt med Bon Jour, ett leende och kroppsspråk.

4. Klimat och väder

Torrperioden är mellan december och april, men Guadeloupe är en av de öar i Karibien som får mest nederbörd, så räkna med korta lätta regnskurar även under denna period. Uppe i bergen i nationalparken är det vanligt även med kraftiga skurar.

5. De båda öarna

Gualdeloupe består av 5 olika öar, men vi besökte bara de två huvudöarna och beskriver därför bara dem här. Grand-Terre och Basse-Terre ligger intill varandra med bara en smal kanal av vatten emellan. På kartan ser Guadeloupe ut som en fjäril, där respektive ö bildar varsin vinge.

Fastän öarna ligger så nära, är de väldigt olika till sin karaktär. Grand-Terre är platt och har vita sandstränder. Basse-Terre är bergig och dramatisk och med vulkanisk aktivitet. Stränderna är mörkare och med stora, maffiga vågor här.

6. Transporter

Om man vill uppleva Guadepoupe är hyrbil ett absolut måste. Man kan inte ta sig runt med buss på ett funktionellt sätt och öarna är alldeles för stora för att cykel ska funka som transportmedel.

Precis runt Pointe-a-Pitre finns motorvägar, men de flesta vägar är rätt långsamma att köra. I rusningstid är köerna runt Pointe-a-Pitre rätt saftiga att ta sig an.

7. Var ska man bo?

Som sagt, vägarna är långsamma, det tar tid att köra över öarna. Om man vill uppleva dem båda ordentligt bör man flytta runt och bo på olika delar av öarna. I karnevaltider särskilt, kan det också vara en bra ide att bo inne i Pointe-a-Pitre för att ta del av festligheterna.

8. Hur ska man bo?

Det som är bra att veta är att det inte finns så jättemånga hotell på Guadeloupe. Merparten av tillgängliga boenden är privatbostäder, lägenheter eller hus som hyrs ut. Strandhotell, som vi svenskar kanske förväntar oss att hitta, är väldig ovanligt, bara några få finns på öarna.

9. Karneval

Sa vi karneval? Ja, för under januari-februari pågår karneval på Guadeloupe. I Point-a-Pitre är det karneval varje söndag hela månaden. Den startar kl. 7 på kvällen och pågår så länge man orkar festa och dansa. Kulmen, med den största karnevalen infaller i februari. Detta får man ju absolut inte missa.

10. Restauranger

Som turist förväntar man sig kanske massor av inbjudande uteserveringar längs vattnet. Så funkar det inte riktigt här på Guadeloupe. Mat hittar man oftare inne i samhällena i små ”hål i väggen”. Ibland också i food-trucks vid stränderna. Dock är maten mycket god.

11. Kranvatten

Något förvånande, går kranvattnet utmärkt att dricka här. Så flaskvatten behövs inte.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Ingmar Kroon

  Karnevalen infaller inte vid exakt samma tidpunkt varje år, det beror på när det är påsk. Ibland kan det bli så sent som i början av mars. Så funkar det i alla fall i andra länder som har karneval. Lätt att kolla genom att googla.

 2. Kan verkligen rekommendera Guadaloupe. Var där 2020 precis innan pandemin bröt ut. Fantastiskt ö, mycket att göra o uppleva. Bodde på Fort Royal i en av bungalowerna precis vid stranden. Helt fantastiskt att vakna på morgon o ligga och titta på havet ifrån sängen.
  Skulle gärna åkt dit igen, men det har nästan blivit dubbelt så dyrt som när vi var där sist vid samma period. Ni som inte avskräcks av priset, åk dit för det är en helt underbar ö.

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det fint på Guadeloupe. Visste inte att det gått upp så mycket i pris!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *